Αμέσως μετά την ψήφιση του εργασιακού νομοσχεδίου, η κυβέρνηση «βάζει» στο τραπέζι το νέο επικουρικό ταμείο – Ποιους αφορούν οι αλλαγές, τι προβλέπει το κυβερνητικό σχέδιο.
Κώστας Παπαδής19.05.2021 | 11:05
Αλλαγών και μεταρρυθμίσεων συνέχεια με το ασφαλιστικό να ακολουθεί το εργασιακό νομοσχέδιο έως το τέλος του μηνός Ιουνίου. Η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να ολοκληρώσει εντός του καλοκαιριού τις αλλαγές που έχει προαναγγείλει στους τομείς της εργασίας και της κοινωνικής ασφάλισης.
Έτσι πριν ακόμη ολοκληρωθεί η ψήφιση του εργασιακού νομοσχεδίου, το οποίο βρίσκεται στη διαδικασία της διαβούλευσης, το υπουργείο Εργασίας προετοιμάζει το έδαφος για την προώθηση των αλλαγών στην επικουρική ασφάλιση με την εισαγωγή κεφαλαιοποιητικών χαρακτηριστικών στον δεύτερο πυλώνα της κοινωνικής ασφάλισης.
Παράγοντες της κυβέρνησης υποστηρίζουν ότι το νομοσχέδιο για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση θα έχει ψηφιστεί στις αρχές Ιουλίου, ολοκληρώνοντας έτσι τις δύο μεγάλες μεταρρυθμίσεις που είχε προαναγγείλει η κυβέρνηση για τον χώρο της εργασίας.
Μάλιστα, οι ίδιοι παράγοντες εκτιμούν ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στις αλλαγές παρά τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, εκτιμώντας ότι η συγκυρία είναι κατάλληλη με την οικονομία να εισέρχεται σε ένα νέο αναπτυξιακό κύκλο, μετά την υγειονομική κρίση.
«Οι αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις θα μετασχηματίσουν την ελληνική οικονομία και κοινωνία», τόνισε μιλώντας στο οικονομικό φόρουμ των Δελφών ο αρμόδιος για την κοινωνική ασφάλιση υφυπουργός Πάνος Τσακλόγλου, υπογραμμίζοντας ότι «οι νέοι αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό το ασφαλιστικό σύστημα, με αρκετούς να αναρωτιούνται κατά πόσο θα καταφέρουν κάποια στιγμή να πάρουν σύνταξη».
Ιδιαίτερη αναφορά κάνει –σε κάθε ομιλία του– ο υφυπουργός Εργασίας στην δυσμενή εξέλιξη των δημογραφικών δεικτών και στις συνέπειες του προβλήματος αυτού στο ασφαλιστικό. Κατά τον κ. Τσακλόγλου με το νέο σύστημα για τις επικουρικές έχει ως «ελαχιστοποιείται ο δημογραφικός κίνδυνος για τις συντάξεις». Αποσυνδέεται το ύψος της επικουρικής σύνταξης από τους δημογραφικούς συσχετισμούς και τις αρνητικές επιπτώσεις της γήρανσης του πληθυσμού. Με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζονται οι μελλοντικοί συνταξιούχοι με υψηλότερες επικουρικές συντάξεις από αυτές που θα ελάμβαναν με τους υφιστάμενους κανόνες ασφάλισης.
Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης το νέο σύστημα επικουρικής ασφάλισης θα παραμείνει δημόσιο, ενώ θα μετατραπεί από διανεμητικό σε κεφαλαιοποιητικού χαρακτήρα. Προβλέπεται η δημιουργία «ασφαλιστικού κουμπαρά» για κάθε ασφαλισμένο, στον οποίο θα κατευθύνονται οι εισφορές του, ενώ θα δίνεται η δυνατότητα επένδυσης των συγκεντρωμένων κεφαλαίων, σε προσεκτικά σχεδιασμένα επενδυτικά χαρτοφυλάκια.
Τι περιλαμβάνει το νέο σύστημα
Τα βασικά χαρακτηριστικά του νέου συστήματος περιλαμβάνουν τα εξής:
- Η επικουρική ασφάλιση παραμένει δημόσια και σταδιακά μετατρέπεται από διανεμητική σε κεφαλαιοποιητική.
- Είναι τμήμα της κοινωνικής ασφάλισης και παρέχει τις αντίστοιχες εγγυήσεις.
- Σ’ αυτήν εντάσσονται οι νεοεισερχόμενοι με υποχρέωση επικουρικής ασφάλισης και προαιρετικά οι εργαζόμενοι κάτω των 35 ετών.
- Κάθε ασφαλισμένος έχει τον ατομικό του κουμπαρά και από αυτόν λαμβάνει την σύνταξή του.
- Οι εισφορές των νέων δεν χρησιμοποιούνται για την πληρωμή της επικουρικής σύνταξης των σημερινών συνταξιούχων, αλλά αποταμιεύονται και επενδύονται.
- Δίδεται η δυνατότητα επιλογής της επένδυσης –από τον ασφαλισμένο– μέσω ενός μικρού αριθμό επενδυτικών προφίλ. Η διαχείριση γίνεται από επαγγελματίες, ενώ προβλέπεται ισχυρή εποπτεία, έλεγχος και διαφάνεια.