Το imerisia.gr καταγράφει τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν οι επιχειρήσεις για να διαπιστώσουν εάν δικαιούνται και πώς θα λάβουν την κρατική επιδότηση
Mέχρι και την 1η Ιουνίου 2021 θα μείνει ανοιχτή η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για την υποβολή αιτήσεων από τις επιχειρήσεις που ήταν κλειστές τον Απρίλιο προκειμένου να λάβουν την αυξημένη αποζημίωση ειδικού σκοπού. Το imerisia.gr μέσα από 10 ερωτήσεις-απαντήσεις, βάσει των οδηγιών που δίνει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, καταγράφει τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν οι επιχειρήσεις για να διαπιστώσουν εάν δικαιούνται και πώς θα λάβουν την κρατική επιδότηση.
1. Ποιοι είναι δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού;
Δικαιούχοι της αυξημένης αποζημίωσης ειδικού σκοπού είναι:
- οι επιχειρήσεις των ΟΤΑ που δραστηριοποιούνται στους κλάδους «Υπηρεσίες χιονοδρομικού κέντρου» και «Υπηρεσίες θεραπευτικών λουτρών και ιαματικών πηγών»,
- οι φορείς που ήταν εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Πολιτιστικών Φορέων της Γενικής Γραμματείας Σύγχρονου Πολιτισμού του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού (http://drasis.culture.gr) την 1η Απριλίου 2021, ανεξαρτήτως Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας (ΚΑΔ), και
- οι ιδιωτικές επιχειρήσεις κάθε νομικής μορφής, συμπεριλαμβανομένων των ατομικών, καθώς και μη κερδοσκοπικές επιχειρήσεις υποκείμενες σε ΦΠΑ, με εξαίρεση τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.) και τα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ) που αποτελούν αμιγώς δημοτικές, διαδημοτικές, διακοινοτικές, διανομαρχιακές, κοινοτικές και νομαρχιακές επιχειρήσεις, δημοτικές κοινωφελείς επιχειρήσεις, δημοτικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις, ενώσεις προσώπων διαχείρισης κτιρίων, επιτροπές εράνων, ευρωπαϊκοί όμιλοι οικονομικού σκοπού, κοινοπραξίες, διεθνείς οργανισμοί και πολιτικά κόμματα, που δεν υπάγονται στις περιπτώσεις α και β.
2. Ποια είναι τα κριτήρια για τη λήψη της αποζημίωσης;
Οι δικαιούχοι της ενίσχυσης πρέπει να πληρούν τα κάτωθι κριτήρια:
- να είναι μικρές ή πολύ μικρές επιχειρήσεις,
- να έχουν την έδρα τους ή μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα και λειτουργούν νομίμως,
- να έχουν ενεργό κύριο Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας (ΚΑΔ) στις 1.4.2021 έναν από τους επιλέξιμους
- να έχουν υποβάλει τις προβλεπόμενες δηλώσεις φόρου εισοδήματος και ΦΠΑ μέχρι και τις 17/05/2021
- να έχουν υποβάλει δήλωση φορολογίας εισοδήματος του φορολογικού έτους 2019, με ποσό ακαθαρίστων εσόδων
- να μην έχουν τεθεί σε αδράνεια από την 1η Ιανουαρίου 2019 και μέχρι και την ημερομηνία ελέγχου πληρωμής,
- να μην έχει ανασταλεί, μέχρι και την ημερομηνία ελέγχου πληρωμής, η χρήση του ΑΦΜ τους για τη διενέργεια ενδοκοινοτικών συναλλαγών,
- να έχουν κάνει έναρξη εργασιών πριν την 1η Φεβρουαρίου 2020
Επιπλέον των παραπάνω κριτηρίων, οι επιχειρήσεις πρέπει να μην έχουν στη διάθεσή τους προηγούμενη ενίσχυση η οποία έχει κηρυχθεί ασυμβίβαστη με απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
3. Ποια είναι η διαδικασία χορήγησης της ενίσχυσης;
Ο αιτών ενημερώνεται ψηφιακά από την ΑΑΔΕ αναφορικά με την έγκριση ή απόρριψη της αίτησής του. Ο αιτών δύναται να υποβάλει στην πλατφόρμα «myBusinessSupport» αίτημα επανεξέτασης, εντός 5 εργασίμων ημερών από την ημερομηνία παραλαβής της ανωτέρω ενημέρωσης.
