Για όσους συνταξιούχους θα κληθούν να επιστρέψουν χρήματα, θα πρέπει να προβλεφθεί ένας τρόπος επιστροφής των ποσών αυτών, μέσω μηνιαίας παρακράτησης από το ποσό της σύνταξης, κατά τρόπον που να μην απομειώνεται δραματικά
Μια δυσάρεστη έκπληξη ανέμενε πολλούς από τους δικαιούχους σύνταξης χηρείας, που είχε παρέλθει τριετία από τον θάνατο. Στην τελευταία μηνιαία καταβολή, στα τέλη Μαΐου (σύνταξη Ιουνίου), είδαν σημαντική μείωση στο ποσό της σύνταξης που τους καταβλήθηκε. Ο λόγος ήταν η καθυστερημένη και απροειδοποίητη εφαρμογή της νομοθετικής ρύθμισης, που προέβλεπε και προβλέπει την -μετά πάροδο τριετίας από τον θάνατο- μείωση του ποσού της σύνταξης στο ήμισυ, αν ο συνταξιούχος χηρείας εργάζεται ή αυτοαπασχολείται ή συνταξιοδοτείται.
Υπενθυμίζουμε ότι η ίδια ρύθμιση προβλέπει διατήρηση του ίδιου ποσού, χωρίς καμία μείωση, αν ο δικαιούχος της σύνταξης ούτε εργάζεται ούτε συνταξιοδοτείται. Δυστυχώς, μειώσεις σε κάποιες περιπτώσεις είδαν και συνταξιούχοι που ούτε εργάζονταν ούτε συνταξιοδοτούντο, προφανώς επειδή η περικοπή-μείωση έγινε χωρίς προηγούμενο εξατομικευμένο έλεγχο.
Το υπουργείο Εργασίας με ανακοίνωσή του γνωστοποίησε την επιστροφή στους δικαιούχους των ποσών που παρακρατήθηκαν και επεσήμανε την υποχρέωση γνωστοποίησης του κάθε δικαιούχου στον ΕΦΚΑ περί του αν εργάζεται ή συνταξιοδοτείται.
Υπ’ αυτά τα δεδομένα, θεωρώ ότι πρέπει να γίνουν δύο επισημάνσεις. Πρώτον, ότι η γνωστοποίηση αυτή πρέπει να γίνει με απλό τρόπο και όχι με αυτοπρόσωπη μετάβαση και παρουσία του συνταξιούχου στις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ. Κι αυτό γιατί, υπό τις συνθήκες που λειτουργούν οι υπηρεσίες σήμερα λόγω πανδημίας, η πρόσβαση σε αυτές δεν είναι απλώς δύσκολη. Σε κάποιες περιπτώσεις είναι σχεδόν αδύνατη. Δεν είναι δυνατόν επομένως ο συνταξιούχος, προκειμένου να μην περικοπεί η σύνταξή του, να επωμισθεί υποχρέωση στην οποία δύσκολα θα μπορεί να ανταποκριθεί, προφανώς χωρίς δική του υπαιτιότητα.
Δεύτερον, είναι βέβαιο ότι σε κάποιες περιπτώσεις, παρότι προς το παρόν θα τους επιστραφούν τα ποσά συντάξεων που περιεκόπησαν, οι συνταξιούχοι που εργάζονται ή συνταξιοδοτούνται θα πρέπει να επιστρέψουν ποσά συντάξεων που εισέπραξαν, επειδή ακριβώς δεν είχε εφαρμοσθεί η σχετική νομοθετική ρύθμιση λόγω έλλειψης κατάλληλου λογισμικού, προφανώς χωρίς δική τους υπαιτιότητα. Στις περιπτώσεις αυτές, θα πρέπει να προβλεφθεί ένας τρόπος επιστροφής των ποσών αυτών, μέσω μηνιαίας παρακράτησης από το ποσό της σύνταξης, κατά τρόπον που να μην απομειώνεται δραματικά. Κι αυτό γιατί δεν μπορεί λόγω των παραλείψεων της Πολιτείας να δημιουργούνται σημαντικές ανατροπές στον οικονομικό προγραμματισμό των συνταξιούχων και ιδιαίτερα αυτών που λαμβάνουν συντάξεις χηρείας.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, επισημαίνουμε ότι η συνήθης παρακράτηση του 1/4 της σύνταξης είναι υπερβολική για τις περιπτώσεις που αναφέρθηκαν. Άλλωστε υπάρχει ήδη νομοθετική ρύθμιση που προβλέπει παρακράτηση του 1/10 της σύνταξης σε αντίστοιχες περιπτώσεις, που αναμφίβολα είναι επιεικέστερη αλλά και συμβατή με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του θέματος που εξετάζουμε.
https://www.imerisia.gr/syntaxeis/15399_d-mpoyrlos-oi-epiloges-meta-psalidi-stis-syntaxeis-hireias