Του Κώστα Κετσιετζήabout:blankRemaining Time-0:22FullscreenMute
Στην τελική φάση επεξεργασίας βρίσκεται νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Εξωτερικών σε συνεργασία με το υπουργείο Μετανάστευσης, η οποία ανοίγει το δρόμο για την έκδοση ειδικών αδειών διαμονής για τους λεγόμενους “ψηφιακούς νομάδες” (digital nomads).
Σύμφωνα με πληροφορίες η νέα “ψηφιακή βίζα” θα έχει διάρκεια ενός έτους με δυνατότητα επέκτασης για πιθανότατα δύο ακόμη έτη. Για να οριστεί κάποιος δικαιούχος θα πρέπει να εργάζεται σε εταιρεία με έδρα το εξωτερικό, ενώ το πιο πιθανό είναι να οριστούν και εισοδηματικά κριτήρια. Ακόμη, προβλέπεται η κάλυψη και των οικογενειών των κατόχων της συγκεκριμένης βίζα, ενώ βασικές χώρες-στόχοι είναι οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Αυτή τη στιγμή μένουν να καθοριστούν οι τελευταίες λεπτομέρειες και σύντομα αναμένεται η θεσμοθέτηση της “ψηφιακής βίζας”. Σημειώνεται ότι αυτή είναι η τρίτη ειδική άδεια διαμονής που θεσμοθετείται το τελευταίο διάστημα από το υπουργείο Εξωτερικών με ευθύνη του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη.
Έχουν προηγηθεί η business visa που αφορά τον επαγγελματικό χώρο και τους ανθρώπους που θέλουν να καλέσουν επιχειρηματίες από άλλες πλευρές του κόσμου με σκοπό να αναπτύξουν εμπορικές και επιχειρηματικές σχέσεις και η student visa για τους φοιτητές.
Το στοίχημα των ψηφιακών νομάδων
Οι ειδικές άδειες παραμονής έρχονται ως κίνητρο για την προσέλκυση των λεγόμενων ψηφιακών νομάδων (digital nomads), δηλαδή ατόμων -συνήθως υψηλού εισοδήματος- που έχουν τη δυνατότητα να δουλεύουν απομακρυσμένα και μετακινούνται από χώρα σε χώρα.
Πρόκειται για μια τάση που έχει εμφανιστεί παγκοσμίως την τελευταία δεκαετία και η οποία ενισχύθηκε σημαντικά λόγω της πανδημίας, όπου πολλοί εργαζόμενοι που είχαν τη δυνατότητα επέλεξαν να μεταφερθούν σε χώρες με καλύτερες συνθήκες διαβίωσης.
Εκτιμάται ότι περίπου 4 εκατομμύρια άνθρωποι ζούσαν παγκοσμίως ως ψηφιακοί νομάδες πριν την πανδημία και ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί τα επόμενα χρόνια καθώς η απομακρυσμένη εργασία έχει γίνει πλέον πραγματικότητα για πολλές επιχειρήσεις και εργαζομένους.
Η χώρα μας μπαίνει στο παιχνίδι της διεκδίκησης των ψηφιακών νομάδων έχοντας ως σύμμαχο της τον καλό καιρό και την φυσική ομορφιά. Αν και τα πλεονεκτήματα της χώρας μας είναι πολλά, η αίσθηση είναι ότι ο καλός καιρός δεν φτάνει από μόνος του για να κάνει τη διαφορά. Η κοινότητα των ψηφιακών νομάδων αξιολογεί δεκάδες κριτήρια, προκειμένου να επιλέξει μια χώρα προορισμού: από το ύψος των ενοικίων, την ποιότητα, το κόστος και την ταχύτητα του ίντερνετ, μέχρι τους λογαριασμούς υπηρεσιών κοινής ωφέλειας, το σύστημα υγείας, την κίνηση στους δρόμους, τη διασκέδαση, αλλά και την ύπαρξη άλλων digital nomads στην περιοχή.
Στο πλαίσιο του συντονισμού των φορέων της κεντρικής κυβέρνησης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών που θα προσελκύσουν περισσότερους ψηφιακούς νομάδες πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα διευρυμένη διυπουργική τηλεδιάσκεψη με πρωτοβουλία του κ. Βαρβιτσιώτη.
Ο διυπουργικός συντονισμός, σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών κατά τη σύσκεψη, έχει στόχο “να φτάσουμε όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες του Κράτους να παρέχουμε με έναν τρόπο αυτή την υπηρεσία, δηλαδή να προσελκύσουμε με απλές ψηφιακές διαδικασίες ανθρώπους οι οποίοι θα επιλέξουν να μείνουν και να εργαστούν στη χώρα μας ως ψηφιακοί νομάδες”.