Συνέχιση των εντατικών προσπαθειών από τις ελληνικές τράπεζες για την εξυγίανση των ισολογισμών τους συστήνει ο πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου της ΕΚΤ (SSM) Αντρέα Ενρία μιλώντας στο Delphi Forum.
Συνέχιση των εντατικών προσπαθειών από τις ελληνικές τράπεζες για την εξυγίανση των ισολογισμών τους, συστήνει ο πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου της ΕΚΤ (SSM) Αντρέα Ενρία.
Μιλώντας στο Delphi Forum τόνισε ότι ο εγχώριος κλάδος ναι μεν έχει μειώσει σημαντικά τα κόκκινα δάνεια, ωστόσο θα πρέπει να προχωρήσει στην ολοκλήρωση των προγραμματισμένων τιτλοποιήσεων για να καθαρίσει την πλειονότητα των επισφαλειών.
Αναφερόμενος στα προγράμματα στήριξης των πιστωτικών ιδρυμάτων σε αυτήν την προσπάθεια, είπε ότι το σχήμα κρατικών εγγυήσεων «Ηρακλής» έχει αποδειχθεί αποτελεσματικό έως σήμερα. Συμπλήρωσε δε πως σε άλλες χώρες έχουν λειτουργήσει με πολύ καλά αποτελέσματα οι εταιρείες διαχείρισης στοιχείων ενεργητικού (bad banks).
Πρόκειται για συστήματα παρόμοια με την πρόταση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, η οποία προβλέπει τη δημιουργία bad bank για την οριστική επίλυση του προβλήματος, με ταυτόχρονη βελτίωση της ποιότητας των ιδίων κεφαλαίων των τραπεζών.
Ο κ. Ενρία σημείωσε πως ο ίδιος είναι υπέρ των ευρωπαϊκών λύσεων εξυγίανσης. Πρόσθεσε όμως πως «αυτή τη στιγμή η εφαρμογή τέτοιων εργαλείων δεν βρίσκεται υπό συζήτηση.
Εξέταση της Bad Bank
Στο θέμα της bad bank αναφέρθηκε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στο πρακτορείο Bloomberg. Όπως είπε, «η Ελλάδα έχει αποφασίσει την παράταση του σχεδίου Ηρακλής κατά 18 μήνες, για να μειώσουν οι τράπεζες περαιτέρω τα επισφαλή δάνεια».
Πρόσθεσε όμως πως η κυβέρνηση θα μπορούσε να εξετάσει το ενδεχόμενο εισαγωγής μιας άλλης συστημικής λύσης, όπως η δημιουργία μιας bad bank, που έχει προτείνει η Τράπεζα της Ελλάδος.
Εξήγησε όμως πως αυτή η συζήτηση θα ξεκινήσει μόνο αφού ληφθεί υπόψιν το υπόλοιπο απόθεμα NPEs μετά το «Ηρακλής», ενώ η αξιολόγηση αυτής της λύσης θα γίνει λαμβάνοντας υπόψιν και τις πιθανές δημοσιονομικές επιπτώσεις.
Λύνεται το πρόβλημα με Ηρακλή
Νωρίτερα σήμερα πάντως, μιλώντας στο Delphi Economic Forum, ο υφυπουργός Οικονομικών αρμόδιος για το χρηματοπιστωτικό σύστημα Γιώργος Ζαββός, υποστήριξε ότι οι δύο κύκλοι του προγράμματος κρατικών εγγυήσεων θα είναι αρκετοί για την πλήρη εξυγίανση των 4 συστημικών ομίλων.
Όπως επεσήμανε, το τραπεζικό σύστημα, έχει αλλάξει σελίδα, αφού η πολιτεία έχει κάνει τη δουλειά της, με την παροχή στήριξης μέσω του «Ηρακλής» για τη μείωση των κόκκινων δανείων κατά 32 δισ. ευρώ στον πρώτο κύκλο και κατά 32 δισ. ευρώ στο δεύτερο.
Όπως είπε, «η επίτευξη μονοψήφιων ποσοστών από φέτος για τις περισσότερες εκ των συστημικών τραπεζών και σίγουρα το 2022, συγκλίνοντας με τον μέσο ευρωπαϊκό όρο, αποτελεί σημαντική κατάκτηση που ανοίγει το δρόμο να μπορέσουν να χρηματοδοτήσουν με επάρκεια τις ελληνικές επιχειρήσεις».
Συμπλήρωσε, δε, πως η λύση των κρατικών εγγυήσεων έχει καθολική αποδοχή από την διεθνή επενδυτική κοινότητα.