Αγγελική Βελεσιώτη
Στρατηγικοί κακοπληρωτές, οι οποίοι επωφελήθηκαν από τη γενικευμένη ασυλία που έχει προσφέρει ήδη από τον περασμένο Μάρτιο η κυβέρνηση και οφειλέτες, οι οποίοι έχουν ασκήσει όλα τα ένδικα μέσα ή δεν προχώρησαν σε αυτά, αντιμέτωποι με το e-σφυρί
Θέσεις… μάχης έχουν ήδη πάρει τράπεζες και servicers, εν όψει της αυριανής λήξης της ισχύος του οριζόντιου «παγώματος» των πλειστηριασμών, συνθέτοντας τη λίστα με τα ονόματα των δανειοληπτών που θα έρθουν πρώτοι – και άμεσα – αντιμέτωποι με το ηλεκτρονικό σφυρί.
Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, πρόκειται για περιπτώσεις αφενός, στρατηγικών κακοπληρωτών, οι οποίοι κατάφεραν να γλυτώσουν εξαιτίας της γενικευμένης ασυλίας που έχει προσφέρει ήδη από τον περασμένο Μάρτιο η κυβέρνηση και αφετέρου, οφειλετών, οι οποίοι είτε έχουν ασκήσει όλα τα ένδικα μέσα που δικαιούνταν και μολονότι είχε βγει σχετική απόφαση αυτή δεν ενεργοποιήθηκε λόγω της αναστολής των μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης είτε δεν προχώρησαν σε ένδικα μέσα.
Όπως, άλλωστε, έγραψε το newmoney, στις σχετικές διατάξεις του υπουργείου Δικαιοσύνης αναφερόταν ότι «για τον γενικό πληθυσμό των οφειλετών που βρίσκονται αντιμέτωποι με την απειλή του πλειστηριασμού προβλέπεται ότι αυτοί που αφορούν σε κινητή περιουσία του οφειλέτη (με εξαίρεση πράγματα υποκείμενα σε φθορά), ακίνητα, πλοία και αεροσκάφη, των οποίων η ημέρα πλειστηριασμού έχει ορισθεί κατά το χρονικό διάστημα από την ημερομηνία επαναλειτουργίας των δικαστηρίων της χώρας (σ.σ. από τις αρχές Απριλίου) έως τις 13 Μαΐου 2021 ματαιώνονται».
Την ίδια στιγμή, ωστόσο, τονιζόταν πως για τους πλειστηριασμούς που έχουν ματαιωθεί από τις 7 Νοεμβρίου του 2020 έως τις 13 Μαΐου 2021 η διενέργεια πλειστηριασμού δεν μπορεί να γίνει νωρίτερα από τις 16 Ιουλίου, επιτρέποντας στους δανειολήπτες να χρησιμοποιήσουν το «όπλο» της ανακοπής.
Αυτή τη στιγμή στην πλατφόρμα e–auction είναι αναρτημένοι περί τους 4.000 πλειστηριασμούς, με τους εκπροσώπους τους εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος να την τροφοδοτούν διαρκώς, σε μία προσπάθεια να ισοφαρίσουν την χασούρα που έχει προκληθεί από το σχεδόν 12μηνο «πάγωμα».
Κι αυτό γιατί η γενικευμένη και καθολική αναστολή των πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης για το σύνολο των οφειλετών επιβλήθηκε σε πρώτη φάση για το διάστημα από τις 13 Μαρτίου 2020 έως και τις 31 Ιουλίου 2020, δηλαδή για συνολική περίοδο 4,5 μηνών και στη συνέχεια, από τις 7 Νοεμβρίου 2020 έως και τις 13 Μαΐου 2021, δηλαδή για συνολική περίοδο έξι μηνών.
«Εάν στις παραπάνω περιόδους προστεθεί και ο χρόνος των δικαστικών διακοπών, καθώς και ο αναγκαίος χρόνος για τον επαναπροσδιορισμό των πλειστηριασμών, γίνεται σαφές ότι τα νομοθετικά μέτρα έχουν οδηγήσει σε παρατεταμένη αναστολή των πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης για συνολικό χρονικό διάστημα που υπερβαίνει τους 12 μήνες», σημειώνουν οι servicers σε επιστολή τους προς τον υπουργό Οικονομικών, ζητώντας αντίστοιχη παράταση της περιόδου χάριτος και για τις ανακτήσεις των business plans από τις τιτλοποιήσεις.
