Λαγκάρντ : Αβέβαιες οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές της οικονομίας

35

Δηλώσεις της Προέδρου της ΕΚΤ, μετά συνεδρίαση κατά την οποία αποφασίστηκε να παραμείνουν αμετάβλητα τα επιτόκια

«Η πανδημία συνεχίζει να περιορίζει την οικονομική δραστηριότητα» δήλωσε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης τύπου, μετά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ.

Η Κεντρική Τραπεζίτης υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές εξακολουθούν να καλύπτονται από αβεβαιότητα, ωστόσο η πορεία των εμβολιασμών ενισχύει την προσδοκία για «σταθερή» ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας.

Αναφερόμενη στον πληθωρισμό η κ. Λαγκάρντ είπε ότι έχει αυξηθεί αλλά οι πιέσεις παραμένουν χαμηλές.

Σύμφωνα με την κ. Λαγκάρντ οι κίνδυνοι για συνθήκες χρηματοδότησης στην Ευρώπη παραμένουν.

Επίσης σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΕΚΤ το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού λόγω πανδημίας (pandemic emergency purchase programme – PEPP), αυτό το τρίμηνο θα τρέξει με ταχύτερους ρυθμούς από ό,τι στο πρώτο τρίμηνο.

Η κ. Λαγκάρντ ανέφερε ότι το ΑΕΠ ήταν 4,9% χαμηλότερο από το επίπεδο προ πανδημίας, υπογράμμισε ότι η οικονομία μπορεί να  έχει συρρικνωθεί και κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους,  ωστόσο προέβλεψε ότι από το δεύτερο τρίμηνο θα εμφανίσει εκ  νέου σημάδια ανάκαμψης.

Είπε επίσης ότι οι επιχειρηματικές επενδύσεις έχουν δείξει ανθεκτικότητα, και πως οι μεσοπρόθεσμοι κίνδυνοι είναι πιο ισορροπημένοι.

Τέλος, εκτίμησε ότι τα όποια φορολογικά μέτρα λαμβάνονται εν μέσω πανδημίας θα πρέπει να είναι στοχευμένα και προσωρινά.

Απαντώντας εν συνεχεία σε ερωτήσεις δημοσιογράφων η κ. Λαγκάρντ είπε ότι ο ρυθμός των εμβολιασμών βελτιώνεται σημαντικά, ωστόσο οι πιέσεις από την πανδημία και κυρίως από τις μεταλλάξεις του ιού στην οικονομία και την υγεία παραμένουν.

Οι αποφάσεις της ΕΚΤ

Νωρίτερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητη της νομισματική της πολιτική, την ώρα που οι παράγοντες της αγοράς αναζητούν ενδείξεις για το πότε θα αρχίσει να αποδίδουν τα νομισματικά μέτρα στήριξης της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Κατόπιν αυτής της απόφασης το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης, καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων διατηρύνται αμετάβλητα στο 0,00%, στο 0,25% και  στο -0,50% αντιστοίχως.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, το Διοικητικό Συμβούλιο αναμένει ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν στα σημερινά τους ή σε χαμηλότερα επίπεδα έως ότου διαπιστώσει ότι οι προοπτικές για τον πληθωρισμό συγκλίνουν σθεναρά προς επίπεδο πλησίον, σε επαρκή βαθμό, αλλά κάτω του 2%, εντός του χρονικού ορίζοντα προβολής που εξετάζει και ότι αυτή η σύγκλιση αντανακλάται κατά τρόπο συνεπή στη δυναμική του υποκείμενου πληθωρισμού.