Άνοιξε ο δρόμος για την αναμόρφωση του κατώτατου μισθού, καθώς η Επιτροπή Διαβούλευσης έκανε το πρώτο βήμα στέλνοντας την έγγραφη πρόσκληση προς τους εξειδικευμένους επιστημονικούς ερευνητικούς, οι οποίοι θα αναλάβουν να καταρτίσουν την έκθεση που θα πάρουν στα χέρια τους οι κοινωνικοί εταίροι. Αυτή είναι μόνο η αρχή, καθώς για να βγει “λευκός καπνός” και να δούμε τον νέο κατώτατο μισθό θα χρειαστούν περίπου τέσσερις μήνες. Με δεδομένο λοιπόν ότι η διαδικασία άρχισε πριν από λίγες ημέρες, ο νέος κατώτατος μισθός θα ανακοινωθεί τον Ιούλιο.
Στη φάση που ακολουθεί η τριμελής επιτροπή διαβούλευσης, η οποία αποτελείται από τον Πρόεδρο του Ο.ΜΕ.Δ. και δύο εκπροσώπους των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας, θα προωθήσουν τον φάκελο που θα καταρτίσουν στους εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων, οι οποίοι ακολούθως θα πρέπει να καταθέσουν τις απόψεις τους μέσω υπομνήματος. Πάντως, το βασικό σενάριο κάνει λόγο για διατήρηση του κατώτατου μισθού στα ίδια επίπεδα. Κι αυτό, γιατί σύμφωνα με ανθρώπους του υπουργείου Εργασίας δεδομένων των συνθηκών που έχει διαμορφώσει η πανδημία του Covid 19 οι επιχειρήσεις δύσκολα θα μπορούσαν να σηκώσουν το βάρος μια νέας αύξησης.
“Ακόμα και η διατήρηση του μισθού στα ίδια επίπεδα είναι επιτυχία, έτσι ώστε του χρόνου που θα υπάρχει ομαλότητα στην αγορά οι επιχειρήσεις να είναι θετικές σε μια αναπροσαρμογή του κατώτατου προς τα πάνω” αναφέρει στο enikonomia.gr υπηρεσιακός παράγοντας που συμμετέχει ενεργά στη διαδικασία. Σε κάθε περίπτωση η διαμόρφωση του μισθού αποτελεί προϊόν διαβούλευσης ανάμεσα στα εμπλεκόμενα μέρη και οι τελικές αποφάσεις θα παρθούν όταν βρεθούν εργαζόμενοι και εργοδότες στο ίδιο τραπέζι.
Υπενθυμίζεται ότι έως το τέλος Απριλίου θα πρέπει να υποβληθούν από τους επιστημονικούς φορείς σύμφωνα με το νέο χρονοδιάγραμμα οι εκθέσεις για την αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού, ενώ έναν μήνα μετά θα πρέπει να διαβιβαστεί το υπόμνημα κάθε διαβουλευομένου προς τους υπόλοιπους εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων, με πρόσκληση για προφορική διαβούλευση σε σχέση με την τυχόν αναπροσαρμογή του εκάστοτε ισχύοντος νομοθετημένου κατώτατου μισθού και ημερομισθίου.
Προς το τέλος Μαΐου θα διαβιβαστούν όλα τα υπομνήματα και η τεκμηρίωση των διαβουλευομένων, καθώς και η έκθεση των εξειδικευμένων επιστημονικών και ερευνητικών φορέων στο Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) προς σύνταξη Σχεδίου Πορίσματος Διαβούλευσης. Το πόρισμα συντάσσεται σε συνεργασία με επιτροπή αποτελούμενη από 5 ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες σε θέματα οικονομίας και κυρίως οικονομίας της εργασίας, κοινωνικής πολιτικής καθώς και εργασιακών σχέσεων, ενώ το Σχέδιο του Πορίσματος Διαβούλευσης ολοκληρώνεται το αργότερο μέχρι το τέλος Ιουνίου και υποβάλλεται στον υπουργό Οικονομικών και τον υπουργό Εργασίας.
Αν όλα κυλήσουν ομαλά, τότε τον Ιούλιο ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, θα πρέπει να εισηγηθεί στο υπουργικό Συμβούλιο, τον νέο κατώτατο μισθό υπαλλήλων και το κατώτατο ημερομίσθιο των εργατοτεχνιτών, λαμβάνοντας υπόψη το Πόρισμα Διαβούλευσης, όπως αυτό υποβλήθηκε και συντάχθηκε. Σήμερα ο κατώτατος μισθός έχει οριστεί στα 650 ευρώ και προσαυξάνεται κατά 10% για κάθε διαμορφωμένη τριετία προϋπηρεσίας και έως τρεις τριετίες (1η τριετία 65 ευρώ, 2η τριετία 130 ευρώ, 3η τριετία 195 ευρώ).