Ένα xρόνο μετά την απόφαση του Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου της Καρλσρούης, με την οποία έκρινε ότι το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) είναι εν μέρει αντισυνταγματικό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξακολουθεί να διατηρεί ανοιχτό το θέμα της έναρξης της “διαδικασίας επί παραβάσει” κατά της Γερμανίας.
“Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να κινηθεί νομικά εάν είναι απαραίτητο. Η απόφαση έχει μελετηθεί και βρισκόμαστε σε επαφή με τις γερμανικές αρχές. Είναι σημαντικό να βρούμε μια λύση σύντομα. Οποιαδήποτε λύση πρέπει να είναι σύμφωνη με το Δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να σέβεται την υπεροχή του Δικαίου της ΕΕ”, δήλωσε εκπρόσωπός της στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa).
Μετά την απόφαση της 5ης Μαΐου 2020, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκή Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είχε ανακοινώσει ότι “η Επιτροπή θα εξετάσει εάν θα κινήσει τη “διαδικασία επί παραβάσει” κατά της Γερμανίας. Στο τέλος αυτής της διαδικασίας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να παραπέμψει την υπόθεση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο”. Μεταξύ άλλων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι αρμόδια και για τον έλεγχο της συμμόρφωσης των κρατών μελών με το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Πριν από ένα χρόνο, το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο χαρακτήρισε το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ύψους δισεκατομμυρίων ευρώ ως εν μέρει αντισυνταγματικό – και διαφώνισε έτσι για πρώτη φορά με προηγηθείσα σχετική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είχε υπενθυμίσει μεταξύ άλλων ότι “το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπερισχύει του εθνικού δικαίου και ότι οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου είναι δεσμευτικές για όλες τις χώρες μέλη της”.
Όπως κατέστησε όμως σήμερα σαφές ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν έχει ακόμη ληφθεί απόφαση επί του θέματος. Τόνισε ωστόσο, ότι “η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Καρλσρούης στερεί τη νομική ισχύ της προηγηθείσας απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου στη Γερμανία και η υπεροχή των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου αποτελεί θεμελιώδη προϋπόθεση για την υπεροχή του δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης”.