“Όλες οι ποινικές υποθέσεις πρέπει, συνεπώς, να ξεκινήσουν να εκδικάζονται άμεσα, αδιακρίτως χρόνου παραγραφής των πράξεων, με υποχρεωτικό χρονικό επιμερισμό των υποθέσεων και τήρηση των υγειονομικών μέτρων προστασίας εντός των δικαστικών αιθουσών”, είναι η θέση των δικηγόρων
Την εκδίκαση ποινικών δικών, που παραγράφονται είτε πρόκειται για πλημμέλημα είτε για κακούργημα στις 31/12/2024, αναμένεται να επιτρέψει σήμερα η επιτροπή λοιμοξιολόγων μετά από σχετική πρόταση του Υπουργείου Δικαιοσύνης.
Αν η εισήγηση γίνει δεκτή τότε τη νέα κοινή υπουργική απόφαση, όπως αποκάλυψε το dikastiko.gr, που αναμένεται να εκδοθεί άμεσα, διευρύνεται ο κύκλος εκδίκασης υποθέσεων που ισχύει έως σήμερα για τα δικαστήρια της χώρας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα ΚΥΑ, η οποία θα ισχύει από την ερχόμενη Δευτέρα, 24 Μαΐου 2021, στις υποθέσεις που ήδη εκδικάζονται, προσθέτει:
1) Την εκδίκαση ασφαλιστικών μέτρων νομής, με εξέταση μαρτύρων και
2) την διεύρυνση εκδίκασης των ποινικών υποθέσεων και συγκεκριμένα θα εκδικάζονται πλημμελήματα και κακουργήματα με χρόνο παραγραφής έως την 31η Δεκεμβρίου 2024.
Επιπλέον, αίρεται η αναστολή προθεσμιών ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας, του Ελεγκτικού Συνεδρίου και των Τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων της χώρας.
Αντιδρούν οι δικηγόροι
Από την πλευρά του ο ΔΣΑ θεωρεί πρόσφορο το μέτρο των δικών με όριο παραγραφής και δηλώνει έτοιμος για στοχευμένες κινητοποιήσεις αν δεν επιτραπούν
όλες οι δίκες πλέον.
Αναφέρουν:
“…Μετά την επαναλειτουργία του συνόλου σχεδόν των οικονομικών και επαγγελματικών δραστηριοτήτων, δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για την περαιτέρω συνέχιση της αναστολής της λειτουργίας των ποινικών δικαστηρίων. Το δικηγορικό σώμα δεν πρόκειται να ανεχθεί άλλη παράταση της αναστολής. Η μη πραγματοποίηση ποινικών δικών, που δεν ενέχουν αυξημένο υγειονομικό κίνδυνο, συνιστά προκλητικό εμπαιγμό για το σύνολο των Ελλήνων πολιτών, εν ονόματι των οποίων απονέμεται, και των δικηγόρων.
Είναι πρόδηλο ότι ο χρόνος παραγραφής είναι εντελώς απρόσφορο και αλυσιτελές κριτήριο, που ουδόλως συνδέεται με την υγειονομική προστασία των παραγόντων της δίκης. Αντιθέτως, η συνεχιζόμενη αναστολή της λειτουργίας των Ποινικών Δικαστηρίων, που έχει οδηγήσει ήδη στην συσσώρευση υπερβολικού αριθμού εκκρεμών υποθέσεων, παραβιάζει το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της δικαστικής προστασίας του πολίτη και καταλήγει κατ’ ουσίαν σε αρνησιδικία.
Όλες οι ποινικές υποθέσεις πρέπει, συνεπώς, να ξεκινήσουν να εκδικάζονται άμεσα, αδιακρίτως χρόνου παραγραφής των πράξεων, με υποχρεωτικό χρονικό επιμερισμό των υποθέσεων και τήρηση των υγειονομικών μέτρων προστασίας εντός των δικαστικών αιθουσών.
Εάν η Κυβέρνηση δεν στέρξει στο ομόθυμο αίτημα του δικηγορικού κόσμου για άμεση επαναλειτουργία της ποινικής δικαιοσύνης και εισαγωγή εμβόλιμων δικασίμων εντός του Σεπτεμβρίου 2021 για τον προσδιορισμό (μη εισέτι προσδιορισθεισών) υποθέσεων, το ΔΣ, θα συνεδριάσει εκ νέου την ερχόμενη εβδομάδα για να αποφασίσει την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων με στοχευμένες δράσεις”.