Στο… κόκκινο παραμένουν τα έσοδα του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) προκαλώντας “πονοκέφαλο” στο υπουργείο Εργασίας. Κι αυτό, γιατί όχι μόνο ο κρατικός κορβανάς έχει απωλέσει μεγάλο μέρος των εσόδων του από εισφορές, αλλά και γιατί την ίδια στιγμή βλέπει τα χρέη των ασφαλισμένων να αυξάνονται μήνα με τον μήνα.
Από την αρχή της πανδημίας επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες αδυνατούν λόγω της ρευστής κατάστασης στην αγορά, να καταβάλουν τις υποχρεώσεις τους απέναντι στα ταμεία, όπως επισημαίνεται στο enikonomia.gr. Οι τρέχουσες εισφορές πληρώνονται, αν πληρώνονται, με μεγάλη δυσκολία, ενώ ακόμη κι εκείνοι που έχουν οφειλές προς τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης έχουν προχωρήσει σε στάση πληρωμών περιμένοντας να βελτιωθεί η οικονομία και η κατάσταση στην αγορά.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το πρώτο τρίμηνο του 2021, δηλαδή από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο, οι οφειλές στα ταμεία εκτοξεύθηκαν στα 234 εκατ. ευρώ, με τις ασφαλιστικές οφειλές στα ταμεία να φτάνουν τα 37,754 δισ. ευρώ από 37,519 δισ. ευρώ που ήταν τελευταίο τρίμηνο του 2020. Στο τέλος του περασμένου Μαρτίου το συνολικό ποσό των 31.093.143.034 ευρώ σε οφειλές που έχουν ενταχθεί στο Κ.Ε.Α.Ο., διαμορφώθηκε στα 37.754.019.722 ευρώ (τρέχον υπόλοιπο). Η μεταβολή αφορούσε σε αύξηση κατά 359.743.212 ευρώ στα πρόσθετα τέλη, ενώ οι συνολικές κύριες οφειλές μειώθηκαν κατά 125.506.576 ευρώ”, αναφέρεται στην έκθεση.
Την ίδια στιγμή, αρκετοί οφειλέτες έχουν σταματήσει να εξυπηρετούν τις δόσεις τους προς τα ταμεία μειώνοντας με αυτό τον τρόπο σημαντικά την ροή των εσόδων προς τον ΕΦΚΑ. Αυτό αποτυπώνεται με διάφανο τρόπο και στην τελευταία έκθεση του ΚΕΑΟ, από την οποία προκύπτει ότι το τρίμηνο Ιανουάριος-Μάρτιος υπήρξε μείωση των ενεργών ρυθμίσεων σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του προηγούμενου έτους. Σύμφωνα με τα στοιχεία οι ενεργές ρυθμίσεις μειώθηκαν κατά 13.805, καθώς έφτασαν στις αρχές του 2021 στις 468.310 έναντι 482.115 που είχαν ανέλθει στο τέλος του 2020.
Φυσικά το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων ρυθμίσεων δεν αποτελεί καινούριο πρόβλημα, υπήρχε και προ κρίσης. Ωστόσο, η πανδημία επιδείνωσε τα οικονομικά των ασφαλισμένων και μεγιστοποίησε το πρόβλημα στα ασφαλιστικά ταμεία. Σε σύνολο 1.156.839 ρυθμίσεων που έχουν γίνει μέχρι τον Μάρτιο, έχουν χαθεί οι 430.957, δηλαδή σχεδόν 4 στις 10 ! Μάλιστα, το ποσό που είναι γραμμένος στο…τεφτέρι του υπερταμείου ασφάλισης για αυτές τις ρυθμίσεις ανέρχεται στα 11,5 δις ευρώ!
Σε αυτή την δυσάρεστη κατάσταση προστίθενται και τα μειωμένα έσοδα του ΕΦΚΑ από εισφορές. Το πρώτο τρίμηνο του έτους το υπερταμείο ασφάλισης είχε τουλάχιστον 40 εκατομμύρια λιγότερα έσοδα σε σχέση με τον αρχικό στόχο.
Προηγούμενο άρθροΕγκύκλιος για την εφαρμογή του νέου Κώδικα Δικαστικών Υπαλλήλων