Βιώσιμη λύση για την επίλυση του προβλήματος που δημιουργείται στην αγορά λόγω του «παγώματος» της κάλυψης των μεταχρονολογημένων επιταγών αναζητά το οικονομικό επιτελείο. Το «πάγωμα» εφαρμόστηκε για έναν ακόμη μήνα τον Απρίλιο και πλέον το απόθεμα των επιταγών που δεν έχουν αποπληρωθεί έχει ξεπεράσει σε αξία το 1 δισ. ευρώ.
Εκπρόσωποι της αγοράς ζητούν από το υπουργείο Οικονομικών να δημιουργήσει ένα χρηματοδοτικό πρόγραμμα για τους εκδότες των επιταγών ώστε με ευνοϊκούς όρους να καλύψουν τις επιταγές και να διοχετευτεί και η απαιτούμενη ρευστότητα στους κομιστές. Ωστόσο, η πρόταση αυτή φαίνεται να συναντά πολλές δυσκολίες εφαρμογής καθώς δεν είναι εύκολο να προχωρήσει ένα μέτρο στήριξης με μοναδικό κριτήριο το ποιο είναι το μέσο πληρωμής που επιλέγεται.
Αντίθετα, το σενάριο που προωθείται προβλέπει μια «γενναιότερη» παράταση στην προθεσμία κάλυψης των μεταχρονολογημένων επιταγών ώστε και οι εκδότες τους να έχουν τον απαιτούμενο χρόνο για να συγκεντρώσουν τα απαιτούμενα ποσά. Όσο βέβαια θα διαρκεί αυτή η πίστωση χρόνου προς τους εκδότες των επιταγών, αντίστοιχα θα παρατείνεται και η περίοδος κάλυψης φορολογικών υποχρεώσεων στους κομιστές των επιταγών οι οποίοι και επωμίζονται αυτή τη στιγμή το βάρος της διευκόλυνσης του κάνει το κράτος στους εκδότες.
Εφόσον αποφασιστεί να δοθεί τελικώς πρόσθετος χρόνος στους εκδότες των επιταγών για να μαζέψουν την απαιτούμενη ρευστότητα και να καλύψουν τις επιταγές που έχουν διοχετεύσει στην αγορά, θα υπάρξει νέα νομοθετική ρύθμιση. Η κατάθεσή της είναι πιθανό να γίνει μέσα στον Μάιο κάτι όμως που θα εξαρτηθεί και από το αν θα παραταθούν και τον επόμενο μήνα τα περιοριστικά μέτρα.
Το ζητούμενο είναι να ανοίξουν όλοι κλάδοι μετά το Πάσχα και να μην υπάρξει η ανάγκη για άλλη μηνιαία παράταση στο μέτρο του «παγώματος» των επιταγών για τους πληττόμενους εκδότες. Μόλις ανοίξει η αγορά, θα αποφασιστεί και το χρονικό περιθώριο της παράτασης.