Οι εθελοντές της Κίνησης Οργανικότητας ΚΟΣΜΟΠΟΛΙΣ σε συνεργασία με την αδελφή ομάδα ΚΕΑΠ κι υιοθετώντας την υπέροχη εθελοντική προσφορά της Τράπεζας Αίματος ΜΑΡΙΝΟΣ ΖΑΜΠΑΤΗΣ, οργανώνουμε κοινή εβδομάδα αιμοδοσίας.
Η αιμοδοσία θα λάβει χώρα στο νοσοκομείο Άγιος Σάββας (Λ. Αλεξάνδρας 171) και ξεκινά τη Δευτέρα, 14/6/2021, παγκόσμια ημέρα εθελοντή αιμοδότη και λήγει την Παρασκευή, 18/6/2021, μεταξύ των ωρών 09.00 και 18.00.
Σας καλούμε όλους, μικρούς και μεγάλους, ειδικά αυτήν την ιδιαίτερη χρονιά που διανύουμε, στην ιερή επέτειο 200 χρόνων από την έναρξη της μεγάλης Εθνεγερσίας, να δώσετε το παρόν και μία φιάλη αίματος για τους πάσχοντες συνανθρώπους μας.
Μην ξεχάσετε να γίνετε εθελοντές αιμοδότες, όσοι δεν είστε και να δηλώσετε τη φιάλη αίματος στην Τράπεζα Αίματος ΜΑΡΙΝΟΣ ΖΑΜΠΑΤΗΣ, που τηρεί η ΚΕΑΠ στο Νοσοκομείο ΣΩΤΗΡΙΑ.
Η 14η Ιουνίου έχει οριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα του Εθελοντή Αιμοδότη με πρωτοβουλία του Παγκόσμιο Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου, της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Εθελοντών Αιμοδοτών και του Διεθνούς Οργανισμού Μετάγγισης Αίματος.
Αφορμή για τον εορτασμό αυτό είναι η ημερομηνία γέννησης του αυστριακού ιατρού Καρλ Λαντστάινερ, που ανακάλυψε τις ομάδες αίματος και τα ρέζους και τιμήθηκε με το Νόμπελ Ιατρικής το 1930 για τις σημαντικές αυτές ανακαλύψεις του.
Την ημέρα αυτή τιμάται ο ανώνυμος εθελοντής αιμοδότης και ο αλτρουισμός που επιδεικνύει προς τον πάσχοντα συνάνθρωπό του, προσφέροντας δύο πολύτιμα αγαθά του χωρίς ανταμοιβή: 10 λεπτά χρόνο από τη ζωή του και 400 κ.ε. αίμα από τα 6 λίτρα που διαθέτει.
Το μήνυμα του εορτασμού της Ημέρας του Εθελοντή Αιμοδότη δεν είναι μόνο να εξαλείψει την προκατάληψη, το φόβο και την άγνοια γύρω από την αιμοδοσία, αλλά κυρίως:
-να προσελκύσει νέους εθελοντές αιμοδότες
-να ενθαρρύνει όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους να γίνουν κανονικοί αιμοδότες, δηλαδή τακτικοί εθελοντές αιμοδότες
-να μεταγγίσει στη νέα γενιά αιμοδοτών την ιδέα της μη αμειβόμενης Εθελοντικής Αιμοδοσίας.
Κάθε χώρα, για να καλύψει τις ανάγκες της σε αίμα, χρειάζεται 60.000 φιάλες αίματος ανά 1.000.000 κατοίκους και άρα στην Ελλάδα των 10 εκατομμυρίων απαιτούνται τουλάχιστον 600.000 μονάδες, από τις οποίες μόνο το 40% καλύπτεται από εθελοντές αιμοδότες.Η Ν.Υ. Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου ΑΓΙΟΣ ΣΑΒΒΑΣ βρίσκεται στον 1ο όροφο του κεντρικού κτιρίου στη Λ. Αλεξάνδρας 171, πολύ κοντά στο σταθμό μετρό Αλεξάνδρας. Το ωράριο της αίθουσας υποδοχής Εθελοντών Αιμοδοτών είναι: Καθημερινές από 9:00 έως 18.00ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΙΜΟΔΟΤΕΣ
Γιατί πρέπει να δίνουμε αίμα;Καθημερινά εκατοντάδες συνάνθρωποι μας χρειάζονται αίμα για να επιβιώσουν. Το αίμα είναι εξαιρετικά πολύτιμο, δεδομένου ότι μέχρι σήμερα δεν είναι δυνατόν να παρασκευασθεί τεχνητά και δεν μπορεί να υποκατασταθεί από κανένα φάρμακο ή χημική ουσία. Είναι ζωντανός ιστός με περιορισμένη διάρκεια ζωής. Προσφέρεται αποκλειστικά από υγιείς εθελοντές αιμοδότες. Εάν τα αποθέματα αίματος στις Υπηρεσίες Αιμοδοσίας δεν ανανεώνονται διαρκώς με τη συστηματική αιμοδοσία, δεν είναι δυνατόν να υπάρχει επάρκεια. Οι συστηματικοί εθελοντές αιμοδότες αποτελούν ασφαλέστερη πηγή αίματος σε σχέση με τους αιμοδότες αντικατάστασης. Από το αίμα λαμβάνονται συμπυκνωμένα ερυθρά, πλάσμα και αιμοπετάλια, παράγωγα που αποτελούν πολύτιμα θεραπευτικά μέσα για πολλά παθολογικά νοσήματα, χειρουργικές επεμβάσεις ή ατυχήματα.
