Η δυνατότητα που δρομολογεί η κυβέρνηση για κούρεμα τόκων και κεφαλαίου στο πλαίσιο του Γέφυρα 2 έχει πυροδοτήσει κύκλο έντασης ανάμεσα σε κυβέρνηση και τράπεζες. Το θέμα έχει συζητηθεί και συμφωνηθεί διαμηνύουν στελέχη του ΥΠΟΙΚ
Ανησυχία επικράτησε στους τραπεζίτες μετά την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με την οποία περιγράφεται ο τρόπος για την διευθέτηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, στο πλαίσιο του προγράμματος επιδότησης δανείων ΓΕΦΥΡΑ ΙΙ.
Ο βασικός φόβος είναι ότι θα επικρατήσει μία γενικευμένη απαίτηση από επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα για κούρεμα και οι τράπεζες θα βρεθούν μπροστά σε ένα «κίνημα» που ενδεχομένως θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην λειτουργία του τραπεζικού συστήματος σε μία ιδιαίτερα ευαίσθητη χρονική περίοδο.
Από την πλευρά τους πάντως από το υπουργείο Οικονομικών, δηλώνουν ότι δεν έχουν πράξει τίποτε περισσότερο από αυτά που έχουν συμφωνήσει με τις τράπεζες στο πρόσφατο παρελθόν.
Πάγια πρακτική η ρύθμιση δανείων
Σημειώνουν επίσης ότι αυτά που περιγράφονται στην συμφωνία, αποτελούν πάγια πρακτική σε ρυθμίσεις δανείων, που ήδη εφαρμόζουν οι τράπεζες σε πολλούς πελάτες τους, που πληρούν τα κριτήρια τα οποία περιγράφονται στην εν λόγω συμφωνία.
Στο υπουργείο Οικονομικών και στη Γενική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, βλέπουν την απόφαση των Βρυξελλών ως μία ευκαιρία προκειμένου, μετά τη λήξη της πανδημίας, να προχωρήσουν σε μία γενικευμένη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους, στην οποία περιλαμβάνεται πάσης φύσεως οφειλή (τράπεζες, δημόσιο, ταμεία κ.λπ.) και παράλληλα θα υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες, μεταξύ των οποίων ενδεχομένως να προβλέπεται και κούρεμα για κάποιες όμως πολύ συγκεκριμένες κατηγορίες οφειλετών, που θα πληρούν αυστηρούς κανόνες.
Επιχείρηση ανάσχεσης προσδοκιών από Θ. Σκυλακάκη
Βέβαια ο αναπληρωτής υπουργός Θόδωρος Σκυλακάκης έσπευσε να βάλει φρένο σε οποιαδήποτε σκέψη για γενικευμένη σεισάχθεια τονίζοντας ότι θα έρθει μία νέα ρύθμιση χρεών που θα αφορά χρέη που γέννησε η πανδημία, σημειώνοντας όμως πως η νέα ρύθμιση θα είναι κατά βάση χρονική και δεν θα περιλαμβάνει μέτρα όπως «κούρεμα».
Η απόσταση ανάμεσα σε τράπεζες και ΥΠΟΙΚ
Από το υπουργείο Οικονομικών η απόφαση της κυβέρνησης, ενέχει την μορφή οδηγίας και όχι υποχρέωσης. Και σημειώνουν ότι η κάθε τράπεζα στην κάθε περίπτωση θα κρίνει ανάλογα. Ωστόσο σημειώνουν ότι δεν αντιλαμβάνονται τους λόγους που υπάρχουν αντιρρήσεις.
Οι τράπεζες από την πλευρά τους αναφέρουν, όχι επίσημα πάντως, ότι δεν γνώριζαν το σχέδιο, αλλά ούτε είχαν δώσει την έγκρισή τους πριν αποσταλεί στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG Comp).
Η απάντηση του στελεχών του ΥΠΟΙΚ είναι κατηγορηματική: το θέμα είχε συζητηθεί ουκ ολίγες φορές και υπάρχουν αποδείξεις (email) που δείχνει ότι οι τράπεζες είχαν συμφωνήσει.
Μάλιστα σημειώνουν ότι η εν λόγω οδηγία υπάρχει στην Ευρωπαϊκή Ένωση από το 2018.
Τι προβλέπεται για το ΓΕΦΥΡΑ ΙΙ
Στο πλαίσιο του προγράμματος «ΓΕΦΥΡΑ 2», οι τράπεζες θα πρέπει να προβούν υποχρεωτικά στις ακόλουθες ενέργειες:
Α. Στην περίπτωση ρύθμισης μη εξυπηρετούμενου δανείου:
1. Να παρέχουν μείωση του επιτοκίου ρύθμισης, κατά τουλάχιστον 10%, συγκριτικά με το επιτόκιο που ίσχυε πριν την αναδιάρθρωση του δανείου, με διάρκεια 8 μηνών (δηλ. όσο διαρκεί η επιδότηση) και
2. να παρέχουν ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα:
- μείωση του επιτοκίου ρύθμισης, για όλη τη διάρκεια της ρύθμισης αποπληρωμής, ή/και
- διαγραφή ποσοστού τόκων υπερημερίας και εξωλογιστικών τόκων, ή/και
- διαγραφή ποσοστού κεφαλαίου (εφόσον πληρούνται συγκεκριμένα κριτήρια, όπως ότι το χρέος είναι μεγαλύτερο της εμπορικής αξίας της περιουσίας του οφειλέτη, συνοφειλετών και εγγυητών, δεν προκύπτει περίσσευμα εσόδων από τα διαθέσιμα οικονομικά στοιχεία κλπ), ή/και
- επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής, και
3. να μην αυξήσουν τη δόση του δανείου μετά τη λήξη της επιδότησης και μέχρι την οριστική αποπληρωμή του δανείου.
Β. Στην περίπτωση εξυπηρετούμενων δανείων:
1. Να μην τροποποιήσουν τους όρους του δανείου (π.χ. κεφάλαιο, επιτόκιο, διάρκεια αποπληρωμής) σε σχέση με τους όρους που υπήρχαν πριν τη χορήγηση της Κρατικής επιδότησης,
2. να μην αυξήσουν τη δόση του δανείου μετά τη λήξη της επιδότησης και μέχρι την οριστική αποπληρωμή του δανείου.