Ισόβια ίσον 18 χρόνια πραγματικής έκτισης (απο 16 σήμερα), αποφυλάκιση για πρόσκαιρες ποινές μετά από πραγματική έκτιση 3/5 (από 2/5) και κόψιμο από το προνόμιο σε βραχιολάκι είναι η τελική εισήγηση της Επιτροπής παρακολούθησης του Ποινικού κώδικα.
Σε εκτεταμένες μεν, πλην στοχευμένες παρεμβάσεις στον Ποινικό κώδικα, προχωρεί στην (σύμφωνα με πληροφορίες) τελική εισήγησή της προς το Υπουργείο Δικαιοσύνης, η Επιτροπή παρακολούθησης του Κώδικα που ορίστηκε με απόφαση του Κώστα Τσιάρα το 2019, υπό τον διαπρεπή καθηγητή Λάμπρο Μαργαρίτη.https://ccaae0a332c4fb8d18d7210537fbbf5c.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-38/html/container.html
Η επιτροπή φέρεται να ολοκλήρωσε το σχέδιο της και η κατεύθυνση στην οποία , σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, κατέληξε, είναι αυστηροποίηση του πλαισίου έκτισης της ποινής για τα βαριά κακουργήματα και κοψίματος προνομίων για τους καταδικασθέντες.
Τέτοια αδικήματα είναι :
-Τα κακουργήματα των άρθρων 22, 23 ν. 4139/2013, 134, 187, 187Α, 299 παρ. 1, 380, καθώς και γι’ αυτά του 19ου κεφαλαίου του ΠΚ, δηλαδή: Αδικήματα που αφορούν ναρκωτικά, εσχάτη προδοσία, εγκληματική οργάνωση, τρομοκρατία, ανθρωποκτονία και ληστεία . Εν ολίγοις η βαριά εγκληματικότητα και η προσπάθεια αποκοπής της διάπραξή της από καταδίκους που αποφυλακίστηκαν με ευνοϊκές διατάξεις και επανήλθαν με αναβαθμισμένη εγκληματική δράση.https://ccaae0a332c4fb8d18d7210537fbbf5c.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-38/html/container.html
Ισόβια ίσον 18 χρόνια
Σύμφωνα με πληροφορίες προβλέπεται στην τελική πρόταση της Επιτροπής Μαργαρίτη, ειδική παράγραφος στο περίφημο άρθρο 105 Β του ΠΚ , όπου για τα συγκεκριμένα εγκλήματα ο χρόνος αποφυλάκισης αυξάνεται στα 4/5 έκτισης της ποινής. Δηλαδή από τα 2/5 πραγματικής έκτισης συν 1/5 πλασματικής (μεροκάματα) αυξάνεται η πραγματική φυλάκιση στα 3/5 και προστίθεται το 1/5 της πλασματικής. Παράλληλα αυξάνεται ο χρόνος πραγματικής έκτισης για τα ισόβια απο 16 χρόνια που ειναι σήμερα (χρόνος που δίνει δικαίωμα υποβολής αίτησης που κρίνεται από δικαστικό συμβούλιο) στα 18 χρόνια. https://ccaae0a332c4fb8d18d7210537fbbf5c.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-38/html/container.html
Ενδεικτικά θα υπάρξει η εξής προσθήκη στο άρθρο 105Β:
-Προκείμενου για ποινές κάθειρξης που επιβλήθηκαν για τα κακουργήματα των άρθρων 22, 23 ν. 4139/2013, 134, 187, 187Α, 299 παρ. 1, 380, καθώς και γι’ αυτά του 19ου κεφαλαίου του ΠΚ, απόλυση υπό όρο δεν μπορεί να χορηγηθεί στον καταδικασθέντα, αν αυτός δεν έχει παραμείνει στο σωφρονιστικό κατάστημα για χρονικό διάστημα ίσο με τα 3/5 της ποινής που του επιβλήθηκε, και σε περίπτωση ισόβιας κάθειρξης 18 ετών.
Παράλληλα η επιτροπή για αυτά τα αδικήματα “κόβει” και προνόμιο της αποφυλάκισης με βραχιολάκι : Στο άρθρο 110Α προστίθεται παρ. 11 ως εξής: Στις περιπτώσεις των κακουργημάτων που αναφέρονται στο άρθρο 105Β παρ. 6 εδ. β, δεν επιτρέπεται απόλυση υπό τον όρο της κατ’ οίκον έκτισης της ποινής με ηλεκτρονική επιτήρηση
Αυτεπαγγέλτως πλην απιστίας (τραπεζών)
Στα εγκλήματα κατά της ιδιοκτησίας και της περιουσίας δηλαδή π.χ απάτες, υπεξαιρέσεις κλοπές κλπ στον νέο ΠΚ ορίστηκε πως διώκονται είτε πρόκειται για κακουργήματα είτε για πλημμελήματα μόνο μετά από μήνυση του παθόντος. Η πρόταση της Επιτροπής Μαργαρίτη εισηγείται αυτό να γίνει ως εξής:https://ccaae0a332c4fb8d18d7210537fbbf5c.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-38/html/container.html
-Τα κακουργήματα διώκονται πλέον αυτεπαγγέλτως , πλην της απιστίας κατά τραπεζών που παραμένει αδίκημα κατ΄έγκληση μετά και την σχετική απόφαση περί συνταγματικότητας της διάταξης από τον Άρειο Πάγο.
