Eχω την άποψη ότι πολύ περισσότερο σήμερα, με τις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού που εμφανίζει ο ΕΦΚΑ, η έκδοση προσυνταξιοδοτικής βεβαίωσης, δηλαδή ο ακριβής προσδιορισμός του χρόνου ασφάλισης, θα καθυστερεί υπέρμετρα. Aλλωστε αυτή, κατά την άποψή μου, είναι η βασική αιτία καθυστέρησης στην απονομή των συντάξεων
Μια από τις πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις, που αφορούν την επιτάχυνση των διαδικασιών συνταξιοδότησης, είναι και αυτή που προβλέπει την έκδοση προσυνταξιοδοτικής βεβαίωσης, πριν από την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης.
Σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση, ο ασφαλισμένος δύο χρόνια πριν από τη συμπλήρωση του ορίου ηλικίας για συνταξιοδότηση, θα υποβάλει αίτηση για προσδιορισμό του χρόνου ασφάλισής του, ο δε ΕΦΚΑ θα υποχρεούται να εκδίδει τη σχετική προσυνταξιοδοτική βεβαίωση. Πρέπει να υπενθυμίσω ότι σχεδόν αντίστοιχη νομοθετική ρύθμιση υπάρχει στο ασφαλιστικό μας σύστημα από το 1999. Η ρύθμιση αυτή επανελήφθη το 2010 και επανανομοθετείται τώρα.
Η προσυνταξιοδοτική βεβαίωση λειτούργησε ικανοποιητικά στο ΙΚΑ, όπου πράγματι εξεδίδετο και συνεχίζει να εκδίδεται -βεβαίως για την έκδοσή του απαιτείται η παρέλευση ικανού χρόνου. Στα υπόλοιπα Ταμεία η προσυνταξιοδοτική βεβαίωση δεν λειτούργησε αποτελεσματικά για διάφορους λόγους μέχρι σήμερα.
Έχω την άποψη ότι πολύ περισσότερο σήμερα, με τις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού που εμφανίζει ο ΕΦΚΑ, η έκδοση προσυνταξιοδοτικής βεβαίωσης, δηλαδή ο ακριβής προσδιορισμός του χρόνου ασφάλισης, θα καθυστερεί υπέρμετρα. Άλλωστε αυτή, κατά την άποψή μου, είναι η βασική αιτία καθυστέρησης στην απονομή των συντάξεων.
Οι ίδιοι υπάλληλοι που υπολογίζουν τον χρόνο ασφάλισης σήμερα για την απονομή μιας εκκρεμούς σύνταξης, είναι αυτοί που θα εκδίδουν τις προσυνταξιοδοτικές βεβαιώσεις. Τι θα κάνουν λοιπόν, θα αφήσουν τις εκκρεμείς για να εκδίδουν βεβαιώσεις γι’ αυτούς που θα συνταξιοδοτηθούν σε 2 χρόνια; Προφανώς όχι. Επομένως προσυνταξιοδοτικές βεβαιώσεις δύσκολα θα εκδίδονται, ιδιαίτερα όταν υπάρχει διαδοχική ασφάλιση.
Η έκδοση όμως των βεβαιώσεων αυτών, με βάση τις νέες ρυθμίσεις, μπορεί να γίνεται και από πιστοποιημένους. Στις περιπτώσεις αυτές θα μπορεί να λειτουργεί η διαδικασία, όμως αμφιβάλλω για την αξία μιας αυτοτελούς προσυνταξιοδοτικής βεβαίωσης, όταν στη συνταξιοδότηση συμπράττει πιστοποιημένος, ο οποίος υποβάλλει και σχέδιο συνταξιοδοτικής απόφασης, όπου μνημονεύονται τα ασφαλιστικά δεδομένα (χρόνος ασφάλισης ανά φορέα κ.λπ.) του συνταξιοδοτούμενου.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα
Πάντως το μεγαλύτερο, κατά την άποψή μου, πρόβλημα θα δημιουργήσει η υποχρεωτική υποβολή προσυνταξιοδοτικής βεβαίωσης, όταν υποβάλλεται αίτηση με διαδοχική ασφάλιση. Αυτό πρόκειται να ισχύει από την «έναρξη λειτουργίας των πιστοποιημένων επαγγελματιών». Είναι πλέον βέβαιο ότι αν, για παράδειγμα,η λειτουργία των πιστοποιημένων αρχίσει σε τρεις μήνες, κανένας ασφαλισμένος δεν θα έχει προσυνταξιοδοτική βεβαίωση με τους χρόνους όλων των φορέων.
Επομένως, ακόμη και να έχει συμπληρώσει προϋποθέσεις, δεν θα μπορεί να υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης, κάτι που αναμφίβολα θα τον οδηγεί σε ανεπίτρεπτη καθυστέρηση έναρξης της συνταξιοδότησής του. Κατά την άποψή μου, η υποχρεωτικότητα πρέπει να θεσπισθεί μόνο στην περίπτωση που διαπιστωθεί ότι υπάρχει δυνατότητα έκδοσης προσυνταξιοδοτικών βεβαιώσεων, εντός ευλόγου χρόνου. Κι αυτό είμαι βέβαιος ότι στα πλαίσια και με τη σημερινή λειτουργία του ΕΦΚΑ, είναι σχεδόν αδύνατο.