Η ΓΔΟΥ του Υπουργείου Οικονομικών απαντά στο αίτημα επανεξέτασης, βάσει όλων των στοιχείων και πληροφοριών που της αποστέλλονται εγγράφως από την ΑΑΔΕ, μαζί με το οικείο αίτημα στο οποίο αφορούν. Το ποσό της ενίσχυσης, καταβάλλεται εφάπαξ στον τραπεζικό λογαριασμό ΙΒΑΝ της δικαιούχου επιχείρησης που δηλώνεται στην Προσωποποιημένη Πληροφόρηση του TAXISnet της ΑΑΔΕ, σε κάθε περίπτωση το αργότερο έως την 31.12.2021.
4. Ποια είναι τα όρια της σώρευσης;
Τα όρια της σώρευσης είναι:
ΤΟΜΕΑΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ | ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΠΟΣΟ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΟ ΕΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ |
ΣΥΝΟΛΟ ΤΟΜΕΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ | 1.800.000 |
ΤΟΜΕΙΣ ΑΛΙΕΙΑΣ ΚΑΙ ΥΔΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ | 270.000 |
Εφόσον, κατόπιν διασταύρωσης των σχετικών αιτήσεων, διαπιστωθεί ότι το συνολικό ποσό που αιτούνται οι εν λόγω επιχειρήσεις υπερβαίνει το ανώτατο όριο το ύψος της ενίσχυσης για κάθε μία από αυτές μειώνεται αναλογικά, με βάση το αιτούμενο από κάθε μία επιχείρηση ποσό, προκειμένου το συνολικό εγκριθέν ποσό ενίσχυσης ανά ενιαία επιχείρηση να μην υπερβαίνει το εν λόγω όριο.
Επιπλέον, διενεργείται αυτοματοποιημένος απολογιστικός έλεγχος με βάση τα συνολικά στοιχεία για τις ενισχύσεις που έχουν χορηγηθεί βάσει του Προσωρινού Πλαισίου, στο Πληροφοριακό Σύστημα Σώρευσης ενισχύσεων ήσσονος σημασίας του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, με ευθύνη της αρμόδιας υπηρεσίας για την τήρηση του εν λόγω συστήματος.
5. Ποια είναι τα ποσά που δικαιούνται όσοι τύχουν της αποζημίωσης;
Το ύψος της ενίσχυσης ξεκινάει από τα 500 ευρώ και φτάνει έως τα 4.000 ευρώ.
Οι επιχειρήσεις που ήταν κλειστές όλον τον Απρίλιο θα λάβουν αποζημίωση που ανάλογα με το αριθμό των εργαζομένων θα ανέλθει σε:
- 1.000 ευρώ για επιχειρήσεις που απασχολούν από 0 έως 5 εργαζόμενους
- 2.000 ευρώ για επιχειρήσεις που απασχολούν από 6 έως 20 εργαζόμενους και
- 4.000 ευρώ για επιχειρήσεις που απασχολούν από 21 έως 49 εργαζόμενους.
Στην περίπτωση που η επιχείρηση παρέμεινε κλειστή για διάστημα λιγότερο από 15 ημέρες, τότε η αποζημίωση που θα λάβει θα αντιστοιχεί στο ήμισυ των παραπάνω ποσών, δηλαδή από 500 ευρώ έως 2.000 ευρώ.
6. Πώς γίνεται η είσοδος στην εφαρμογή της ΑΑΔΕ;
Η είσοδος σε αυτήν διενεργείται με τη χρήση των σχετικών διαπιστευτηρίων.
Προκειμένου να υποβάλετε αίτηση για την αυξημένη αποζημίωση ειδικού σκοπού, εισέρχεστε στην πλατφόρμα myBusinessSupport, επιλέγετε «Αυξημένη Αποζημίωση Ειδικού Σκοπού» και εισέρχεστε στην πλατφόρμα.
