Φορολογικά στοιχεία από 54 χώρες εκτός της ΕΕ που αφορούν στο έτος 2019 θα λάβει η ΑΑΔΕ. Τα στοιχεία αφορούν χώρες όπως η Ελβετία, το Λιχτενστάιν και η Κίνα, αλλά και ο Παναμάς, η Σιγκαπούρη, το Χονγκ Κονγκ και οι Βρετανικές Παρθένες Νήσοι.
Η Ελλάδα θα λάβει αυτά τα στοιχεία στη βάση της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης και του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) σχετικά με την αμοιβαία διοικητική συνδρομή σε φορολογικά θέματα, την οποία έχει κυρώσει εδώ και αρκετά χρόνια.
Σύμφωνα με τη νομοθεσία η τελική μητρική οντότητα ενός πολυεθνικού ομίλου, που είναι φορολογικός κάτοικος Ελλάδας, με ετήσια ενοποιημένα έσοδα που υπερβαίνουν τα 750 εκατ. ευρώ, υποχρεούται να υποβάλλει την «έκθεση ανά χώρα» στις ελληνικές φορολογικές αρχές.
Επίσης υπάρχει η υποχρέωση ετήσιας γνωστοποίησης προς τις ελληνικές φορολογικές αρχές, των στοιχείων της εταιρείας του πολυεθνικού ομίλου, που είναι υπεύθυνη για την σύνταξη και την υποβολή της «έκθεσης ανά χώρα». Η υποβολή των «εκθέσεων ανά χώρα» γίνεται μέσω της ιστοσελίδας της ΑΑΔΕ.
Το πρώτο φορολογικό έτος εφαρμογής ήταν αυτό που άρχισε μετά την 1η Ιανουαρίου 2016 και έκτοτε η υποβολή πραγματοποιείται εντός 12 μηνών από τη λήξη του κάθε φορολογικού έτους.
Η έκθεση ανά χώρα περιλαμβάνει τις ακόλουθες πληροφορίες, οι οποίες παρέχονται και ανταλλάσσονται:
- Συγκεντρωτικές πληροφορίες σχετικά με το ποσό των εσόδων, τα κέρδη (ζημίες) προ φόρου εισοδήματος, τον καταβληθέντα φόρο εισοδήματος, τον οφειλόμενο φόρο εισοδήματος, το μετοχικό κεφάλαιο, τα συσσωρευμένα κέρδη, τον αριθμό των εργαζομένων και τα ενσώματα περιουσιακά στοιχεία εκτός των ταμειακών διαθεσίμων ή ταμειακών ισοδύναμων, όσον αφορά σε κάθε περιοχή Δικαιοδοσίας στην οποία δραστηριοποιείται ο Όμιλος.
- Έγγραφο ταυτοποίησης κάθε Συνιστώσας Οντότητας του Ομίλου, με το οποίο καθορίζεται η περιοχή Δικαιοδοσίας, στην οποία έχει τη φορολογική της κατοικία η εν λόγω Συνιστώσα Οντότητα, και σε περίπτωση που διαφέρει από αυτή την περιοχή Δικαιοδοσίας της φορολογικής κατοικίας, η περιοχή Δικαιοδοσίας δυνάμει της οποίας οργανώνεται η εν λόγω Συνιστώσα Οντότητα, καθώς και η φύση της κύριας επιχειρηματικής δραστηριότητας ή των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων της εν λόγω Συνιστώσας Οντότητας.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, μια οντότητα που είναι φορολογικός κάτοικος Ελλάδας και δεν αποτελεί τελική μητρική οντότητα ομίλου, θα έχει την υποχρέωση στην υποβολή «έκθεσης ανά χώρα» στην Ελλάδα, εφόσον συντρέχει οποιοδήποτε από τα παρακάτω:
- Η χώρα στην οποία είναι φορολογικός κάτοικος η τελική μητρική οντότητα δεν έχει υιοθετήσει την υποχρέωση για την υποβολή «έκθεσης ανά χώρα».
- Η χώρα της οποίας είναι φορολογικός κάτοικος η τελική μητρική οντότητα δεν έχει προβεί σε σύναψη της ισχύουσας Ειδικής Συμφωνίας Αρμοδίων Αρχών, με την οποία απαιτείται η αυτόματη ανταλλαγή των «εκθέσεων ανά χώρα», με την Ελλάδα.
- Η χώρα της οποίας είναι φορολογικός κάτοικος η τελική μητρική οντότητα έχει επιδείξει συστηματική αδυναμία συμμόρφωσης με την υποβολή της «έκθεσης ανά χώρα».
Επιπλέον, οι Ελληνικές νομικές οντότητες που ανήκουν σε πολυεθνικό όμιλο, οφείλουν να γνωστοποιήσουν στις Ελληνικές φορολογικές αρχές τα στοιχεία της τελικής μητρικής οντότητας ή κάθε άλλης οντότητας που έχει οριστεί από τον πολυεθνικό όμιλο ως υπεύθυνη για τη σύνταξη και υποβολή της «έκθεσης ανά χώρα», μέχρι την τελευταία ημέρα του φορολογικού έτους για το οποίο συντάσσεται η «έκθεση ανά χώρα».
Σε περίπτωση μη υποβολής «έκθεσης ανά χώρα» επιβάλλεται στους υπόχρεους πρόστιμο 20.000 ευρώ, ενώ σε περίπτωση εκπρόθεσμης ή ανακριβούς υποβολής επιβάλλεται πρόστιμο 10.000 ευρώ.