Τον τελευταίο χρόνο αυξήθηκαν τόσο ο αριθμός των οφειλετών όσο και τα συνολικά φέσια προς την εφορία. Ωστόσο μόλις το 0,2% των οφειλετών- με χρέη άνω του 1 εκατ. ευρώ έκαστος- ευθύνονται για το 80% του ληξιπρόθεσμου υπολοίπου. Αντιθέτως 1 στους 4 χρωστούν κάτω από 50 ευρώ.
Τα χρέη νοικοκυριών και επιχειρήσεων προς την εφορία «φούσκωσαν» κατά την πανδημία και εξελίσσονται σε μία από τις σοβαρές προκλήσεις για την μεσοπρόθεσμη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, όπως σημειώνει και το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους της Βουλής στην πρόσφατη έκθεσή του.
Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, με βάση τα οποία χτύπησε το καμπανάκι το ΓΚΠΒ, δείχνουν ότι αυξήθηκαν τόσο ο αριθμός των οφειλετών όσο και τα συνολικά φέσια προς την εφορία τον τελευταίο χρόνο. Ωστόσο η μεγάλη αύξηση οφείλεται σε μία μικρή μερίδα μεγαλοφειλετών. Περίπου 8.000 οφειλέτες (0,2% του συνόλου) με χρέη άνω του 1 εκατ. ευρώ έκαστος ευθύνονται για το 80% του ληξιπρόθεσμου υπολοίπου. Αντιθέτως 1 στους 4 χρωστούν κάτω από 50 ευρώ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, το συνολικό ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο στο τέλος του Απριλίου του 2021, διαμορφώθηκε στα 109,1 δις ευρώ, αυξημένο κατά 3,4 δις ευρώ σε σχέση με τον Απρίλιο του 2020. Η αύξηση αυτή αναλύεται (α) στις ληξιπρόθεσμες οφειλές
προηγούμενου διαστήματος ύψους 1,2 δις ευρώ που βεβαιώθηκαν μεταγενέστερα, (β) στις νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 7,6 δις ευρώ που δημιουργήθηκαν και (γ) στις εισπράξεις και διαγραφές 5,4 δις ευρώ.
Στην περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών αυξήθηκε κατά 1 περίπου δισ. ευρώ καθώς οι εκροές από το συνολικό ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο, δηλαδή οι εισπράξεις και διαγραφές (1,6 δισ. ευρώ), ήταν λιγότερες από τις εισροές, δηλαδή τη δημιουργία νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών (2,6 δισ. ευρώ).
Πόσοι χρωστούν στην εφορία
Αναφορικά με τον συνολικό αριθμό των οφειλετών, στο τέλος του Απριλίου του 2021 παρατηρείται αύξηση κατά 20.637 πρόσωπα (φυσικά και νομικά) σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020 με αποτέλεσμα να διαμορφώνεται στους 3.937.848 οφειλέτες.
Αναλυτικότερα, ο αριθμός των οφειλετών με χρέη έως 10 ευρώ εμφανίζεται μειωμένος σε ετήσια βάση κατά 86.076 οφειλέτες, γεγονός που οφείλεται κυρίως στη διαγραφή, κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2020, οφειλών από την ΑΑΔΕ σε οφειλέτες με χρέη ύψους έως και 10 ευρώ κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 44 του ν. 4646/2019.
Εντός του ανωτέρω εύρους και συγκεκριμένα στην κατηγορία οφειλής μικρότερη του 1 ευρώ το πλήθος των
οφειλετών μειώθηκε κατά 54.034 πρόσωπα, με τον συνολικό αριθμό των οφειλετών να διαμορφώνεται σε 349.877.
Αντίθετα, στις λοιπές κατηγορίες οφειλής διαπιστώνεται αύξηση τόσο στο πλήθος των οφειλετών, όσο και στο ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο. Ειδικότερα στην κατηγορία οφειλής μεταξύ 50 και 500 ευρώ, στην οποία συσσωρεύεται το 32,2% των οφειλετών, εντοπίζεται η μεγαλύτερη αύξηση στο πλήθος τους σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους (κατά 48.799 οφειλέτες), η οποία συνοδεύεται από αύξηση του ληξιπρόθεσμου υπολοίπου κατά 7 εκατ. ευρώ.
Οι μεγαλο-οφειλέτες
Παράλληλα το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης του συνολικού ληξιπρόθεσμου υπολοίπου σε ετήσια βάση πηγάζει από τους οφειλέτες με ύψος οφειλής άνω του 1 εκατ. ευρώ (αύξηση του ληξιπρόθεσμου υπολοίπου σε αυτήν την κατηγορία κατά 2,5 δις ευρώ), ο αριθμός των οποίων σημείωσε αύξηση κατά 236 πρόσωπα. Σημειώνεται ότι στη συγκεκριμένη κατηγορία
οφειλής συγκεντρώνεται το 80% του συνολικού ληξιπρόθεσμου υπολοίπου και μόλις το 0,2% των οφειλετών. Στην αύξηση του ληξιπρόθεσμου υπολοίπου στο εύρος οφειλής άνω του 1 εκατ. ευρώ σημαντική είναι η συνεισφορά των νομικών προσώπων καθώς οι οφειλές που προέρχονται από αυτά αυξήθηκαν κατά 1,8 δις ευρώ, ενώ το ύψος του ληξιπρόθεσμου υπολοίπου τους
σε αυτήν την κατηγορία οφειλής άγγιξε στο τέλος του πρώτου τετραμήνου του 2021 τα 63,4 δισ. ευρώ. Αντίστοιχα το πλήθος των νομικών προσώπων που οφείλουν πάνω από 1 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκε στα 5.195, καθώς αυξήθηκε σε ετήσια βάση κατά 160 νομικά πρόσωπα.