ΑΛΙΚΗ ΚΟΤΖΙΑ
Η γαλανόλευκη θα ντύσει εμβληματικά κτίρια σε όλο τον κόσμο για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση! Καθώς στην Ελλάδα αναμένεται να φθάσουν για τις εκδηλώσεις της 25ης Μαρτίου σημαντικές διεθνείς προσωπικότητες, ο ξένος Τύπος συνοδεύει με επαινετικά σχόλια τις ελληνικές ετοιμασίες και αναφέρεται στο ιστορικό φόντο της Ελληνικής Επανάστασης.
Ταυτόχρονα, η Αμερικανική Πρεσβεία στην Αθήνα δημοσιοποίησε ένα βίντεο με τίτλο «Γιορτάζοντας 200 χρόνια φιλίας». Στο βίντεο, ο πρέσβης των ΗΠΑ κ. Τζέφρι Πάιατ υπογραμμίζει τους ιστορικούς δεσμούς και το πάθος για δημοκρατία που μοιράζονται οι δύο χώρες. Οι ελληνικές κοινότητες και οι Ελληνες πρεσβευτές σε πολλές χώρες του κόσμου κινητοποίησαν τις Αρχές τους να συμμετάσχουν στη μεγάλη γιορτή για το έθνος και να συμβάλουν στο εορταστικό κλίμα για τα διακόσια χρόνια από την Παλιγγενεσία.
Ο… χάρτης
Με πρωτοβουλία του γενικού γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών Θεμιστοκλή Δεμίρη, κλήθηκαν οι Ελληνες πρεσβευτές σε κάθε γωνιά του κόσμου να κινητοποιήσουν τις Αρχές για τη φωταγώγηση ιστορικών κτιρίων στα χρώματα της Ελλάδας, με το σκεπτικό ότι αυτή η επέτειος δεν αφορά μόνο τους Ελληνες αλλά κάθε λαό που αγωνίστηκε για την ελευθερία του. Πολλές χώρες ανταποκρίθηκαν θερμά, ενώ άλλες δεν είχαν την ίδια στάση.
Η Γερμανία, το Βέλγιο, πολλές Πολιτείες των ΗΠΑ, η Ιταλία, ο Καναδάς, η Πολωνία, η Λετονία, η Αυστραλία ανταποκρίθηκαν με θέρμη, ενώ αρνήθηκαν να συμμετάσχουν η Δανία, η Σουηδία, Ολλανδία και η Ισπανία με διάφορα προσχήματα. Σε κάθε περίπτωση, το κύμα συμπαράστασης είναι μεγάλο. Η Οπερα του Σίδνεϊ, τα Προπύλαια του Μονάχου (που κτίστηκαν από τον Λουδοβίκο Α’ ως Μνημείο για την Ελληνική Επανάσταση), το Δημαρχείο του Βανκούβερ και πολλά άλλα εμβληματικά κτίρια στη Βαρσοβία της Πολωνίας, στο Σαν Φρανσίσκο και τη Βοστόνη θα υψώσουν τη γαλανόλευκη. Το Δημαρχείο του Σαν Φρανσίσκο, μάλιστα, θα φωτιστεί με τα χρώματα της ελληνικής σημαίας από τις 19 μέχρι τις 25 Μαρτίου.
Στο Βέλγιο, το γνωστό αγαλματάκι (σήμα κατατεθέν των Βρυξελλών) Manneken Pis θα «ντυθεί» Εύζωνας. Στη Ρουμανία θα φωταγωγηθεί το κτίριο του πανεπιστημίου με την ελληνική σημαία κατά την εθνική εορτή της Ελλάδας και στη Φινλανδία, το κτίριο όπου βρίσκεται η πρωθυπουργική έδρα.
Γερμανικός Τύπος
Εκτενές αφιέρωμα για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση φιλοξένησε η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, με τίτλο «Είμαστε όλοι Ελληνες!» Η εφημερίδα του Μονάχου εξιστορεί το ξέσπασμα της Ελληνικής Επανάστασης, με τις ευλογίες της Εκκλησίας από το μοναστήρι της Αγίας Λαύρας. «Το σύνθημα είναι απλό: “Ελευθερία ή θάνατος!”». Σε άλλο σημείο τονίζει: «Οι Οθωμανοί κυριάρχησαν στην Ελλάδα για σχεδόν τέσσερις αιώνες. Oποιος δεν ασπαζόταν το Ισλάμ παρέμενε πολίτης δεύτερης κατηγορίας». Το ρεπορτάζ αναφέρεται στις επαναστατικές προσπάθειες του Αλέξανδρου Υψηλάντη, στο ρόλο της Φιλικής Εταιρείας και στο κίνημα του Φιλελληνισμού στη Δυτική Ευρώπη. Αναφέρονται επίσης οι μεγάλοι φιλέλληνες, ο Γιόχαν Βόλφγκανγκ φον Γκαίτε, ο ρομαντικός ποιητής Πέρσι Σέλεϊ, καθώς και οι κρίσιμες μάχες και ο ρόλος των Μεγάλων Δυνάμεων μέχρι την ίδρυση του Ελληνικού Κράτους. Ο συντάκτης της «S.Z.» ολοκληρώνει το άρθρο με απόσπασμα από το ποίημα του Λόρδου Βύρωνα «Τελευταία λόγια για την Ελλάδα»: «Τόσο παράφορη η λαχτάρα μου για σένα, τόσο δυνατή η μαγεία σου ή τόσο αδύναμος έχω πια καταντήσει».
Η εφημερίδα «Neue Zuercher Zeitung» επισημαίνει ότι πολλές από τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση δεν θα πραγματοποιηθούν λόγω κορονοϊού. Ομως τονίζει ότι στη στρατιωτική παρέλαση της 25ης Μαρτίου θα μετάσχουν υψηλοί προσκεκλημένοι από Γαλλία, Βρετανία και Ρωσία.
Ποιήματα
Μετά από πρόσκληση της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, οι πρέσβεις 9 χωρών, της Γαλλίας, των ΗΠΑ, της Ρωσίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Πολωνίας και της Ρουμανίας, αποδέχθηκαν να διαβάσουν χθες, Παγκόσμια Ημέρα της Ποίησης, φιλελληνικά ποιήματα τιμώντας την επέτειο των 200 χρόνων της Ελληνικής Παλιγγενεσίας.
Η κ. Σακελλαροπούλου τόνισε ότι «…η ελληνική Επανάσταση κατά του Τούρκου δυνάστη ενέπνευσε στους ποιητές της Δύσης στίχους τόσο εκστατικούς, τόσο συγκινημένους. Στην εξέγερση των Ελλήνων ενάντια στην ισχύ μιας κραταιάς αυτοκρατορίας είδαν την υπέρβαση: υπέρβαση του φόβου, της υποτέλειας, της δουλοφροσύνης, ακόμα και των ορίων της ύπαρξης καθ’ εαυτής, αφού από τη μια στιγμή στην άλλη απλοί, καθημερινοί άνθρωποι μεταμορφώνονται σε ήρωες που δίνουν τα πάντα για την αγωνιστική πραγμάτωση του ιδεώδους της ελευθερίας».