Υπενθυμίζεται πως από «τράτο» 12 μηνών, όταν τέθηκε σε ισχύ ο αρχικός Νόμος, αυτό πήγε στους 24 μήνες εξαιτίας της πανδημίας και πλέον οι εταιρείες διαχείρισης ζητούν συνολική παράταση 36 μηνών. Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, μολονότι η κυβέρνηση αναγνωρίζει την αναγκαιότητα μιας τέτοιας απόφασης, το τελικό «οκ» θα έρθει από την DGComp, η οποία είναι μάλλον επιφυλακτική μετά την πολιτική πρωτοβουλία να υπάρξει οριζόντιο «πάγωμα» των πλειστηριασμών (σ.σ. μόνον η Ελλάδα και η Ουγγαρία έχουν κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση).
Αξίζει να αναφερθεί πως σε περίπτωση που οι servicers δεν καταφέρουν να εκτελέσουν τα business plans υπάρχουν συγκεκριμένα πέναλτι, τόσο για τους ίδιους, όσο και για τους επενδυτές. Βάσει Νόμου, για παράδειγμα, εφόσον οι καθαρές εισπράξεις από την έναρξη της διαχείρισης του χαρτοφυλακίου υπολείπονται κατά 20% ή περισσότερο των καθαρών εισπράξεων που έχουν προϋπολογισθεί, θα αναβάλλεται η καταβολή τουλάχιστον του 20% της αμοιβής του διαχειριστή.
Παράλληλα, ο διαχειριστής μπορεί να αντικαθίσταται σε περίπτωση κατάπτωσης της εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου, υπό την προϋπόθεση ότι για δύο διαδοχικές περιόδους εκτοκισμού οι συνολικές καθαρές εισπράξεις από τη διαχείριση του χαρτοφυλακίου των τιτλοποιημένων απαιτήσεων υπολείπονται, κατά ποσοστό τουλάχιστον 30%, του συνολικού προϋπολογισθέντος ποσού καθαρών εισπράξεων των αντίστοιχων περιόδων. Ο διαχειριστής μπορεί να αντικαθίσταται κατά τους όρους του προηγούμενου εδαφίου, εφόσον η κατάπτωση της εγγύησης ή η υστέρηση των καθαρών εισπράξεων οφείλεται σε δικό του πταίσμα.
Μεταβατική ρύθμιση μέχρι να λειτουργήσει ο Φορέας Ακινήτων
Στο μεταξύ, τις προθέσεις της κυβέρνησης γύρω από το ενδεχόμενο παράτασης της αναστολής των πλειστηριασμών για τους ευάλωτους μέχρις ότου τεθεί σε λειτουργία ο Φορέας Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων προσπαθούν να βολιδοσκοπήσουν οι servicers.
Ειδικότερα, στην επιστολή, αφού επισημαίνουν την αβεβαιότητα που υπάρχει σε ό, τι αφορά την έναρξη λειτουργίας του επίμαχου Φορέα, ο οποίος επτά μήνες μετά την ψήφιση του νέου πτωχευτικού κώδικα δεν έχει λειτουργήσει ακόμη και δεν αναμένεται να λειτουργήσει πριν το α’ 6μηνο του 2020, υπογραμμίζουν πως οποιαδήποτε πρόταση μεταβατικής ρύθμισης για την αναστολή των μέτρων εκτέλεσης για ευάλωτους δανειολήπτες μέχρι την έναρξη λειτουργίας του θα πρέπει να λάβει υπόψη ότι οι συγκεκριμένοι πλειστηριασμοί αποτελούν το 30% των συνολικών πλειστηριασμών που περιλαμβάνονται στα επιχειρηματικά σχέδια των τιτλοποιήσεων και ότι «δεν αφορούν μόνον τους πραγματικά ευάλωτους οφειλέτες, αλλά περιπτώσεις οφειλετών που αποκρύπτουν εισοδήματα ή έχουν παύσει δολίως τις πληρωμές προς τους πιστωτές τους».
Σύμφωνα με πληροφορίες, τράπεζες και servicers φέρεται να είχαν προτείνει ως λύση την νομοθέτηση μιας κάποιου είδους κρατικής επιδότησης, αντίστοιχης με αυτή της «Γέφυρας», προκειμένου να μην βγαίνουν στο «σφυρί» τα ακίνητα των ευάλωτων δανειοληπτών.