Συγκοινωνίες – ΔΕΚΟ: Το 30% θα λειτουργεί και στις απεργίες

266

Του Δημήτρη Κατσαγάνη

Στην αλλαγή της σχέσης μεταξύ επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας που βρίσκονται σε απεργία και του κοινωνικού συνόλου αποσκοπεί διάταξη του υπό διαμόρφωση εργασιακού νομοσχεδίου που ετοιμάζει το Υπουργείο Εργασίας.

Η αλλαγή θα επιτευχθεί, όπως προβλέπει ο κυβερνητικός σχεδιασμός,  μέσω της θέσπισης ενός ”πλαφόν” στις υπηρεσίες κοινωνικής ωφέλειας οι οποίες θα παρέχονται υποχρεωτικά, με στόχο την εξυπηρέτηση, έστω και με υποδεέστερους όρους, των πολιτών, ενώ η απεργία στο υπόλοιπο κομμάτι των υπηρεσιών θα βρίσκεται σε εξέλιξη.

Συγκεκριμένα, η εν λόγω διάταξη, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Capital.gr, θα προβλέπει ”πάτωμα” 30% στις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, οι οποίες θα πρέπει να λειτουργούν υποχρεωτικά σε περίπτωση απεργίας.

Έτσι, αν σε μία επιχείρηση κοινής ωφέλειας κηρυχθεί απεργία με απόφαση του αντίστοιχου σωματείου των εργαζομένων της, θα μπορεί να ”παγώσει” λόγω συμμετοχής στην απεργία έως και το 70% των παρεχομένων υπηρεσιών της.

Για παράδειγμα, σε περίπτωση απεργίας στις συγκοινωνίες, όπως προκύπτει από τη σχεδιαζόμενη διάταξη του υπό διαμόρφωση εργασιακού νομοσχεδίου, θα πρέπει να εκτελείται το 30% των καθημερινών δρομολογίων, ενώ θα αναστέλλεται το υπόλοιπο 70%.

Στόχος του Υπουργείου Εργασίας, είναι, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, να εξασφαλιστεί η διατήρηση, έστω και σε χαμηλότερο επίπεδο, των υπηρεσιών που είναι κρίσιμες για την εύρυθμη εξυπηρέτηση των καθημερινών αναγκών των πολιτών και, παράλληλα, να παραμείνει σε ισχύ το δικαίωμα των εργαζομένων κάθε επιχείρησης να χρησιμοποιούν το μέσο της απεργίας για τη διεκδίκηση των αιτημάτων τους.

Με τη θέσπιση ”πλαφόν” στις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας που θα μπορούν να ”παγώσουν” λόγω απεργίας, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να σταματήσει φαινόμενα πλήρους αναστολής της παροχής αυτών των υπηρεσιών λόγω του καθολικού ”παγώματός” τους που φέρνουν ενίοτε αποφάσεις σωματείων για απεργία.

Εφόσον περάσει μία τέτοια διάταξη στο πλαίσιο του υπό διαμόρφωση εργασιακού νομοσχεδίου, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η κήρυξη μίας απεργίας σε επιχειρήσεις, η λειτουργία των οποίων διαδραματίζει αποφασιστικό ρόλο στην κάλυψη βασικών κοινωνικών απαιτήσεων, δεν θα αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα σε βάρος τους.

Αντίθετα, όπως τονίζουν στο Capital.gr αρμόδιοι παράγοντες, μέσω αυτού του σχεδιαζόμενου θεσμικού πλαισίου και οι εργαζόμενοι των κλάδων κοινής ωφέλειας που θα προσφύγουν σε απεργία, θα μπορούν να κάνουν χρήση αυτού του δικαιώματος, αλλά και οι άλλοι πολίτες θα μπορούν να εξυπηρετηθούν, έστω και σε μία μίνιμουμ βάση, από τις επιχειρήσεις, οι εργαζόμενοι των οποίων έχουν αποφασίσει απεργία. 

https://www.capital.gr/oikonomia/3537655/sugkoinonies-deko-to-30-tha-leitourgei-kai-stis-apergies

ΠΗΓΗcapital.gr