Πως η εφορία ελέγχει τους εφοριακούς – Το σχέδιο κατά της διαφθοράς

99

Αθανάσιος Κουκάκης

Μεγάλο βάρος δίνει η ηγεσία της ΑΑΔΕ στην καταπολέμηση της διαφθοράς εντός της φορολογικής διοίκησης και για το λόγο αυτό σχεδιάζει διαρκώς νέες δράσεις, αλλά και εξονυχιστικούς ελέγχους των καταγγελιών που περιέρχονται σε γνώση της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων της Αρχής.

Η ΑΑΔΕ επιδιώκει την ενίσχυση της διαφάνειας, της ακεραιότητας, της δικαιοσύνης και της εντιμότητας στις υπηρεσίες της, μέσω της πρόληψης και της καταπολέμησης φαινομένων διαφθοράς, με απώτερο στόχο την ενίσχυση της εμπιστοσύνης με τους πολίτες και τις επιχειρήσεις και τη μεγιστοποίηση της αξιοπιστίας της.

Δεν είναι τυχαίο πως μέσα στους επόμενους μήνες θα διενεργηθούν 40 εσωτερικοί έλεγχοι στην ΑΑΔΕ, 27 έλεγχοι περιουσιακής κατάστασης προϊσταμένων, 53 έλεγχοι περιουσιακής κατάστασης υπαλλήλων και 30 μη προειδοποιημένοι έλεγχοι στις υπηρεσίες.

Σύμφωνα με τη στρατηγική καταπολέμησης της διαφθοράς που έχει καταρτήσει η ΑΑΔΕ προκύπτουν οι ακόλουθες τέσσερις ροές εργασίας κατά της διαφθοράς:

  • Βελτίωση του νομοθετικού, κανονιστικού πλαισίου και διαδικασιών.
  • Ενίσχυση των εσωτερικών και εξωτερικών ελέγχων.
  • Ενίσχυση της συνεργασίας (εσωτερικής και εξωτερικής) και της ανταλλαγής πληροφοριών.
  • Ενίσχυση της πρόληψης, της ευαισθητοποίησης και της δημόσιας ακεραιότητας.

Προς αυτή την κατεύθυνση κινούνται οι στόχοι και τα έργα του εφετινού (2021) σχεδίου μέσω του προγραμματισμού μεταξύ άλλων:

-Διενέργειας 101 ελέγχων για εντοπισμό ποινικών αδικημάτων και πειθαρχικών παραπτωμάτων υπαλλήλων της ΑΑΔΕ.

-Διεκπεραίωσης τουλάχιστον του 85% του συνόλου των καταγγελιών που περιέρχονται σε γνώση της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων.

-Διενέργειας 11 στοχευμένων οικονομικών και διαχειριστικών ελέγχων δημοσίων υπολόγων και δημοσίων διαχειρίσεων.

Ο έλεγχος της νομιμότητας της προσαύξησης της περιουσίας των εφοριακών και τελωνειακών υπαλλήλων γίνεται όπως και στους υπόλοιπους φορολογουμένους, ήτοι μέσα από διασταυρώσεις, βασικά των τραπεζικών καταθέσεων, μέσα από το Σύστημα Μητρώων Τραπεζικών Λογαριασμών και Λογαριασμών Πληρωμών, το οποίο είναι συνδεμένο με τα αρχεία των τραπεζών, ώστε να αναζητούνται και βρίσκονται εύκολα οι τραπεζικοί λογαριασμοί καταθέσεων, τα δάνεια και οι θυρίδες των υπόπτων προσώπων.

https://www.newsbomb.gr/oikonomia/story/1191040/pos-i-idia-i-eforia-elegxei-toys-eforiakoys-to-sxedio-kata-tis-diafthoras

ΠΗΓΗnewsbomb.gr