Εταιρική φορολογία: Μεγάλη αισιοδοξία από ΟΟΣΑ και ΔΝΤ για παγκόσμια συμφωνία φέτος

87

«Είμαστε ιδιαίτερα αισιόδοξοι για μία παγκόσμια συμφωνία σχετικά με τη φορολογία των εταιρικών κερδών το 2021», δήλωσε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα

Οι πιθανότητες για μια παγκόσμια συμφωνία σχετικά με την εταιρική φορολογία δεν ήταν ποτέ τόσο μεγάλες, αν και μπορεί να χρειαστεί να φθάσουμε στον Οκτώβριο για να οριστικοποιηθεί, δήλωσε ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ για τη φορολογία.

Ο ΟΟΣΑ (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης) συντονίζει εδώ και χρόνια τις συζητήσεις μεταξύ 140 χωρών για το θέμα αυτό και επιδιώκει να επιτύχει μια συναίνεση μέσα στο 2021, βλέποντας να φυσά «ούριος άνεμος» μετά τη στήριξη της νέας αμερικανικής κυβέρνησης στην καθιέρωση ενός παγκόσμιου ελάχιστου εταιρικού συντελεστή.

«Οι πιθανότητες επιτυχίας, κατά την άποψή μου, δεν ήταν ποτέ μεγαλύτερες, επειδή υπάρχει πραγματική επιθυμία από όλες τις πλευρές να κλείσει το θέμα αυτό», δήλωσε ο Pascal Saint-Amans στην Επιτροπή Χρηματοπιστωτικών Υποθέσεων της γαλλικής Γερουσίας.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι δεν θεωρεί πως μπορούν όλα τα ζητήματα να λυθούν πλήρως και ότι μπορεί να χρειαστεί να φθάσουμε στον Οκτώβριο για την οριστικοποίηση της συμφωνίας.

Οι συζητήσεις στο πλαίσιο του ΟΟΣΑ στοχεύουν στη μεγαλύτερη αναθεώρηση των διεθνών κανόνων φορολογίας του διασυνοριακού εμπορίου για μία γενιά, ώστε να λάβει υπόψη την ενίσχυση των κολοσσών του διαδικτύου, όπως της Google και του Facebook.

Γκεοργκίεβα: Ιδιαίτερη αισιοδοξία για παγκόσμια συμφωνία

Σε αντίστοιχο μήκος κύματος ήταν και οι εκτιμήσεις της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ, Κριστίνα Γκεοργκίεβα, η οποία συμμετείχε χθες στην παρουσίαση βιβλίου στελεχών του Ταμείου, το οποίο διαπραγματεύεται, μεταξύ άλλων, προτάσεις για την καθιέρωση ενός παγκόσμιου ελάχιστου φόρου.

«Είμαστε ιδιαίτερα αισιόδοξοι για μια παγκόσμια συμφωνία σχετικά με τη φορολογία των εταιρικών κερδών το 2021. Και είναι επειγόντως αναγκαίο να αποφύγουμε τον κίνδυνο να μπούμε σε έναν χαοτικό φορολογικό ή εμπορικό πόλεμο, όπου όλοι χάνουν», σημείωσε η Γκεοργκίεβα.

«Αυτή η μορφή της πολυμερούς προσέγγισης είναι ο μόνος τρόπος να διασφαλίσουμε ότι οι πολύ επικερδείς πολυεθνικές επιχειρήσεις θα πληρώνουν επαρκώς φόρο και θα τον πληρώνουν στις χώρες που έχουν σημαντική δραστηριότητα», πρόσθεσε.

https://www.imerisia.gr/oikonomia/13294_etairiki-forologia-megali-aisiodoxia-apo-oosa-kai-dnt-gia-pagkosmia-symfonia-fetos

ΠΗΓΗimerisia.gr