Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιδιώκει να αυξήσει τις εξουσίες της προκειμένου να μπορεί να επιβάλει πρόστιμα ή να μπλοκάρει εξαγορές από ξένες κρατικές εταιρείες, σε μια κίνηση που υποδηλώνει την προσπάθειά της να βάλει “φρένο” στην αυξανόμενη οικονομική απειλή που εγείρει η Κίνα.
Στο πλαίσιο αυτό η Κομισιόν ετοιμάζει ένα πακέτο προτάσεων που θα ενισχύσει τις εξουσίες της, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί την επόμενη εβδομάδα.
Στο προσχέδιο των νέων κανόνων, το οποίο έχει στην κατοχή του το Bloomberg, δεν υπάρχει άμεση αναφορά στην Κίνα, ωστόσο όπως σχολιάζει το πρακτορείο αποτελεί μια προσπάθεια της Κομισιόν να ανταποκριθεί στις καταγγελίες ευρωπαϊκών επιχειρήσεων ότι οι κινεζικές επιχειρήσεις λαμβάνουν υπέρμετρη υποστήριξη που οι ίδιες δεν έχουν.
Κινεζικοί επιχειρηματικοί όμιλοι έχουν ήδη διαμαρτυρηθεί για τα σχέδια της Κομισιόν, τα οποία βέβαια πριν υιοθετηθούν και εφαρμοστούν θα πρέπει να λάβουν την έγκριση των κυβερνήσεων της ΕΕ.
Παρότι το προσχέδιο δεν αποκλείεται να διαφοροποιηθεί πριν κατατεθεί και επίσημα από την Κομισιόν την επόμενη εβδομάδα, η κίνηση του εκτελεστικού βραχίονα της ΕΕ ενισχύει τις ενδείξεις για αύξηση του προστατευτισμού στην Ευρώπη, εν μέσω της βαθύτερης ύφεσης που γνώρισε η ήπειρος σε διάστημα σχεδόν ενός αιώνα.
Εξαιτίας της πανδημίας, άλλωστε, που αποκάλυψε πόσο ευάλωτη είναι η ΕΕ στις αναταραχές, οι κυβερνήσεις των κρατών μελών εξετάζουν ακόμη και το ενδεχόμενο “επαναπατρισμού” των αλυσίδων εφοδιασμού του μπλοκ, ενώ η Γαλλία και η Γερμανία έχουν επισημάνει ότι η Ένωση θα πρέπει να επιτρέψει τη δημιουργία “Ευρωπαίων πρωταθλητών”, που θα είναι αρκετά μεγάλοι σε μέγεθος ώστε να ανταγωνιστούν τις αμερικανικές και κινεζικές εταιρείες.
Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις επισημαίνουν επίσης τις αυξανόμενες ανησυχίες τους για το ενδεχόμενο εξαγοράς ευρωπαϊκών εταιρειών από επιχειρήσεις με απεριόριστο πιστωτικό όριο ή εξαναγκασμού των εταιρειών του μπλοκ να βγουν από την αγορά διότι οι αντίπαλοί τους μπορούν να πωλούν κάτω του κόστους.
Στο πλαίσιο αυτό, το προσχέδιο των προτάσεων που προωθεί η Κομισιόν προβλέπει ότι οι εταιρείες που πραγματοποιούν τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ έσοδα στην Ευρώπη και έλαβαν στήριξη άνω των 50 εκατ. ευρώ από ξένη χώρα την τελευταία τριετία, θα πρέπει να λαμβάνουν την έγκριση της ΕΕ προκειμένου να προχωρήσουν σε κάποια συμφωνία.
Η Κομισιόν θέλει επίσης να είναι σε θέση να επιβάλει πρόστιμα στις εταιρείες που θα φτάνουν έως και το 10% των ετήσιων εσόδων τους, εάν διαπιστώσει ότι μία εταιρεία επωφελήθηκε αθέμιτα από ξένη επιδότηση, λαμβάνοντας μεταξύ άλλων απεριόριστη κρατική εγγύηση ή πιστωτικό όριο που ξεπερνά αυτό των ευρωπαίων αντιπάλων της. Το προσχέδιο προβλέπει ακόμη και τη δυνατότητα ακύρωσης κρατικών συμβάσεων με εταιρείες που έχουν απέκτησαν αθέμιτο πλεονέκτημα από τέτοιες επιδοτήσεις.
Ακόμη, οι αξιωματούχοι της Κομισιόν, σύμφωνα πάντα με το προσχέδιο που επικαλείται το Bloomberg, ζητούν να έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιούν ελέγχους σε γραφεία εταιρειών και εκτός Ευρώπης, με τη σύμφωνη γνώμη βέβαια της εταιρείας και εν γνώσει του ξένου κράτους.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αρνήθηκε επί του παρόντος να σχολιάσει το θέμα, ενώ ούτε η κινεζική αποστολή στην ΕΕ δεν απάντησε αμέσως στο αίτημα του Bloomberg να προβεί σε κάποιο σχόλιο.