Συντάξεις ΝΑΤ: Μέχρι και 5 χρόνια αναμονή για τη σύνταξη, νέες παρεμβάσεις το επόμενο διάστημα

75

Ένα από τα πιο προβληματικά ταμεία σε ολόκληρη την Ευρώπη είναι το Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο.

Αλεξάνδρα Κλειδαρά

Ένα από τα πιο προβληματικά ταμεία στην Ευρώπη είναι σήμερα το ΝΑΤ όπως αναφέρει ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης ο οποίος ζήτησε από τον νέο Διοικητή του ΝΑΤ, Κώστα Τσαγκαρόπουλο νέες προτάσεις για την αναδιάρθρωση του ΝΑΤ και την γρήγορη απονομή των συντάξεων.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Εργασίας κατά την επίσκεψη του σήμερα στο ΝΑΤ «φοβάμαι ότι είναι κι ένα από τα πιο προβληματικά στην Ευρώπη! Για αυτό πήγα ο ίδιος στον Πειραιά στο ιστορικό κτίριο του Ταμείου. Και εξετάσαμε τα προβλήματα μαζί με τον νέο πρόεδρο Κωνσταντίνο Τσαγκαρόπουλο, τη Διοίκηση αλλά και τους υπαλλήλους του Ταμείου.

Οι υπάλληλοι κάνουν σοβαρή προσπάθεια που, από όσο αντιλήφθηκα, αναγνωρίζεται από τους ναυτικούς. Υπό αντίξοες όμως συνθήκες. Το κτίριο δεν έχει ανακαινιστεί εδώ και πολλά χρόνια. Η μηχανοργάνωση δεν έχει προχωρήσει, παρά τις κάποιες εξαιρέσεις (πχ σύγχρονοι servers). Και δυστυχώς το πρόβλημα της απονομής των συντάξεων είναι ιδιαίτερα οξυμένο. Μου είπαν οι ίδιοι οι υπάλληλοι ότι μέχρι το 2015-2016 οι συντάξεις απονέμονταν σε 4-5 μήνες. Από εκεί και μετά το πράγμα έφτασε στα 4-5 χρόνια!

Ο λόγος; Αυτό που συνέβη σε όλα σχεδόν τα τέως ασφαλιστικά ταμεία. Οι φύρδην μίγδην συγχωνεύσεις, χωρίς κανόνες και σύστημα». Σημειώνοντας ότι ο υπουργός ανέφερε στην διοίκηση και στους εργαζόμενους ότι «πέρα από την αναβάθμιση των υποδομών, θα δώσουμε τεράστια σημασία στην αντιμετώπιση του προβλήματος των εκκρεμών συντάξεων. Το σημαντικότερο ζήτημα που προέκυψε από το 2016 και μετά είναι ένα συνεχές πήγαινε-έλα εγγράφων για τις συντάξεις μεταξύ ΝΑΤ, ΕΦΚΑ και Υπουργείου Ναυτιλίας. Έχουμε ήδη μιλήσει με τον υπουργό Ναυτιλίας Γιάννη Πλακιωτάκη, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε μαζί το θέμα αυτό με ένα ενιαίο κέντρο έκδοσης συντάξεων, με απλές και γρήγορες διαδικασίες. Δεν γίνεται το 2021 το μισό κράτος να ψηφιοποιείται και το άλλο να είναι με πήγαινε-έλα εγγράφων. Σάμπως είμαστε στο 1950!

https://www.dikaiologitika.gr/eidhseis/asfalish/347143/syntakseis-nat-mexri-kai-5-xronia-anamoni-gia-ti-syntaksi-nees-paremvaseis-to-epomeno-diastima

ΠΗΓΗdikaiologitika.gr