Με «χειρουργικές» κινήσεις θα επιχειρήσει το υπουργείο Οικονομικών να στηρίξει την αγορά στα πρώτα της βήματα την επόμενη ημέρα που θα ανεβάσει ρολά: Πέρα από τις επιχορηγήσεις που θα στοχεύσουν σε συγκεκριμένους κλάδους -όπως για παράδειγμα στην εστίαση- ακόμη δύο «εργαλεία» τα οποία θα «απελευθερώσουν» κεφάλαια κίνησης μπαίνουν στο… «παιχνίδι».
Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης
Προς τα τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου και αφού παρέλθει ο πρώτος μήνας λειτουργίας της αγοράς, υπολογίζεται πως θα ενεργοποιηθούν δύο «εργαλεία» που όπως εκτιμά το υπουργείο Οικονομικών θα συνεισφέρουν στην ενίσχυση των κεφαλαίων κίνησης των επιχειρήσεων: Πρόκειται για την επιδότηση παγίων δαπανών και τη δυνατότητα των επαγγελματιών να προεξοφλήσουν το μη επιστρεπτέο κομμάτι της επιστρεπτέας 1, 2, 3.
Τι περιλαμβάνει το «μενού» για τις Επιστρεπτέες 1,2,3
Τι περιλαμβάνει όμως το «μενού» των διευκολύνσεων για τους τρεις πρώτους κύκλους της Επιστρεπτέας Προκαταβολής; «Κούρεμα» στα ποσά που θα επιστραφούν στο κράτος, εξόφληση σε περισσότερες δόσεις, αλλά και εναλλακτικές όπως «έξτρα κούρεμα» χρέους ή «κάβα» για εξόφληση μελλοντικών υποχρεώσεων. Η βασική διευκόλυνση είναι ότι θα δοθεί «δώρο» στους επιχειρηματίες το 30% έως 50% του κεφαλαίου που δανείστηκαν μέσω των κύκλων 1-2-3 της Επιστρεπτέας Προκαταβολής. Ως γνωστόν, η Επιστρεπτέα 1,2 και 3 «μοίραζε» προνομιακά μεν, δάνεια δε, στις επιχειρήσεις, τα οποία έπρεπε να επιστραφούν ολόκληρα. Αυτό το «κούρεμα» όμως του χρέους από τους τρεις πρώτους κύκλους ενισχύσεων δεν έρχεται άνευ όρων: Θα πρέπει η επιχείρηση να πληροί κάποιες προϋποθέσεις προκειμένου να «κερδίσει» τη συγκεκριμένη διευκόλυνση.
«Δώρο» μέρος της Επιστρεπτέας… υπό προϋποθέσεις
Ποια είναι, λοιπόν, τα κριτήρια για να εξασφαλίσει ένας επαγγελματίας «κούρεμα» στις Επιστρεπτέες 1,2 και 3;
- Για όσες επιχειρήσεις είχαν κατά το έτος 2020 μείωση κύκλου εργασιών τουλάχιστον 15%, σε σχέση με το 2019, δεν επιστρέφεται το 30% της ενίσχυσης.
- Για όσες επιχειρήσεις είχαν κατά το έτος 2020 μείωση τζίρου τουλάχιστον 30%, σε σχέση με το 2019, δεν επιστρέφεται το 50%.
- Για επιχειρήσεις που έκαναν έναρξη μετά την 1η Ιανουαρίου 2018 ή άνοιξαν υποκατάστημα από την 1η Οκτωβρίου 2019 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020 δεν επιστρέφεται το 50%, ανεξαρτήτως κύκλου εργασιών έτους 2020.
- Επιπλέον, ισχύει ο όρος ότι οι επιχειρήσεις που είχαν πάνω από 20 εργαζομένους και τους διατηρούν σύμφωνα με τα προβλεπόμενα σε κάθε ΚΥΑ, δεν επιστρέφουν το 40% ανεξαρτήτως τζίρου, εκτός εάν με βάση τα παραπάνω εντάσσονται στο πιο ευνοϊκό καθεστώς του 50%.
Πώς προκύπτει έξτρα «κούρεμα» της Επιστρεπτέας
Πρόσθετη έκπτωση 15% στα χρήματα που θα επιστρέψουν τελικά στο κράτοςμπορούν να εξασφαλίσουν όσοι αυτοαπασχολούμενοι, ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις, έχουν λάβει ενίσχυση μέσω οποιουδήποτε κύκλου Επιστρεπτέας. Για να «κερδίσουν» αυτό το επιπλέον «κούρεμα» στο σκέλος του δανείου της Επιστρεπτέας, το οποίο καλούνται να επιστρέψουν θα πρέπει να έχουν ως το τέλος της χρονιάς μια συγκεκριμένη δυνατότητα: Τα χρήματα για εφάπαξ καταβολή του επιστρεπτέου ποσού. Έτσι, ο επαγγελματίας που θα μπορέσει να πληρώσει εφάπαξ θα έχει και ένα «bonus» 15% και θα κερδίσει συνολικά 65% (15% η επιπλέον έκπτωση λόγω εφάπαξ εξόφλησης και το 50% το οποίο έτσι και αλλιώς δεν επιστρέφει).
