Στις αρχές Σεπτεμβρίου αναμένεται το υπουργείο Οικονομικών να δημοσιεύει την πρόσκληση του διαγωνισμού για τη δημιουργία του Φορέα Απόκτησης Ακινήτων, που προβλέπεται στο νέο πτωχευτικό νόμο και αφορά την προστασία των ακινήτων των ευάλωτων νοικοκυριών.
Η Κομισιόν στην έκθεση αξιολόγησης που δημοσίευσε σήμερα διαπιστώνει καθυστέρηση στη δημιουργία του Φορέα, αλλά όπως σημειώνει, η καθυστέρηση αυτή «δεν θα επηρεάσει την εφαρμογή των άλλων πτυχών του πλαισίου» που όπως είναι γνωστό τέθηκε σε πλήρη εφαρμογή από χθες με την ενεργοποίηση και του εξωδικαστικού μηχανισμού.
Με βάση το χρονοδιάγραμμα ο Φορέας αναμένεται να τεθεί σε ισχύ έως τα τέλη Μαρτίου του 2022.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών μελετά σχέδιο στήριξης της πρώτης κατοικίας των νοικοκυριών που θεωρούνται οικονομικά ευάλωτα. Το σχέδιο προβλέπει την επιδότηση από το Δημόσιο της δόσης των στεγαστικών δανείων κατά το πρότυπο της προστασίας που θα ισχύσει όταν τεθεί σε λειτουργία ο φορέας απόκτησης ακινήτων. Στόχος είναι να προστατευθεί η πρώτη κατοικία από ενέργειες αναγκαστικής εκτέλεσης από τράπεζες ή εταιρείες διαχείρισης έως ότου συσταθεί ο φορέας.
Η δημιουργία ενός Φορέα που θα παρεμβαίνει αγοράζοντας τα σπίτια όσων οφειλετών έχουν στεγαστικό δάνειο με υποθήκη την πρώτη τους κατοικία και δεν εξυπηρετούν το δάνειό τους, προβλέπεται στο νέο πτωχευτικό νόμο. Ο Φορέας Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων θα λειτουργήσει με ιδιωτικά κεφάλαια, αγοράζοντας μέσω πλειστηριασμού από τις τράπεζες και τα funds που έχουν αγοράσει δάνεια που δεν εξυπηρετούνται, δίνοντας τη δυνατότητα σε ευάλωτα νοικοκυριά να συνεχίσουν να μένουν σε αυτό καταβάλλοντας ενοίκιο. Ο επενδυτής θα προκριθεί μετά από ανοιχτό διεθνή διαγωνισμό, που αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως τα τέλη του χρόνου. Πηγές του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν ότι το ενδιαφέρον θα είναι ισχυρό, καθώς δέλεαρ για τη συμμετοχή επενδυτών θα αποτελέσει η επιδότηση ενοικίου που θα παράσχει το κράτος στα νοικοκυριά που θα «παραδώσουν» το ακίνητό τους στο πλαίσιο της πτώχευσης.
Το ύψος του επιδόματος θα ξεκινά από 70 ευρώ και μπορεί να φτάσει κατ’ ανώτατο έως 210 ευρώ, ανάλογα με τον αριθμό των προστατευόμενων μελών του κάθε νοικοκυριού. Η κρατική επιδότηση με τη μορφή επιδόματος στέγασης, θα διασφαλίζει σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του αρμόδιου υπουργείου ότι, το ευάλωτο νοικοκυριό θα είναι σε θέση να πληρώνει το ενοίκιο που συμφωνεί με το Φορέα, διασφαλίζοντας με τον τρόπο αυτό σταθερές πηγές εσόδων.
Η αγορά θα γίνει στην εμπορική τιμή του ακινήτου κατά τον χρόνο της συναλλαγής. Αν και δεν υπάρχουν σαφείς εκτιμήσεις για το ύψος των κεφαλαίων που θα πρέπει να επενδυθούν, πηγές του υπουργείου Οικονομικών παραδέχονται ότι θα απαιτηθούν σημαντικά κεφάλαια και όπως εκτιμούν το ενδιαφέρον θα προέλθει κυρίως από funds που έχουν επενδύσει και στη διαχείριση των κόκκινων δανείων. Σε κάθε περίπτωση ο ιδιώτης που θα αναλάβει να λειτουργήσει το Φορέα, θα πρέπει να επενδύσει με ορίζοντα 12ετίας, όσο δηλαδή διαρκεί το δικαίωμα μίσθωσης του ακινήτου από τον ευάλωτο οφειλέτη. Τα μισθώματα που θα καταβληθούν δεν θα αφαιρεθούν από το τίμημα για την επαναγορά του ακινήτου από το ευάλωτο νοικοκυριό μετά τη 12ετία. Η επαναγορά θα γίνει επίσης στην εμπορική αξία του ακινήτου τη δεδομένη στιγμή.