Στόχος η μεγαλύτερη κοινοβουλευτική συναίνεση για τη νέα μεταρρύθμιση, που προστατεύει τα δικαιώματα παιδιών και γονιών. Επεκτείνεται ο χρόνος παραγραφής περιπτώσεων σεξουαλικής κακοποίησης μετά την ενηλικίωση των θυμάτων.
Σε δημόσια διαβούλευση τίθεται άμεσα το νομοσχέδιο για την συνεπιμέλεια, το οποίο εγκρίθηκε στα τέλη Φεβρουαρίου από το υπουργικό Συμβούλιο και οι βασικές του διατάξεις παρουσιάστηκαν από το dikastiko.grhttps://17b4114c58a6a23ea5ad48e2cf0b82fb.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-37/html/container.html
Αυτό αποκαλύπτει ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας (Real news) , ο οποίος απαντά και σε ερωτήματα σχετικά με επιμέρους διαφωνίες που διατυπώθηκαν αναφέροντας ότι “για την επεξεργασία των διατάξεων του οικογενειακού δικαίου που αφορούν στις σχέσεις γονέων και τέκνων συγκροτήθηκε νομοπαρασκευαστική επιτροπή με τη συμμετοχή κορυφαίων δικαστικών λειτουργών και έμπειρων πανεπιστημιακών και δικηγόρων, ενώ κλήθηκαν να καταθέσουν τις απόψεις τους όλοι οι εμπλεκόμενοι, ανάμεσά τους γυναικείες οργανώσεις και άλλοι φορείς της Κοινωνίας των Πολιτών”.
Αναφέρει επίσης πως “στόχος της κυβέρνησης ήταν να οικοδομήσουμε τη μέγιστη δυνατή κοινωνική και κοινοβουλευτική συναίνεση. Σε πολιτικό επίπεδο, οι εκπρόσωποι των κοινοβουλευτικών κομμάτων κλήθηκαν δύο φορές στο Υπουργείο Δικαιοσύνης προκειμένου να διαμορφώσουμε μια πλατιά πολιτική συμμαχία στη νέα μεταρρύθμιση, ενώ όλες οι επιφυλάξεις και οι παρατηρήσεις που διατυπώθηκαν, λήφθηκαν υπόψη στη διαμόρφωση των τελικών διατάξεων. Εκτιμώ πως το τελικό Σχέδιο Νόμου, το οποίο τίθεται άμεσα σε δημόσια διαβούλευση συνιστά ένα ισορροπημένο βήμα με προοδευτική κατεύθυνση, που προστατεύει τα δικαιώματα των παιδιών και των γονιών τους, μετά το διαζύγιο”.
Οι αλλαγές στα σεξουαλικά εγκλήματα
Ο κ.Τσιάρας αναφέρει ακόμα πως θα γίνει πιο πιο αυστηρό το πλαίσιο και ενδεχομένως θα αυξηθούν τα όρια παραγραφής μιας πράξης σε βάρος ανηλίκου:
“Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα μια συνολική δέσμη δράσεων για την αντιμετώπιση των φαινομένων σεξουαλικής κακοποίησης και παρενόχλησης με επίκεντρο την προστασία των ανήλικων, αλλά και των θυμάτων που βρίσκονται σε σχέση εργασιακής εξάρτησης με τους θύτες. Στο πλαίσιο των παρεμβάσεων που προτείνει η κυβέρνηση, το Υπουργείο Δικαιοσύνης επεξεργάζεται την μεταφορά της έναρξης του χρόνου παραγραφής των σχετικών πλημμελημάτων μετά την ενηλικίωση των θυμάτων, αλλά και τη δυνατότητα επέκτασης του χρόνου παραγραφής ορισμένων κακουργημάτων. Παράλληλα, στο πλαίσιο των επικείμενων παρεμβάσεων στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας εξετάζονται όλες οι δυνατές παρεμβάσεις για την κατά προτεραιότητα εκδίκαση τέτοιων εγκλημάτων, σε συνθήκες ασφάλειας και εμπιστευτικότητας για την προστασία των θυμάτων.
Εξάλλου, έχουμε καταθέσει, ήδη, μια σειρά προτάσεων στην επιτροπή παρακολούθησης των αποτελεσμάτων του νέου Ποινικού Κώδικα για την αποτελεσματική τιμωρία όσων τελούν τέτοια ειδεχθή εγκλήματα με την αυστηροποίηση των σχετικών ποινών. Η επιτροπή έχει αναλάβει την υποχρέωση να τις διαμορφώσει με νομικά άρτιο τρόπο και να τις εντάξει συστηματικά στο πλέγμα των διατάξεων του νέου Ποινικού Κώδικα ώστε να κατατεθούν άμεσα στη Βουλή και να νομοθετηθούν το συντομότερο δυνατό.
Ταχύτητα
Για τα προβλήματα ταχύτητας απονομής Δικαιοσύνης , ανέφερε : “Από την πρώτη μέρα ανάληψης του χαρτοφυλακίου της Δικαιοσύνης, τέθηκε σε εφαρμογή ένα ευρύ πλάνο μεταρρυθμίσεων με στόχο την επιτάχυνση στους ρυθμούς απονομής της δικαιοσύνης. Θεσπίστηκε το νέο πλαίσιο για τις εναλλακτικές μεθόδους επίλυσης των διαφορών, προωθήθηκε η στρατηγική ψηφιοποίησης της δικαιοσύνης και κωδικοποιήθηκαν σε ένα ενιαίο νομικό κείμενο οι διατάξεις που αφορούν στη δικονομία του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Παράλληλα, νομοθετήθηκε η σύσταση του Γραφείου Συλλογής και Επεξεργασίας Στατιστικών της Δικαιοσύνης καθώς και των Ειδικών Τμήματα στα μεγάλα Πρωτοδικεία και Εφετεία για την εκδίκαση υποθέσεων έντονου αναπτυξιακού χαρακτήρα.
Στο επόμενο διάστημα εντείνεται η μεταρρυθμιστική προσπάθεια στον χώρο της δικαιοσύνης, καθώς εισάγεται προς ψήφιση στη Βουλή ο νέος Κώδικας Δικαστικών Υπαλλήλων και θα ακολουθήσει ο Κώδικας Οργανισμού Δικαστηρίων και Δικαστικών Λειτουργών. Παράλληλα, η νομοπαρασκευαστική επιτροπή για την τροποποίηση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας επεξεργάζεται τις τελικές διατάξεις για την άρση των υφιστάμενων δικονομικών στρεβλώσεων που δημιουργούν καθυστερήσεις στην πολιτική δίκη, ενώ εξετάζεται παράλληλα η ενσωμάτωση στον κώδικα πολιτικής δικονομίας του θεσμού της πιλοτικής δίκης, που εφαρμόζεται με ιδιαίτερη επιτυχία τα τελευταία χρόνια στη διοικητική δικαιοσύνη”.