Δεν κινδυνεύει να χαθεί σπιθαμή κρητικής γης από ανθρώπους που νόμιμα την καλλιεργούν, την κατέχουν, την χρησιμοποιούν για τα ζώα τους, για τη βοσκή 20, 30, 40 , 50 χρόνια “ξεκαθάρισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου του MEGA εάν οι εκτροφείς στο Ρέθυμνο θα χάσουν τα χωράφια τους. Σε ερώτηση πώς θα το αποδείξει αυτό ο κτηνοτρόφος εάν δεν έχει τον τίτλο είπε τα εξής” Υπάρχει νόμιμος τρόπος. Τις επόμενες εβδομάδες, εμείς θα προχωρήσουμε στις απαραίτητες, διοικητικές και νομοθετικές πρωτοβουλίες που πατάνε πάνω στο Σύνταγμα της Ελλάδας αλλά και στην νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας και θα δώσουμε λύσεις χωρίς να ταλαιπωρηθούν, επαναλαμβάνω”.
Για τους δασικούς χάρτες και τα λάθη
“Δεν έχει να φοβάται κανένας τίποτα, όποιος φυσικά κατέχει νόμιμα το αγροτεμάχιο” είπε ο κ. Σκρέκας. Και εν συνεχεία αναφέρθηκε στο θέμα των δασικών χαρτών. “ Να πω δύο, τρία πράγματα για να βάλω τα ζητήματα στη σωστή τους βάση: Πρώτον: Υπάρχουν λάθη. Δηλαδή υπάρχουν εκτάσεις οι οποίες δεν έπρεπε να χαρακτηρίζονται δασικές και έχουν χαρακτηρισμό δασικό, κάποιες έχουν ένα ΦΠΑ από λάθος μελετητή από λάθος της διοίκησης. Αυτό θα διορθωθεί με εσωτερικές διαδικασίες χωρίς να ταλαιπωρηθεί ο πολίτης και χωρίς να πληρώσει τίποτα. Υπάρχουν άλλες περιπτώσεις για παράδειγμα εκτάσεις που καλύπτονται με “φρυγανώδη ” βλάστηση και βραχώδεις εκτάσεις. Και αυτές ενώ δεν έπρεπε να έχουν χαρακτήρα δασικό, εντούτοις σε μελέτες που έγιναν χαρακτηρίστηκαν δασικές και αυτά θα διορθωθούν με οριζόντιο τρόπο εσωτερικά από την διοίκηση, δηλαδή από τις υπηρεσίες του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και των Αποκεντρωμένων. Οι πολίτες λοιπόν θα περιμένουν. Καταρχήν να πούμε ότι έγινε ευρεία σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο οποίος καταλαβαίνετε ότι έχει ιδιαίτερη ευαισθησία σε αυτό το θέμα όπως φυσικά και σε όλα τα υπόλοιπα. Τι αποφασίστηκε: Πρώτον, δώσαμε 6 μήνες παράταση στις αντιρρήσεις για να μπορέσουμε να διορθώσουμε πρώτα τους δασικούς χάρτες και στη συνέχεια εφόσον ο πολίτης δει παρά τις διορθώσεις που έχουν γίνει ότι το αγροτεμάχιο του παραμένει να έχει χαρακτήρα δασικό τότε μπορεί να προσφύγει σε αυτές τις Επιτροπές Αντιρρήσεων” , σημείωσε. Και ξεκαθάρισε ότι “Δεν είναι δικαστήρια, δεν θέλουμε να στείλουμε τον κόσμο στα δικαστήρια, δεν θέλουμε να γεμίσουμε χιλιάδες αγωγές .Εμείς με ένα τρόπο εξωδικαστικό λύνουμε τα προβλήματα “.
Για την Άνδρο
Σε ερώτηση γιατί η Άνδρος είναι δασική αφού δεν είναι καταπράσινη απάντησε τα εξής “ Εμείς κληρονομήσαμε το 50% των δασικών χαρτών, αναρτημένα από την προηγούμενη διοίκηση, από την προηγούμενη κυβέρνηση .Ξεκίνησε η ανάρτηση αυτών δασικών χαρτών, έχουν αναρτηθεί ώστε να μπορέσουν να γίνουν οι διορθώσεις .Αυτή τη στιγμή πράγματι υπάρχουν πρόδηλα σφάλματα τα οποία εντάσσονται στους δασικούς χάρτες που έχουν αναρτηθεί. Δηλαδή βλέπει ο άλλος την περιουσία του, βλέπει το οικόπεδο του, βλέπει το αγροτεμάχιο του το οποίο το καλλιεργεί 10, 20, 30, 50 χρόνια, το έχει κληρονομήσει από τους πατεράδες του, από τους παππούδες του και παρόλα αυτά βλέπει ότι έχει δασικό χαρακτήρα .Αυτά εμείς τα πρόδηλα σφάλματα θα τα διορθώσουμε για αυτό και αναρτήθηκαν οι δασικοί χάρτες ώστε να εντοπιστούν, θα τα διορθώσουμε χωρίς να ταλαιπωρηθούν οι πολίτες και χωρίς κόστος για τους πολίτες “.
Μεταξύ άλλων τόνισε “ ότι θα πρέπει επιτέλους να αποκτήσουμε στη χώρα δασικούς χάρτες “.“Δηλαδή από την ιστορία του νεότερου ελληνικού έθνους, από τη ίδρυση του , δυστυχώς δεν έχουμε καταφέρει ως οργανωμένη πολιτεία να ξέρουμε τι είναι που και ποιος έχει τι στη χώρα “,συμπλήρωσε.