Καθώς η επέλαση της πανδημίας και τα νέα lockdown ώθησαν και πάλι την οικονομία της Ευρωζώνης στην ύφεση στις αρχές του έτους, οι επιχειρήσεις άρχισαν να καταργούν θέσεις εργασίας.
Η απασχόληση στην νομισματική ένωση των 19 κρατών- μελών υποχώρησε κατά 0,3% το πρώτο τρίμηνο του έτους, ύστερα από δύο διαδοχικά τρίμηνα αύξησης. Το ΑΕΠ το ίδιο διάστημα συρρικνώθηκε 0,6%, όπως επιβεβαίωσαν τα οριστικά στοιχεία της Eurostat.
Έκτοτε οι προοπτικές για την Ευρωζώνη έχουν βελτιωθεί. Οι μολύνσεις από νέο κορωνοϊό αρχίζουν να υποχωρούν μετά την κορύφωσή τους τους προηγούμενους μήνες και αρκετές χώρες χαλαρώνουν τους περιοριστικούς, καθώς οι εμβολιασμοί προχωρούν. Καταστήματα και εστιατόρια έχουν ανοίξει, έστω και υπό αυστηρές προϋποθέσεις, από την Ελλάδα και την Πορτογαλία έως τη Γερμανία και τη Γαλλία, ενώ και με σταδιακά βήματα έχει αρχίσει και το άνοιγμα του τουρισμού.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόσφατα αναβάθμισε τις προβλέψεις της για τις προοπτικές ανάπτυξης της Ευρωζώνης, λαμβάνοντας υπόψη και τον θετικό αντίκτυπο από την εκταμίευση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. Πλέον «βλέπει» ρυθμούς ανάπτυξης 4,3% φέτος και 4,4% την επόμενη χρονιά. Η ανάκαμψη θα είναι πάντως άνιση. Τρεις από τις μεγαλύτερες οικονομίες του ευρώ, η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία δεν θα φτάσουν στα προ πανδημίας επίπεδα πριν από τα τέλη της επόμενης χρονιάς.
Η Ελλάδα αναμένεται επίσης να αναπτυχθεί με σχετικά βραδείς ρυθμούς φέτος για να ανεβάσει ταχύτητα το 2022- με την Κομισιόν να εκτιμά ότι ίσως να αναδειχθεί και πρωταθλήτρια ανάπτυξης την επόμενη χρονιά.