Κατερίνα Μάνθου
Δικαστική δικαίωση αποτελεί για συνταξιούχο που είχε αναλάβει να μεγαλώσει και να σπουδάσει την ανήλικη εγγονή του, απόφαση που εξέδωσε το Διοικητικό Εφετείο της Αθήνας. Το δικαστήριο με την απόφαση του άναψε το «πράσινο φως» ώστε ο ηλικιωμένος άνδρας να συνεχίσει να λαμβάνει το ποσό της προσαύξησης της στη σύνταξή του για τα έξοδα διαβίωσης της εγγονής του, το οποίο κόπηκε από τη διοίκηση του ΙΚΑ- ΕΤΑΜ όταν εκείνη ενηλικιώθηκε. Ωστόσο, ο ηλικιωμένος άνδρας, στον οποίο είχε ανατεθεί η γονική μέριμνα της ανήλικης με δικαστική απόφαση, συνέχισε και μετά την ενηλικίωσή της εγγονής του να βαρύνεται με έξοδα σπουδών της, καθώς η νεαρή κοπέλα εισήχθη στο πανεπιστήμιο.
Όπως αναφέρεται στη δικαστική απόφαση, η διακοπή της προσαύξησης στη σύνταξη έγινε όταν η νεαρή κοπέλα συμπλήρωσε το 18ο της ηλικίας της με απόφαση της Γενικής Διεύθυνσης Ασφαλιστικών Υπηρεσιών του Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ. Η αιτιολογία ήταν ότι, κατά το άρθρο 1538 του Αστικού Κώδικα, η γονική μέριμνα παύει με την ενηλικίωση του τέκνου.
Ο συνταξιούχος άσκησε ένσταση στην παραπάνω απόφαση, η οποία απορρίφθηκε. Στη συνέχεια κατέθεσε προσφυγή στο πρωτοβάθμιο διοικητικό δικαστήριο η οποία και έγινε δεκτή. Με την απόφαση αυτή αναγνωρίσθηκε στον συνταξιούχο ότι δικαιούται την παράταση της προσαύξησής της σύνταξής του για την ενήλικη σπουδάστρια-εγγονή του.
Την αναίρεση της απόφασης αυτής ζήτησε στην συνέχεια από το Εφετείο (δεύτερος βαθμός) ο ΕΦΚΑ, υποστηρίζοντας που ο εν λόγω συνταξιούχος και αντίδικός του δεν δικαιούται την προσαύξηση γιατί δεν είναι φυσικός ή θετός γονέας, όπως προβλέπεται από τις σχετικές, νομοθετικές διατάξεις.
Το σκεπτικό
Οι δικαστές ερμηνεύοντας την σχετική νομοθεσία απέρριψαν την αίτηση του ΕΦΚΑ κρίνοντας πως η «προσαύξηση στη σύνταξη γήρατος ή αναπηρίας συνταξιούχου του ΙΚΑ- ΕΤΑΜ που έχει τέκνο συντηρούμενο κυρίως από τον ίδιο, αποτελεί πρόσθετη κοινωνικοασφαλιστική παροχή, η οποία χορηγείται για την ενίσχυση του οικογενειακού εισοδήματος του συνταξιούχου ενόψει του ότι αυτός, επωμιζόμενος το σχετικό οικογενειακό βάρος, θεωρείται ασθενέστερος από οικονομική άποψη, …».
Όπως έκρινε το δικαστήριο «η εν λόγω προσαύξηση δύναται να χορηγηθεί και στο συγγενικό η τρίτο πρόσωπο, στο οποίο αποδεδειγμένως έχει ανατεθεί δικαστικώς, λόγω ανικανότητας των γονέων, η άσκηση της γονικής μέριμνας και ως εκ τούτου και της επιμέλειας του τέκνου, και το οποίο, στα πλαίσια της ως άνω υποχρέωσης, βαρύνεται με κάθε αναγκαία βιοτική δαπάνη για την ανατροφή, την επίβλεψη, τη μόρφωση και την εκπαίδευσή του». Μάλιστα, αυτό ισχύει, σύμφωνα με την απόφαση «και μετά την ενηλικίωση του τέκνου και έως τη συμπλήρωση του 24ου έτους της ηλικίας του, εφόσον το παραπάνω πρόσωπο εξακολουθεί να φέρει τα ίδια βάρη, υπό την προϋπόθεση ότι συντρέχουν οι ειδικώς αναφερόμενες στο νόμο περιπτώσεις που η εν λόγω προσαύξηση χορηγείται στο συνταξιούχο γονέα ενήλικου τέκνου βάσει των κείμενων διατάξεων».
Με το σκεπτικό αυτό οι δικαστές έκριναν πως ο συνταξιούχος, στον οποίο νομίμως ανατέθηκε η γονική μέριμνα της εγγονής του, δικαιούται να λάβει την προσαύξηση και μετά την ενηλικίωσή της και, «για όσο χρόνο πληρούνται στο πρόσωπό του οι νόμιμες προϋποθέσεις».