-Τα πλημμελήματα διώκονται κατ΄ έγκληση, εκτός από αυτά που στρέφονται κατά του ελληνικού δημοσίου που πλέον διώκονται αυτεπαγγέλτως. https://ccaae0a332c4fb8d18d7210537fbbf5c.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-38/html/container.html
Παραγραφή αδικημάτων κατά ανηλίκων
Μετά τα όσα είδαμε τον τελευταίο καιρό για τα σεξουαλικά αδικήματα κατά ανηλίκων και με δεδομένο τον σκόπελο της παραγραφής για πολλές από αυτές τις περιπτώσεις η επιτροπή παρεμβαίνει και σε αυτό το θέμα. Έτσι στην πρόβλεψη ( 113 παρ. 4 ΠΚ) πως ” η προθεσμία παραγραφής των κακουργημάτων που στρέφονται κατά ανηλίκου, αναστέλλεται μέχρι την ενηλικίωση του θύματος”, προστίθεται πως αυτό θα ισχύει και για τα πλημμελήματα που αφορούν τη γενετήσια αξιοπρέπεια.
Παράλληλα πλέον όλες οι γενετήσιες πράξεις κατά ανηλίκων θα διώκονται αυτεπαγγέλτως, δίχως δηλαδή να απαιτείται μήνυση του θύματος.
Αδικήματα βιασμού και πρόσωπα επιρροής
Στα κεφάλαια κατά της γενετήσιας αξιοπρέπειας και βιασμού , προστίθεται ειδική παράγραφος που φωτογραφίζει τις περιπτώσεις σεξουαλικού εξαναγκασμού ή παρενόχλησης που είδαν το φως της δημοσιότητας τον τελευταίο καιρό. Για πρωτη φορά μάλιστα προστίθεται στον Ποινικό κώδικα αναφορά σε πρόσωπα “επιρροής”:
Η διατύπωση λοιπόν του προτεινόμενου νέου άρθρου 336Α είναι :
“Με φυλάκιση τουλάχιστον τριών ετών τιμωρείται όποιος επιτυγχάνει την τέλεση ή ανοχή γενετήσιας πράξης, αποσπώντας τη συναίνεση του παθόντος με παραπλάνηση αυτού ως προς τα ειδικότερα χαρακτηριστικά της γενετήσιας πράξης, ή εκμεταλλευόμενος τη θέση επιρροής του.
Με φυλάκιση τουλάχιστον τριών ετών τιμωρείται όποιος τελεί γενετήσια πράξη με άλλον παραπλανώντας τον ως προς τα ειδικότερα χαρακτηριστικά της πράξης ή εκμεταλλευόμενος τη θέση επιρροής που ασκεί επάνω του”
Η πρόταση επιχειρεί επίσης να απαλείψει τον όρο “χωρίς τη συναίνεση του θύματος” για τις περιπτώσεις (άρθρο 336 παρ. 4 ΠΚ) εξαναγκασμού σε σεξουαλική πράξη , καθώς κρίθηκε πως είναι δύσκολο να αποδεχτεί σε δικαστήριο: “ Αν η τέλεση της γενετήσιας πράξης έγινε με βία ή απειλή άλλης, πλην εκείνης της παρ. 1, μορφής τιμωρείται με κάθειρξη έως οκτώ έτη”, είναι η νέα προτεινόμενη διάταξη.
Στην παράγραφο 1 του 336 ΠΚ περί βιασμού (“Όποιος με σωματική βία ή με απειλή σοβαρού και άμεσου κινδύνου ζωής ή σωματικής ακεραιότητας εξαναγκάζει άλλον σε επιχείρηση ή ανοχή γενετήσιας πράξης τιμωρείται με κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών” όπως ήταν η προηγούμενη διατύπωση) προστίθεται εδάφιο που αναφέρει πως “η τέλεση της πράξης από δύο ή περισσότερους δράστες που ενεργούσαν από κοινού συνιστά επιβαρυντική περίσταση”, δηλαδή επιφέρει αυξημένη ποινή.
Εμπρησμοί- εκρήξεις
Η εισήγηση φέρνει και μια σημαντική αλλαγή στον προσδιορισμό των λεγόμενων αδικημάτων “κοινώς επικινδύνων”, δηλαδή εμπρησμούς, εκρήξεις κλπ. Σήμερα ο διαχωρισμός του κεφαλαίου αυτού σε κακουργήματα και πλημμελήματα, στηριζόταν στον όρο “συγκεκριμένης διακινδύνευσης” , δηλαδή ήταν π.χ κακούργημα αν είχε προκύψει ο κίνδυνος για ανθρώπινες ζωές.
Η επιτροπή Μαργαρίτη εισηγείται να μετατοπιστεί “αφηρημένης διακινδύνευσης” δηλαδή “θα μπορούσε να προκύψει κίνδυνος”, συνεπώς διευρύνει τα σχετικά όρια αυστηροποίησης.