Οι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις που δηλώνουν κέρδη στις φορολογικές τους δηλώσεις αποτελούν στην Ελλάδα ισχνή μειοψηφία. Ένας από τους λόγους, ήταν και οι εξαιρετικά υψηλοί φορολογικοί συντελεστές. Σε μια προσπάθεια να αλλάξει αυτή την κατάσταση η κυβέρνηση αποφάσισε να κάνει τρία «δώρα» σε όσους δηλώνουν τα πραγματικά τους κέρδη στην εφορία προκειμένου να τους επιβραβεύσει για την ειλικρίνεια και τη συμμετοχή τους στα συνολικά φορολογικά βάρη.
Τα δύο πρώτα δώρα θα φανούν στις φετινές φορολογικές δηλώσεις: το πρώτο έχει να κάνει με τη μείωση του φόρου στα μερίσματα (σ.σ καθώς εκτός από τον συντελεστή φορολόγησης που διαμορφώνεται στο 5% καταργείται από φέτος και η εισφορά αλληλεγγύης) ενώ το δεύτερο έχει να κάνει με τη μείωση του συντελεστή υπολογισμού της προκαταβολής φόρου (από το 100% στο 55% για τους επαγγελματίες φυσικά πρόσωπα και από το 100% στο 70% για τα νομικά πρόσωπα). Το τρίτο δώρο θα φανεί του χρόνου και θα φέρει τον συντελεστή φορολόγησης από το 24% στο 22%.
Οι συγκεκριμένες επιλογές εντάσσονται στην ευρύτερη στρατηγική που έχει χαράξει η κυβέρνηση για επιβράβευση και αυτών που μέχρι σήμερα δεν είχαν καμία απολαβή αν και συνέβαλαν τα μέγιστα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι πράσινοι δανειολήπτες οι οποίοι για πρώτη φορά επιβραβεύτηκαν μέσα από τα προγράμματα ΓΕΦΥΡΑ 1 και 2 αλλά και όσοι έχουν δημιουργήσει θέσεις εργασίας οι οποίοι θα λάβουν την αποζημίωση για τις πάγιες δαπάνες του 2020 (σ.σ το πρόγραμμα αφορά μόνο όσους απασχολούν έστω και έναν εργαζόμενο και όχι αυτούς που είναι επιχειρηματίες μόνο για τον εαυτό τους).
Ειδικά από το 2022, το περιβάλλον που θα διαμορφωθεί για τους «κερδοφόρους» στην Ελλάδα θα είναι το καλύτερο των τελευταίων ετών. Με τον συντελεστή φορολόγησης στο 22%, με τον συντελεστή φορολόγησης των μερισμάτων στο 5% και την εισφορά αλληλεγγύης «παγωμένη» στο μηδέν, ο μέτοχος θα αποδίδει τελικώς στην εφορία το 25,9% των κερδών της επιχείρησης ακόμη και αν αποφασίσει να προχωρήσει στην διανομή του συνόλου των κερδών.
Μέχρι και το 2018-2019, η εφορία έπαιρνε ακόμη και το 50% των κερδών καθώς ο συντελεστής φορολόγησης σε επίπεδο νομικών προσώπων ήταν στο 29%, μετά επιβαλλόταν συντελεστής φορολόγησης των μερισμάτων με συντελεστή 15% ενώ επί του ύψους των μερισμάτων, έμπαινε και εισφορά αλληλεγγύης η οποία έφτανε ακόμη και στο 9-10% ανάλογα με το ύψος των καθαρών κερδών.