Αυξάνεται μόνο κατά δύο χρόνια η πραγματική έκτιση της ποινής στα ισόβια
Σε αύξηση έκτιση της πραγματικής ποινής για τα ισόβια και σε εξαίρεση από προνόμια που δίδονται σε κρατούμενους, για τους κατάδικους ειδεχθών και βίαιων εγκλημάτων, προσανατολίζεται η Επιτροπή Παρακολούθησης του Ποινικού Κώδικα στην εισήγησή της προς τον υπουργό Δικαιοσύνης
Τσιάρας για Γλυκά Νερά: Θίγεται το κοινό περί δικαίου αίσθημα- Έρχονται αλλαγές στον ποινικό κώδικα
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Επιτροπή υπό τον καθηγητή Λάμπρο Μαργαρίτη, με αφορμή και το φρικιαστικό έγκλημα στα Γλυκά Νερά και τη δολοφονία της 20χρονης μητέρας κατά τη διάρκεια της ληστείας, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, αποφάσισε να προτείνει την αύξηση του χρόνου έκτισης της ποινής για όσους καταδικάζονται σε ισόβια.https://d5bbf889213a932f115882fbe496855f.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-38/html/container.html
Συγκεκριμένα:
– Να αυξηθεί ο πραγματικός – ελάχιστος- χρόνος έκτισης ποινής σε περίπτωση επιβολής μιας ισόβιας κάθειρξης από 16 σε 18 χρόνια. Σήμερα σύμφωνα με το άρθρο 105Β του ΠΚ παρ. 6 ισχύει ότι “….προκειμένου για ποινές κάθειρξης δεν μπορεί να χορηγηθεί στον καταδικασθέντα απόλυση υπό όρο, αν δεν έχει παραμείνει στο σωφρονιστικό κατάστημα για χρονικό διάστημα ίσο με τα δύο πέμπτα της ποινής που του επιβλήθηκε και, σε περίπτωση ισόβιας κάθειρξης, δεκαέξι έτη. Το χρονικό διάστημα των δύο πέμπτων ή, σε περίπτωση ισόβιας κάθειρξης, των δεκαέξι ετών, προσαυξάνεται κατά το ένα τρίτο των λοιπών ποινών που τυχόν έχουν επιβληθεί, στην περίπτωση που αυτές συντρέχουν σωρευτικά.
Σε κάθε περίπτωση όμως ο καταδικασθείς μπορεί να απολυθεί αν έχει παραμείνει στο κατάστημα είκοσι έτη και αν εκτίει περισσότερες ποινές ισόβιας κάθειρξης, αν έχει παραμείνει, είκοσι πέντε έτη”.
Εν ολίγοις, σήμερα, ο μια φορά ισοβίτης μπορεί να υποβάλλει αίτηση για απόλυση υπό όρο, αν έχει μείνει πραγματικά στις φυλακές 16 έτη και σε κάθε περίπτωση άλλα 4 χρόνια πλασματικής φυλάκισης, συνολικά δηλαδή 20.
Με την εισήγηση της Επιτροπής Μαργαρίτη, το όριο αυξάνεται στα 18 χρόνια (αυξάνεται δυο χρόνια ο πραγματικός χρόνος στις φυλακές).
Σύμφωνα με πληροφορίες συζήτηση στην Επιτροπή έγινε και να αυξηθεί αυτός ο χρόνος στα 20 χρόνια πραγματικής φυλάκισης, αλλά τελικά πλειοψήφησε η άποψη να αυξηθεί στα 18 χρόνια.
Αμετάβλητος θα παραμείνει ο χρόνος για τα πολλαπλά ισόβια, στα 25 χρόνια… Παράλληλα η αλλαγή αυτή δεν μπορεί, σύμφωνα με νομικές πηγές, να έχει αναδρομική ισχύ.
Τέλος το προνόμιο
Παράλληλα σύμφωνα με πληροφορίες η Επιτροπή εισηγείται να “κοπεί” το προνόμιο της αποφυλάκισης με βραχιολάκι ηλεκτρονικής επιτήρησης που ισχύει για όλους τους κατάδικους, στις περιπτώσεις που ο δράστης έχει διαπράξει τα αδικήματα της: ανθρωποκτονίας, ληστείας, εγκληματικής οργάνωσης, τρομοκρατίας, σεξουαλικών εγκλημάτων.
Σήμερα το σχετικό άρθρο 110Α (απόλυση υπό τον όρο της κατ’ οίκον έκτισης της ποινής με ηλεκτρονική επιτήρηση) αναφέρει:
“…Όσοι καταδικάσθηκαν σε ποινή στερητική της ελευθερίας μπορούν, με αίτησή τους, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 106 παρ. 1, να απολυθούν υπό τον όρο του κατ’ οίκον περιορισμού με ηλεκτρονική επιτήρηση, όπως αυτός ορίζεται στο άρθρο 284 Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, εφόσον έχουν εκτίσει:α) προκειμένου για φυλάκιση, το ένα πέμπτο αυτής, β) προκειμένου για πρόσκαιρη κάθειρξη, τα δύο πέμπτα αυτής και γ) προκειμένου για ισόβια κάθειρξη, τουλάχιστον δεκατέσσερα έτη”.
Σύμφωνα με πληροφορίες η εισήγηση είναι να υπάρξει ρητή εξαίρεση από το παραπάνω προνόμιο για τους δράστες των προαναφερόμενων αδικημάτων.
Αύξηση φυλάκισης
Παράλληλα η εισήγηση της Επιτροπής Μαργαρίτη είναι “περισσότερη πραγματική φυλάκιση” για τους δράστες αυτών των εγκλημάτων, και όταν δεν τους επιβληθούν ισόβια: Δηλαδή να εκτίεται ο χρόνος της πραγματικής έκτισης της ποινής από τα 2/5 στα 3/5 (συνολικά δηλαδή 4/5), γεγονός που ουσιαστικά αγγίζει τα όρια της πλήρους έκτισης της επιβαλλόμενης ποινής.
Δηλαδή: Για τα κακουργήματα ο κρατούμενος για να θεμελιώσει δικαίωμα αποφυλάκισης απαιτείται να έχει εκτίσει τα 3/5 της ποινής (πραγματικά και μεροκάματα) με την προϋπόθεση ότι έχει μείνει πραγματικό χρόνο στις φυλακές τα 2/5 της ποινής.
Παράδειγμα: Αν για μια κακουργηματική ληστεία επιβληθεί ποινή 15 ετών, ο δράστης σήμερα θα αποφυλακιστεί αν έχει εκτίσει – πραγματικά και πλασματικά δηλαδή μεροκάματα- τα 3/5 , δηλαδή 9 χρόνια. Από αυτά τα 2/5 δηλαδή τα 6 χρόνια θα πρέπει να είναι πραγματική φυλάκιση.
Αυτό το 2/5 θα γίνει, σύμφωνα με πληροφορίες, με την εισήγηση της Επιτροπής Μαργαρίτη, 3/5 και ο κρατούμενος θα χρειάζεται στην ίδια υπόθεση πραγματική παραμονή στις φυλακές 9 χρόνια συν 1/5 ακόμα σε πλασματικό χρόνο (μεροκάματα). Συνολικά 4/5 της ποινής.
Πηγή: Capital.gr