Στην Εθελοντική Αιμοδοσία δεν υπάρχουν διακρίσεις μεταξύ των ανθρώπων. Ο εθελοντής αιμοδότης προσφέρει ένα ανεκτίμητο δώρο ζωής σε όποιους συνανθρώπους του το έχουν ανάγκη.Ποιος μπορεί να δίνει αίμα και πως γίνεται η επιλογή του αιμοδότη;Η “επιλογή του αιμοδότη” γίνεται προσεκτικά με κριτήρια που ισχύουν σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο κύριος σκοπός της “επιλογής του αιμοδότη” είναι να καθορισθεί αν η κατάσταση της υγείας του είναι καλή, προκειμένου να διαφυλαχθεί η υγεία αφενός του ίδιου του αιμοδότη, και αφετέρου του ασθενούς που θα λάβει το αίμα. Όλοι οι υποψήφιοι αιμοδότες υποβάλλονται στη διαδικασία επιλογής, και μόνο εκείνοι που πληρούν τις προϋποθέσεις γίνονται δεκτοί ως αιμοδότες. Κάθε πρόβλημα υγείας (παροδικό ή μόνιμο) που ενδεχομένως έχει ο υποψήφιος αιμοδότης, πρέπει να συζητείται με τον υπεύθυνο γιατρό της Αιμοδοσίας, ο οποίος θα αποφασίσει τελικά για την καταλληλότητα του αιμοδότη.Μπορείτε να δώσετε αίμα εάν:
• Είστε από 18-65 ετών
• Εάν έχετε σωματικό βάρος πάνω από 50 κιλά
• Δεν έχετε λάβει κάποιο αντιβιοτικό τις τελευταίες 7 μέρες και δεν έχετε συμπτώματα λοίμωξης, ακόμη και αν πρόκειται για απλό κρυολόγημα
• Δεν έχετε κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας (όπως καρδιοπάθεια, κακοήθεια, ηπατίτιδα, επιληψία, κ.α.)
• Δεν έχετε υποβληθεί σε κάποιο μεγάλο χειρουργείο τους τελευταίους έξι μήνες
Επιλέξτε να δώσετε αίμα μια μέρα που θα είστε ξεκούραστοι και θα έχετε κοιμηθεί καλά το προηγούμενο βράδυ
Συμπληρώστε με ακρίβεια το ερωτηματολόγιο που θα σας δοθεί, απαντήστε με ειλικρίνεια στις ερωτήσεις που θα σας υποβληθούν και συζητήστε ελεύθερα με το εξειδικευμένο προσωπικό της αιμοδοσίας για κάθε μικρό ή μεγάλο πρόβλημα που σας απασχολεί
Εάν για ιατρικούς λόγους δεν μπορείτε προσωρινά να δώσετε αίμα, ακολουθήστε τις οδηγίες του γιατρού και ξαναπροσπαθήστε!
Εάν για ιατρικούς λόγους δεν πρέπει να ξαναδώσετε αίμα, βοηθήστε το έργο της Αιμοδοσίας παροτρύνοντας συγγενείς και φίλους!