Η εναλλακτική της… «κάβας»
Θεσπίζεται ακόμη η εναλλακτική -για επιχειρήσεις με εργαζομένους που είχαν όλο το 2020 μείωση τζίρου τουλάχιστον 30% και δικαιούνται έκπτωση 50% στις Επιστρεπτέες 1 έως 3- να λάβουν το 35% του συνολικού ποσού των Επιστρεπτέων 1 έως 3 που έχουν εισπράξει, ως ένα πιστωτικό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πληρωμή μελλοντικών φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών, δηλαδή υποχρεώσεων όπως ασφαλιστικές εισφορές εργαζομένων και αυτοαπασχολουμένων, τρέχοντες πληρωμές ΦΠΑ, φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, ΦΜΥ κλπ. Εδώ όμως θα πρέπει να σημειωθεί ότι εφόσον γίνει αυτή η επιλογή έως το τέλος της τρέχουσας χρονιάς, όπως προβλέπεται, στη συνέχεια θα πρέπει να αποπληρωθεί το 100% της Επιστρεπτέας σε δόσεις από τις 31 Ιανουαρίου του 2022.
Σε περισσότερες δόσεις η εξόφληση
Άλλη μια ανατροπή στα όσα ίσχυαν μέχρι σήμερα, έχει να κάνει με τον αριθμό των δόσεων που θα εξοφληθεί το σκέλος του δανείου της Επιστρεπτέας: Για όλους τους κύκλους διευρύνθηκε η περίοδος αποπληρωμής στους 60 μήνες, με την πρώτη δόση να καταβάλλεται έως τις 31 Ιανουαρίου 2022. Συγκεκριμένα, η περίοδος αποπληρωμής για όλες τις Επιστρεπτέες (1 έως 7), επεκτείνεται από 40 που ισχύει σε 60 δόσεις, με πενταετή περίοδο αποπληρωμής από τις 31 Ιανουαρίου 2022 έως 31 Ιανουαρίου 2027.
Απελευθέρωση ρευστότητα με «κουπόνια»
Το άλλο «εργαλείο» που υπάρχει η εκτίμηση πως θα κάνει «χώρο» για κεφάλαια κίνησης είναι το πρόγραμμα επιδότησης πάγιων δαπανών: Εδώ σχεδιάζεται να δοθούν… «κουπόνια» για την εξόφληση φόρων και εισφορών. Μέσα από αυτό το πρόγραμμα το δημόσιο έρχεται να καλύψει τη «διαφορά» ανάμεσα στα χρήματα που δαπάνησε για τα πάγια έξοδά της μια επιχείρηση το 2020 και τα ποσά των ενισχύσεων που έχει λάβει.
Η επιδότηση θα πραγματοποιηθεί μέσω της έκδοσης πιστωτικού, το οποίο θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αποπληρωμή μελλοντικών φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων. Δηλαδή, ο δικαιούχος, αντί να εισπράξει ένα χρηματικό ποσό, θα λάβει μία πίστωση με την οποία η επιχείρηση θα έχει τη δυνατότητα να καλύψει υποχρεώσεις, όπως ο φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, ασφαλιστικές εισφορές, κ.α. Μάλιστα, η επιχείρηση θα έχει το δικαίωμα να επιλέξει το ποσό της ενίσχυσης που θέλει να κατανείμει για την πληρωμή φορολογικών οφειλών και το ποσό που θέλει να χρησιμοποιήσει για την πληρωμή ασφαλιστικών οφειλών.
Ποιες υποχρεώσεις θα εξοφλούνται με τα «κουπόνια»
Η επιλογή να δοθούν… κουπόνια αντί για μετρητά δεν είναι τυχαία: Με αυτό τον τρόπο, διασφαλίζεται η ροή εσόδων στον κρατικό κορβανά με τον περιορισμό των δυνητικών νέων απλήρωτων φόρων και εισφορών. Έτσι, επιδοτείται ποσοστό των παγίων δαπανών επιχειρήσεων, που πραγματοποιήθηκαν εντός του 2020, και δεν έχουν καλυφθεί από τις ενισχύσεις που έχουν δοθεί έως σήμερα. Άλλωστε, πρέπει να σημειωθεί για ακόμη μία φορά ότι από τα ποσά – «κουπόνια» που αναλογούν σε μια επιχείρηση θα αφαιρεθεί κάθε είδους ενίσχυση που έχει λάβει εν μέσω πανδημίας. . Τα πιστωτικά, αναμένεται να εκδοθούν στο τέλος Μάϊου και θα έχουν ισχύ έως το τέλος του 2021. Μέσω αυτών των πιστωτικών οι επιχειρήσεις θα μπορούν να συμψηφίζουν φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις έως το τέλος του έτους, απελευθερώνοντας έτσι ρευστότητα.
Πώς υπολογίζεται το ύψος της ενίσχυσης
Το ποσό της στήριξης προσδιορίζεται ως ποσοστό επί της διαφοράς των παγίων δαπανών που κατέβαλε η επιχείρηση εντός του 2020 και των ενισχύσεων που έχει λάβει. Ειδικότερα, ως πάγιες δαπάνες θα υπολογίζονται οι δαπάνες που κατέβαλε το 2020 η επιχείρηση για:
- παροχές σε εργαζόμενους,
- ασφαλιστικές εισφορές αυτοαπασχολούμενων,
- ενέργεια,
- ύδρευση,
- τηλεπικοινωνίες,
- ενοίκια,
- λοιπά λειτουργικά έξοδα, και
- χρεωστικούς τόκους και συναφή έξοδα.
Είναι δαπάνες που αποτυπώνονται στο έντυπο Ε3.