Παγκόσμιος εταιρικός φόρος: Στο 15% η χρυσή τομή;

198

Επί χρόνια διεθνείς οργανισμοί και κυβερνήσεις διαμαρτύρονται για τα έσοδα δισεκατομμυρίων που χάνονται από τα κρατικά ταμεία εξαιτίας των πρακτικών φοροαποφυγής επιχειρηματικών κολοσσών, ειδικά στον κλάδο της τεχνολογίας. Σε επίσημες διακηρήξεις σχεδόν όλοι συμφωνούσαν στην ανάγκη για δίκαιη κατανομή των φορολογικών βαρών, αλλά στην πράξη η επίτευξη ενιαίας γραμμής στο θέμα αποδεικνυόταν εξαιρετικά δύσκολη. Για πρώτη φορά όμως φαίνεται ότι είμαστε κοντά σε έναν παγκόσμιο συμβιβασμό που θα ορίσει τον ελάχιστο εταιρικό φόρο στο 15%. 

Η σχετική πρόταση έρχεται από την κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν και έχει γίνει δεκτή με ενθουσιασμό στην Ευρώπη. «Πρόκειται πραγματικά για σπουδαία πρόοδο» σχολίασε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Όλαφ Σολτς, καταφθάνοντας στη Λισαβόνα για τη συνεδρίαση του Eurogroup. «Θα έχουμε πραγματικά την ευκαιρία για μία συμφωνία αυτό το καλοκαίρι, για ένα deal για το οποίο προσπαθούμε εδώ και πολύ καιρό» πρόσθεσε. 

Η Γαλλία από την πλευρά της εξέφρασε ικανοποίηση για την αμερικανική πρόταση, αν και όπως είπε, δεν είναι τόσο το εάν ο συντελεστής θα είναι στο 15% το ζητούμενο, αλλά το να καθοριστεί ένα πραγματικά παγκόσμιο πλαίσιο για τη φορολόγηση των ψηφιακών δραστηριοτήτων. Θετικές ήταν οι πρώτες αντιδράσεις και άλλων μικρότερων οικονομιών. 

https://www.moneyreview.gr/business-and-finance/international/32645/pagkosmios-etairikos-foros-sto-15-i-chrysi-tomi/

ΠΗΓΗmoneyreview.gr