Το κύριο ερώτημα είναι αν οι καταναλωτές έχουν επιλογές αναφορικά με τη χρήση των δεδομένων από τη Google
Νέα έρευνα αναφορικά με τη χρήση των δεδομένων από τους τεχνολογικούς κολοσσούς έχει ανοίξει, αυτή τη φορά στη Γερμανία όπου οι ρυθμιστικές αρχές εξετάζουν αν η Google Γερμανίας, η Google Ιρλανδίας και η μητρική Alphabet κάνουν κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης τους στις αγορές που δραστηριοποιούνται, με τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζονται τα δεδομένα από τους χρήστες τους.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του αρμόδιου ομοσπονδιακού γραφείου για θέματα ανταγωνισμού, η έρευνα θα επικεντρωθεί στο αν ο αμερικανικός τεχνολογικός κολοσσός, προσφέρει αρκετές επιλογές στους χρήστες για το πώς χρησιμοποιεί τα δεδομένα τους, στις διάφορες ψηφιακές υπηρεσίες που προσφέρει. Σε αυτό το πλαίσιο θα εξετάσει αν οι υπηρεσίες όπως η μηχανή αναζήτησης, το YouTube, το Google Maps, το λειτουργικό για κινητές συσκευές Android και το πρόγραμμα περιήγησης στο διαδίκτυο Google Chrome, καθιστούν την εταιρεία κυρίαρχη στις αγορές αυτές.
«Το επιχειρηματικό μοντέλο της Google ουσιαστικά βασίζεται στην επεξεργασία των δεδομένων των χρηστών της», δήλωσε ο επικεφαλής της γερμανικής ρυθμιστικής αρχής Αντρέας Μουντ.
«Θα εξετάσουμε πολύ προσεκτικά του όρους με τους οποίους τα δεδομένα των χρηστών επεξεργάζονται. Το κύριο ερώτημα είναι αν οι καταναλωτές έχουν επιλογές αναφορικά με τη χρήση των δεδομένων από τη Google και αν επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν τις υπηρεσίες της», προσθέτει.
Η συγκεκριμένη ρυθμιστική αρχή μετά την πρόσφατη αναθεώρηση των νόμων περί ανταγωνισμού στη Γερμανία, έχει πλέον αναβαθμισμένες αρμοδιότητες, τις οποίες και έχει χρησιμοποιήσει προκειμένου να διεξάγει έρευνες για το Facebook και την Amazon, για τον ίδιο λόγο.
Από τη μεριά της η αμερικανική τεχνολογική εταιρεία, υποστηρίζει ότι οι χρήστες χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες της επειδή τους βοηθούν και όχι επειδή είναι αναγκασμένοι να το κάνουν ή επειδή δεν έχουν τη δυνατότητα να βρουν εναλλακτικές υπηρεσίες.
«Παρέχουμε στους χρήστες έλεγχο στο πως χρησιμοποιούνται οι πληροφορίες που τους αφορούν, ενώ παράλληλα περιορίζουμε τη χρήση αυτών των προσωπικών πληροφοριών», τόνισε ο εκπρόσωπος της Google, Ραλφ Μπρέμερ, προσθέτοντας ότι η εταιρεία είναι διατεθειμένη να βοηθήσει τις ρυθμιστικές αρχές στην έρευνά τους.