Ειδικές οδηγίες για πριν και μετά την αιμοδοσίαΠριν αιμοδοτήσετε να έχετε φάει ένα ελαφρύ πρωινό (αν πρόκειται για πρωινή αιμοδοσία) ή ένα ελαφρύ γεύμα 2 ώρες πριν (αν πρόκειται για μεσημεριανή αιμοδοσία)
Πριν και μετά την αιμοδοσία να πίνετε πολλά υγρά που δεν περιέχουν αλκοόλ
Μετά την αιμοδοσία θα πρέπει:
• Να μην καπνίσετε και να μην οδηγήσετε για μια ώρα
• Να κρατήσετε τον επίδεσμο στο χέρι στεγνό και καθαρό για τουλάχιστον μια ώρα
• Να μην σηκώσετε βαριά αντικείμενα το πρώτο 24ωρο
• Αν αισθανθείτε αδυναμία ή ζάλη ξαπλώστε ανάσκελα και σηκώστε τα πόδια ψηλά
Άλλες χρήσιμες πληροφορίες για την αιμοδοσίαΜπορείτε να δίνετε αίμα κάθε τρεις μήνες
Η ποσότητα αίματος που δίνετε είναι περίπου 450 ml
Ο όγκος του αίματος αναπληρώνεται το πρώτο 24ωρο και τα ερυθρά στις επόμενες 4-5 ημέρες
Η διάρκεια της αιμοδότησης είναι περίπου 10 λεπτά, ενώ η συνολική διάρκεια της αιμοδοσίας φθάνει τα 20 έως 30 λεπτά μαζί με τη συμπλήρωση του ερωτηματολογίου και την ιατρική εξέταση
Το αίμα που δίνετε διατηρείται για 35-42 ημέρες ανάλογα με το αντιπηκτικό που υπάρχει στον ασκό συλλογής, και διαχωρίζεται σε ερυθρά – πλάσμα – και αιμοπετάλια, τα οποία μπορεί να χορηγηθούν σε τρεις διαφορετικούς ασθενείς
Το αίμα ελέγχεται για ηπατίτιδα Β και C, για HIV και σύφιλη, και σε περίπτωση θετικών ή αμφιβόλων αποτελεσμάτων ο αιμοδότης ενημερώνεται εμπιστευτικά μέσω ταχυδρομείου ή τηλεφωνικά προκειμένου να προσέλθει για επανέλεγχο
Πως μπορείτε να γίνετε δότης αιμοπεταλίων;Στην Νοσοκομειακή Υπηρεσία Αιμοδοσίας του Γ.Α.Ο.Ν.Α. “Ο ΑΓΙΟΣ ΣΑΒΒΑΣ” γίνεται και συλλογή αιμοπεταλίων με αιμοπεταλιοαφαίρεση (μέσω μηχανημάτων προηγμένης τεχνολογίας). Τα αιμοπετάλια αποτελούν πολύτιμο θεραπευτικό μέσο για την αντιμετώπιση αιμορραγικών διαταραχών που εμφανίζουν πολύ συχνά οι ασθενείς μας. Με τη διαδικασία αυτή συλλέγονται 1-2 θεραπευτικές δόσεις αιμοπεταλίων που αντιστοιχούν σε 10-12 μονάδες αιμοπεταλίων από ασκούς αίματος (δηλαδή από 10-12 αιμοδότες).
Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με το Τμήμα Αφαίρεσης στο τηλέφωνο 210 6409355.Έκδοση νέας ηλεκτρονικής ταυτότητας εθελοντή αιμοδότηΑπό 1ης Ιανουαρίου 2016 και μετά τη διασύνδεση των Αιμοδοσιών με το Εθνικό Μητρώο Εθελοντών (ΕΜΑ) του Ε.ΚΕ.Α., οι χάρτινες κάρτες των εθελοντών αιμοδοτών σταδιακά θα αντικατασταθούν από ηλεκτρονικές πλαστικοποιημένες κάρτες. Οι κάρτες αυτές θα διευκολύνουν την ταυτοποίηση των αιμοδοτών πανελλαδικά, θα έχουν φωτογραφία του αιμοδότη, θα περιέχουν τα πλήρη δημογραφικά του στοιχεία, καθώς και το ιστορικό των αιμοδοτήσεων. Οι εθελοντές αιμοδότες μπορούν να δηλώσουν την επιθυμία τους για αντικατάσταση της κάρτας στην Αιμοδοσία μας τις πρωινές ώρες εργάσιμων ημερών ή στην επόμενη αιμοδότησή τους, και θα ενημερωθούν για τον τρόπο παραλαβής της.ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΔΟΤΕΣ ΜΥΕΛΟΥ ΤΩΝ ΟΣΤΩΝ
Στην Αιμοδοσίας μας κατά τη διάρκεια του ωραρίου αιμοληψιών υπάρχει δυνατότητα ενημέρωσης για τη σημασία της δωρεάς αιμοποιητικών κυττάρων, και όποιος το επιθυμεί μπορεί να γίνει δότης μυελού των οστών! Η διαδικασία περιλαμβάνει τη συμπλήρωση της ειδικής αίτησης εγγραφής δότη μυελού των οστών και τη λήψη αίματος (5-6 ml αίματος – λιγότερο από όσο χρειάζεται μια απλή γενική εξέταση αίματος), που αποστέλλεται στην “Τράπεζα Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών του Συλλόγου Όραμα Ελπίδα” του Νοσοκομείου Παίδων “Αγία Σοφία”.
Δώστε αίμα – Υποστηρίξτε με την εθελοντική σας προσφορά την επάρκεια αίματος της χώρας μας!
Σας ευχαριστούμε ΟΛΟΥΣ και ΟΛΕΣ!!!
Κυριάκος Κόκκινος – Δικηγόρος – Πρόεδρος Κίνησης Οργανικότητας ΚΟΣΜΟΠΟΛΙΣ