Συμβολαιογράφοι και υποθηκοφύλακες που εμπλέκονται με το Κτηματολόγιο και τις μεταβιβάσεις έχουν κατεβάσει τα… μολύβια φοβούμενοι τις αξιώσεις του Δημοσίου και τις επαπειλούμενες κυρώσεων
Ως χαοτική περιγράφουν παράγοντες της αγοράς και άλλοι εμπλεκόμενοι την κατάσταση που επικρατεί στις συναλλαγές που αφορούν τις εκτός σχεδίου περιοχές όπου βρίσκεται σε εξέλιξη η ανάρτηση των δασικών χαρτών.
Σύμφωνα με τα «Νέα» στα οποία μίλησε ο πρόεδρος της Ένωσης Συμβολαιογράφων Ελλάδας Γιώργος Ρούσκας, οι συναλλαγές είναι βαλτωμένες, καθώς στις περιοχές που ισχύει το τεκμήριο του Δημοσίου, σύμφωνα με το άρθρο 69 του Ν. 998/79, το Δημόσιο προβάλλει τις αξιώσεις του και τις διεκδικήσεις του ήδη από την ανάρτηση του δασικού χάρτη.
Αυτές οι αξιώσεις και διεκδικήσεις του Δημοσίου έχουν ως αποτέλεσμα να τίθενται εκτός συναλλαγή όλα τα ακίνητα που είτε στο σύνολό της είτε κατά τμήμα έχουν λάβει τον χαρακτηρισμό «Δ» (δάση και δασικές εκτάσεις) ή «Χ» (χορτολιβαδικές εκτάσεις στις αεροφωτογραφίες παλαιότερης ή πρόσφατης λήψης ή στους κτηματικούς χάρτες).
Σύμφωνα με τον κ. Ρούσκα η όλη κατάσταση προκαλεί φόβο τόσο μεταξύ των συμβολαιογράφων όσο και μεταξύ των υποθηκοφυλάκων. Ααναφερόμενος στους συμβολαιογράφους ο πρόεδρος της ένωσης τονίζει ότι «υπάρχει ο κίνδυνος να βρεθεί υπόλογος αν αγνοήσει τον έστω και προσωρινό χάρτη». Μάλιστα, η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο καθώς υπάρχουν υποθηκοφύλακες και προιστάμενοι Κτηματολογικών Γραφείων που αρνούνται τη μεταγραφή αποδοχών κληρονομιάς αν δεν συνοδεύονται από τοπογραφικά διαγράμματα».
Σε ό,τι αφορά τους δασικούς χάρτες το υπουργείο Περιβάλλοντος τελεί εν αναμονή της σχετικής απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας. «Με την ανακοίνωση της απόφασης θα σχηματοποιηθεί και ο προγραμματισμός» λένε πηγές του υπουργείου με γνώση του θέματος.
Πάντως, σύμφωνα με τον κ. Ρούσκα η προσπάθεια αυτή έχει πέσει στο κενό καθώς η πολιτεία ουδέποτε προέβη στην αναθεώρηση σε πραγματική βάση του σχετικού προεδρικού διατάγματος στο οποίο ορίζονται τα επιστημονικά κριτήρια για την υπαγωγή των εκτάσεων στον νόμο Περί Προστασίας των δασών και δασικών εν γένει εκτάσεων (Ν.998/1979).
Την ίδια ώρα χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων βλέπουν τις ακίνητες περιουσίες τους να έχουν μετατραπεί σε δασικές εκτάσεις λόγω του «πρασινίσματος» της χώρας μετά την ανάρτηση των δασικών χαρτών (σ.σ.: έχει δοθεί εξάμηνη παράταση έως το τέλος του χρόνου και έχει μειωθεί κατά 50% το τέλος άσκησης αντιρρήσεων). Σύμφωνα με τον κ. Ρούσκα «το αποτέλεσμα είναι ότι μετά την αναμόρφωση των δασικών χαρτών το 80% των Κυκλάδων, της Κρήτης και των Δωδεκανήσων εμφανίζονται στον δασικό χάρτη ως δασικές εκτάσεις, ούτε καν χορτολιβαδικές.»
Το υπουργείο Περιβάλλοντος όπως προαναφέρθηκε προωθεί νομοθετικές πρωτοβουλίες οι οποίες θα αφορούν τα προφανή σφάλματα, τις εκχεσρωμένες εκτάσεις, την κυριότητα του Δημοσίου και τις δυσκολίες στις μεταβιβάσεις και στις επενδύσεις. Ειδικότερα σε ό,τι αφορά την κυριότητα του δημοσίου η ρύθμιση που θα προωθηθεί θα προβλέπει πως το Δημόσιο θα είναι υποχρεωμένο να αποδεικνύει την ιδιοκτησία του επί των αμφισβητούμενων εκτάσεων