Επιδικάστηκε αποζημίωση σε πολίτη για αστυνομική βία

83

Αποζημίωση ύψους 15.000 ευρώ επιδίκασε το Διοικητικό Πρωτοδικείο της Αθήνας σε θύμα αστυνομικής βίας.

Το δικαστήριο δικαίωσε την διευθύντρια παραγωγής κινηματογραφικών ταινιών Ιωάννα Μανούσακα η οποία προσέφυγε για τον τραυματισμό της πριν από 11 χρόνια από πέντε αστυνομικούς της ομάδας ΔΕΛΤΑ οι οποίοι δεν τιμωρήθηκαν ποινικά, αν και είχαν ταυτοποιηθεί.
Το Διοικητικό Πρωτοδικείο έκρινε ότι η βίαιη ενέργεια αστυνομικών σε βάρος του θύματος «από κανένα στοιχείο της δικογραφίας δεν προκύπτει ότι επιβαλλόταν ως η μόνη και απολύτως αναγκαία ενέργεια για την τήρηση και εφαρμογή του νόμου».
Η γυναίκα είχε δεχθεί απρόκλητη βία από τους αστυνομικούς στις 5 Μαΐου 2010, ημέρα πανελλαδικής απεργίας των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ ενάντια στο πρώτο Μνημόνιο.
Ομάδες της ΔΕΛΤΑ και μια διμοιρία ΔΙΑΤ επιχειρούσαν σε υπό κατάληψη κτίριο της οδού Ζαΐμη. Κάτοικοι της περιοχής διαμαρτύρονταν για την παρουσία τους. Ανάμεσά τους, η Ιωάννα Μανούσακα με τον σύζυγο και τον γιο της στην είσοδο της πολυκατοικίας που μένουν επί της οδού Τοσίτσα 10.
Σύμφωνα με την απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου, έξι αστυνομικοί εισέβαλαν απρόκλητα στην πολυκατοικία, προκάλεσαν υλικές ζημιές στην είσοδο, επιχείρησαν να σπάσουν με κλομπ την πόρτα του ισόγειου διαμερίσματος της οικογένειας και χτύπησαν με κλομπ στο χέρι και το πρόσωπο την Ιωάννα Μανούσακα.
Η απρόκλητη επίθεση καταγράφεται και στο πόρισμα της Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης που διενεργήθηκε, καθώς οι αστυνομικοί δεν είχαν σχετική εντολή, ούτε είχαν ενημερώσει το Κέντρο Άμεσης Δράσης για την πράξη τους.
Η ΕΔΕ αποφάνθηκε ότι «λόγω αντικειμενικών δυσκολιών δεν κατέστη εφικτό να εξακριβωθεί ο βαθμός συμμετοχής εκάστου αξιωματικού στις ποινικά κολάσιμες πράξεις, ήτοι σωματικές βλάβες και πρόκληση υλικών ζημιών».
Στους πέντε αστυνομικούς επιβλήθηκαν πρόστιμα από 30 έως 60 ευρώ.
Μετά από έγκληση της παθούσας η υπόθεση εκδικάστηκε στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών αλλά οι κατηγορούμενοι αστυνομικοί αθωώθηκαν καθώς δεν αποδείχθηκε ποιος ήταν αυτός που χτύπησε τη γυναίκα.
Καταδικάστηκαν μόνο σε φυλάκιση 15 μηνών με τριετή αναστολή για το αδίκημα της «απρόκλητης φθοράς ξένης ιδιοκτησίας».
Στο Εφετείο η κατηγορία μετατράπηκε σε απλή φθορά ξένης ιδιοκτησίας και παραγράφηκε.

ΠΗΓΗnewsbreak.gr