Κατά την αίτηση, η επιχείρηση δηλώνει τα απαιτούμενα στοιχεία και πληροφορίες σχετικά με την πλήρωση των προϋποθέσεων. Η είσοδος στην ηλεκτρονική πλατφόρμα «myBusinessSupport» διενεργείται με τη χρήση των σχετικών διαπιστευτηρίων του Ο.Π.Σ. TAXISnet της ΑΑΔΕ. Με την είσοδο στην εφαρμογή και την υποβολή της αίτησης, η επιχείρηση πιστοποιεί την ακρίβεια των δηλούμενων στοιχείων και συναινεί στην επεξεργασία των διαθέσιμων στοιχείων της ΑΑΔΕ καθώς και των υποβαλλόμενων στοιχείων.
7. Πώς συνεχίζεται η διαδικασία;
Η πρώτη ερώτηση που καλείται να απαντήσει ο ενδιαφερόμενος είναι εάν η επιχείρηση συνιστά ενιαία επιχείρηση με άλλες επιχειρήσεις Επιλογές: ΝΑΙ και ΟΧΙ.Αν επιλέξει NAI συμπληρώνει τα απαραίτητα στοιχεία.
Η επόμενη ερώτηση είναι εάν η ενιαία επιχείρηση έχει λάβει άλλες ενισχύσεις βάσει του τμήματος 3.1 του Προσωρινού Πλαισίου C(2020) (από οποιαδήποτε πηγή/πρόγραμμα).
Σε περίπτωση που έχει λάβει η επιχείρηση προηγούμενη ενίσχυση με βάση το προσωρινό πλαίσιο στήριξης (είτε από τους 4 πρώτους κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής είτε από άλλο πρόγραμμα ενίσχυσης που δίνεται με βάση το προσωρινό πλαίσιο στήριξης) εμφανίζεται ένας έξτρα πίνακας με τα στοιχεία αυτών των ενισχύσεων. Η συμπλήρωση του ανωτέρω πίνακα γίνεται σε περίπτωση που η επιχείρηση σε επίπεδο ενιαίας επιχείρησης έχει λάβει ενίσχυση η οποία δεν εμφανίζεται στον έξτρα πίνακα.
8. Τι ισχύει για επιχειρήσεις μεταποίησης;
Σε περίπτωση που η επιχείρηση δραστηριοποιείται στην μεταποίηση και εμπορία γεωργικών προϊόντων, η επιχείρηση δεσμεύεται ότι δεν θα μετακυλήσει, εις ολόκληρον ή μερικώς στους πρωτογενείς παραγωγούς τη χορηγούμενη δυνάμει της παρούσας ενίσχυση;
Αν επιλέξει «ΝΑΙ» προχωρά στην επόμενη ερώτηση. Αν επιλέξει «ΌΧΙ» δεν μπορεί να υποβάλει αίτηση για χορήγηση χορήγηση αυξημένης αποζημίωσης ειδικού σκοπού
9. Τι ισχύει για επιχειρήσεις με δράση σε πολλούς τομείς;
Σε περίπτωση που η επιχείρηση δραστηριοποιείται σε περισσότερους του ενός τομείς στους οποίους ισχύουν διαφορετικά ανώτατα όρια ενίσχυσης, διασφαλίζει με κατάλληλα μέσα όπως ο λογιστικός διαχωρισμός, ότι για καθεμία από τις δραστηριότητες αυτές τηρείται το σχετικό ανώτατο όριο;
Αν επιλέξει «ΝΑΙ» προχωρά στην ερώτηση. Αν επιλέξει «ΌΧΙ» δεν μπορεί να υποβάλει αίτηση για χορήγηση αυξημένης αποζημίωσης ειδικού σκοπού.
10. Πώς ολοκληρώνεται επιτυχώς η διαδικασία;
Επιλέγοντας υποβολή αίτησης εμφανίζεται το μήνυμα ότι έχει οριστικοποιηθεί η αίτηση και η καταβολή του ποσού θα πραγματοποιηθεί στον αριθμό IBAN που έχει δηλωθεί στο Τaxisnet.