Τις επόμενες ώρες αναμένεται να ψηφιστεί από τη Βουλή η σχετική τροπολογία του υπουργείου Ανάπτυξης, που αποτελεί πάγιο αίτημα των τραπεζών τα τελευταία χρόνια
Ένα πολύ σημαντικό βήμα για την περαιτέρω ψηφιοποίηση των τραπεζικών εργασιών θα γίνει με την ψήφιση τις επόμενες ώρες από τη Βουλή τροπολογίας που έχει καταθέσει το υπουργείο Ανάπτυξης και προβλέπει τη διασύνδεση των πιστωτικών ιδρυμάτων με το Γ.Ε.ΜΗ.
Πρόκειται για ένα πάγιο τα τελευταία χρόνια αίτημα των τραπεζών, καθώς διευκολύνει την άντληση στοιχείων πελατών τους από το μητρώο αυτό είτε για τις ανάγκες της υποχρεωτικής επικαιροποίησης των σχετικών δεδομένων στα αρχεία τους ή για τη χρήση τους για άλλους σκοπούς, όπως πχ. κατά την εξέταση της πιστοληπτικής τους ικανότητας.
Από την άλλη πλευρά διευκολύνονται και οι επιχειρήσεις/επαγγελματίες, καθώς μόλις ενεργοποιηθεί πλήρως το σύστημα δεν θα χρειάζεται να ξανασχοληθούν με το θέμα. Δηλαδή να κάνουν, όπως γίνεται μέχρι σήμερα, αίτηση στο Γ.Ε.ΜΗ. για κάποιο πιστοποιητικό, για να το αποστείλουν στη συνέχεια στην τράπεζα συνεργασίας τους.
Αναλυτικότερα, η τροπολογία προβλέπει ότι το Γ.Ε.ΜΗ. θα χορηγεί δεδομένα σε άλλα μητρώα, βάσεις δεδομένων, αρχεία και βιβλία που τηρούνται ηλεκτρονικά από πιστωτικά και χρηματοδοτικά ιδρύματα, ιδρύματα πληρωμών και ιδρύματα ηλεκτρονικού χρήματος, καθώς και σε διατραπεζικές εταιρίες που διαχειρίζονται αρχεία δεδομένων οικονομικής συμπεριφοράς.
Η υπηρεσία θα διατίθεται μετά από την καταβολή σχετικού κόστους χρήσης της υπηρεσίας. Στην περίπτωση, πάντως, που παρουσιασθούν ενδείξεις μη συνετής χρήσης της, υπάρχει δικαίωμα διακοπής, χωρίς την ενημέρωση των συνδρομητών.
Η επικαιροποίηση των ιδιωτών
Στην ίδια λογική κινείται και η υπηρεσία «KYC», που έχει ενεργοποιηθεί ήδη και επιτρέπει την άντληση στοιχείων ιδιωτών πελατών των τραπεζών μέσω του gov, μετά τη συγκατάθεσή τους. Συγκεκριμένα, αποστέλλονται δεδομένα, όπως ταυτότητα, διεύθυνση κατοικίας, επάγγελμα, εκκαθαριστικό.
Έτσι, αντί κάποιος να συγκεντρώσει τα δικαιολογητικά και να τα προσκομίσει σε κατάστημα ή να τα ανεβάσει μέσω του λογαριασμού του στο e-banking, από εδώ και πέρα αρκεί μόνο η ηλεκτρονική συγκατάθεσή για διαβίβασή τους από το gov.
Η επικαιροποίηση με αυτόν τον τρόπο γίνεται επιλέγοντας τη συγκεκριμένη διαδικασία στη σελίδα του e-banking, που αφορά την ενημέρωση στοιχείων.
Η είσοδος γίνεται με χρήση των κωδικών Taxis. Στη συνέχεια ο πελάτης δίνει ρητή συγκατάθεση να διαβιβαστούν τα απαραίτητα δεδομένα στην τράπεζα, χωρίς καμία άλλη εμπλοκή του στην όλη διαδικασία.