Δημήτρης Μπούρλος
Δυο βασικές κατηγορίες συνταξιούχων δεν έλαβαν προκαταβολή σύνταξης, ενώ σύμφωνα με τις διατάξεις που διέπουν τη χορήγηση προκαταβολής, θα έπρεπε να λάβουν. Πώς πρέπει να γίνει η επανυποβολή του αιτήματος
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι προκαταβολές συντάξεων που καταβλήθηκαν στους ασφαλισμένους που δεν ελάμβαναν ούτε οριστική ούτε προσωρινή σύνταξη, ήταν μια οικονομική βοήθεια, ιδιαίτερα χρήσιμη, κυρίως γι’ αυτούς που αρκετό χρόνο έχουν μείνει χωρίς στοιχειώδες εισόδημα.
Ο αριθμός αυτών που υπέβαλαν αίτηση και τελικά έλαβαν προκαταβολή ήταν σημαντικά χαμηλότερος αυτού που ανέμεναν και ο ΕΦΚΑ και το υπουργείο Εργασίας και αυτό είναι κάτι που ιδιαίτερα πρέπει να προβληματίσει, προς την κατεύθυνση της εξέτασης των συνταξιοδοτικών αιτημάτων που εκκρεμούν.
Οι δύο κατηγορίες
Εκείνο όμως που πρέπει να επισημανθεί είναι ότι υπάρχουν κατηγορίες που δεν έλαβαν προκαταβολή, ενώ σύμφωνα με τις διατάξεις που διέπουν τη χορήγηση προκαταβολής, έπρεπε να λάβουν.
Σε γενικές γραμμές θα μπορούσαμε να πούμε ότι δύο είναι οι βασικές κατηγορίες:
- Η μία αφορά δικαιούχους που είχαν υποβάλει συνταξιοδοτικό αίτημα σε ηλικία μικρότερη των 62 ετών, καθώς εδικαιούντο να συνταξιοδοτηθούν όντως σε ηλικία μικρότερη. Κάποιες από τις αιτήσεις αυτές απορρίφθηκαν με απλή αναφορά της μη συμπλήρωσης του ηλικιακού ορίου των 62 ετών. Και αυτό παρότι η ισχύουσα ρύθμιση κανέναν τέτοιο περιορισμό δεν έθετε.
- Η δεύτερη κατηγορία αφορά ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους που οφείλουν μεν, αλλά με βάση την ήδη ισχύουσα διάταξη δεν υπερβαίνουν (με νέο τρόπο υπολογισμού της οφειλής) το όριο των είκοσι χιλιάδων ευρώ. Δυστυχώς η περίπτωση πολλών εξ αυτών εξετάσθηκε και κρίθηκε με τον προηγούμενο τρόπο υπολογισμού, με αποτέλεσμα την απόρριψη του αιτήματος «λόγω υπέρβασης του ορίου οφειλής».
Η πρώτη σκέψη που κάνει κάποιος, με δεδομένο ότι η σχετική πλατφόρμα είναι ανοικτή, είναι να προχωρήσει σε επανυποβολή του αιτήματος και προφανώς αυτό θα πρέπει να κάνει. Όμως στη σχετική φόρμα θα πρέπει να προστεθεί πεδίο παρατηρήσεων, ώστε να μπορεί να εξηγεί πού στηρίζεται η επανυποβολή του αιτήματός του. Κάτι τέτοιο δεν υπάρχει, μέχρι σήμερα τουλάχιστον, και μια επανυποβολή ενδεχομένως θα κριθεί με τον ίδιο τρόπο που κρίθηκε και η αρχικά υποβληθείσα αίτηση.
Να παρέμβει το υπουργείο Εργασίας
Θεωρούμε ότι αυτό είναι κάτι που πρέπει να διορθώσουν και το υπουργείο Εργασίας και ο ΕΦΚΑ, ώστε τελικά να μην υπάρχει δικαιούχος προκαταβολής, κατά τις διατάξεις που ισχύουν, ο οποίος δεν πήρε προκαταβολή, λόγω εσφαλμένης κρίσης του ασκηθέντος δικαιώματος.
Θεωρούμε πάντως ότι υπάρχει και κατηγορία ασφαλισμένων που δεν υπέβαλε αίτημα προκαταβολής θεωρώντας ότι δεν δικαιούται, ενώ στην πραγματικότητα είχε εκ του νόμου δυνατότητα λήψης προκαταβολής.
Αναφερόμεθα στους απασχολούμενους μετά την αίτηση συνταξιοδότησης, πολλοί από τους οποίους, λόγω ακριβώς της συνέχισης της δραστηριότητας, υπέλαβαν ότι δεν μπορούσαν να δικαιωθούν προκαταβολής. Απαραίτητη ως εκ των ανωτέρω είναι η επανεξέταση των απορρίψεων, ώστε να μπορέσει να λάβει προκαταβολή οποιοσδήποτε εκ του νόμου έχει αντίστοιχη δυνατότητα.
https://www.imerisia.gr/syntaxeis/13787_d-mpoyrlos-poioi-kai-giati-den-elaban-prokataboli-syntaxis