Με την απόφαση 17494/12-4-2021 καθορίζεται η διαδικασία συγκέντρωσης, ελέγχου και πιστοποίησης ψηφιακά των δεδομένων και ατομικών στοιχείων που αφορούν το διαθέσιμο ασφαλιστικό χρόνο (ασφαλιστική ιστορία) όλων των ασφαλισμένων του e-ΕΦΚΑ.
Σκοπός και μεθοδολογία ψηφιοποίησης της ασφαλιστικής ιστορίας (άρθρο 1)
Ο σκοπός της συγκέντρωσης της ασφαλιστικής ιστορίας στο σύστημα «ΑΤΛΑΣ» του άρθρου 8 του ν. 4237/2014 είναι:
α. Η ενημέρωση του ασφαλισμένου σχετικά με την ασφαλιστική του εικόνα και η παροχή σε αυτόν των πληροφοριών που αφορούν τη διαχρονική πορεία ασφάλισής του ώστε να εντοπίζονται εγκαίρως πιθανά προβλήματα πριν τη φάση της συνταξιοδότησης, όπως ελλείψεις βασικών ταυτοτικών στοιχείων, πιθανά σφάλματα ασφάλισης κοκ.
β. Η θέσπιση ενιαίας πληροφοριακής βάσης, από την οποία αντλούνται τα στοιχεία για την ψηφιακή απονομή σύνταξης, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 17 του ν. 4670/2020.
Η ψηφιοποιημένη πληροφορία κάθε εντασσόμενου στον e-ΕΦΚΑ φορέα/τομέα αξιοποιείται για την παροχή πληροφοριών για την ψηφιακή έκδοση σύνταξης, την έκδοση βεβαιώσεων ασφάλισης και εισφορών καθώς και την ενημέρωση του ασφαλισμένου για το ασφαλιστικό βιογραφικό του.
Τα στοιχεία που παρέχουν την ψηφιοποιημένη πληροφορία περιλαμβάνουν προσωπικά/ταυτοτικά στοιχεία ασφαλισμένου, στοιχεία ασκούμενης δραστηριότητας/ απασχόλησης, στοιχεία ασφάλισης, ιστορικό εισφορών, στοιχεία εργοδοτών επί απασχόλησης κοκ.
Οι βασικές δράσεις ψηφιοποίησης της ασφαλιστικής ιστορίας αφορούν:
α. στην εφαρμογή ενός υποσυστήματος πληροφορικής για την εγγραφή του ασφαλιστικού ιστορικού όλων των πρώην φορέων κοινωνικής ασφάλισης που εντάχθηκαν στον eΕΦΚΑ, για όλα τα ασφαλισμένα στον e-ΕΦΚΑ πρόσωπα και στην ανάκτηση αρχείων ιστορικού ασφάλισης που διατηρούνται ήδη σε ψηφιακή μορφή σε διαφορετικά συστήματα, είτε στον φορέα, είτε σε αναδόχους,
β. στη σταδιακή μετάπτωση δεδομένων των πρώην φορέων κοινωνικής ασφάλισης, στην κανονικοποίηση της επικαιροποίησης των δεδομένων που εισάγονται και στη διασύνδεση με τις εφαρμογές συντάξεων, ώστε να επιτευχθεί παραγωγικό αποτέλεσμα, δηλαδή άντληση του χρόνου ασφάλισης από την ασφαλιστική ιστορία και έκδοση σύνταξης,
γ. στη σταδιακή ψηφιακή εγγραφή αρχείων ιστορικού ασφάλισης του eΕΦΚΑ, τα οποία είναι προς το παρόν διαθέσιμα μόνο σε φυσική μορφή.
Διαδικασία συγκέντρωσης και ενημέρωσης της ασφαλιστικής ιστορίας (άρθρο 2)
Τα στοιχεία της ασφαλιστικής ιστορίας ενημερώνονται μηνιαίως με νέες εγγραφές, διαγραφές και μεταβολές.
Κάθε εγγραφή ασφάλισης έχει κλειδί τον ΑΜΚΑ και αφορά το άτομο που συνδέεται με τον συγκεκριμένο ΑΜΚΑ στην εφαρμογή ΜΗΤΡΩΟ e-ΕΦΚΑ. Τα στοιχεία που παραλαμβάνονται από τους τροφοδότες φορείς ασφάλισης, ελέγχονται, κατατάσσονται και μετά από διαδοχικά βήματα ελέγχων και διασταυρώσεων, ενημερώνουν σε τακτική βάση το σύστημα «ΑΤΛΑΣ».
Έλεγχος και πιστοποίηση δεδομένων ασφαλιστικής ιστορίας (άρθρο 3)
Ο έλεγχος και η πιστοποίηση των δεδομένων ασφαλιστικής ιστορίας υλοποιείται σε τρία στάδια:
α. Έλεγχος πληρότητας του φυσικού και ηλεκτρονικού φακέλου συνταξιοδότησης από τον ίδιο τον ασφαλισμένο, ο οποίος υπευθύνως δηλώνει τη συγκατάθεσή του για τον ασφαλιστέο χρόνο του.
β. Έλεγχος πληρότητας του φυσικού και ηλεκτρονικού φακέλου συνταξιοδότησης από τον υπάλληλο υποδοχής και επεξεργασίας της πληροφορίας, ο οποίος πιστοποιεί τα δεδομένα σύμφωνα με τη νομοθεσία περί προστασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.
γ. Έλεγχος της πληρότητας και ορθότητας της συγκεντρωμένης πληροφορίας από τον χρήστη μέσω διασταυρώσεων με άλλα πληροφοριακά συστήματα, με τα οποία διαλειτουργεί ο e-ΕΦΚΑ με σκοπό τη μείωση του ποσοστού αποκλίσεων για την πιστοποίηση της ακρίβειας και της ορθότητάς τους.
Στο σύστημα «ΑΤΛΑΣ» περιλαμβάνονται μόνο ταυτοποιημένες εγγραφές βάσει ελέγχων που διενεργούνται σε όλα τα στάδια από τις αρμόδιες υπηρεσίες πληροφορικής. Σε περίπτωση μη ταυτοποίησης δεν ενσωματώνονται στην ασφαλιστική ιστορία και διενεργούνται περαιτέρω έλεγχοι ως προς την εγκυρότητα και τα ταυτοτικά στοιχεία, προκειμένου να εισαχθούν ως νέες εγγραφές/ μεταβολές σε μεταγενέστερο χρόνο.