Απέρριψε την προσφυγή μελών διδακτικού και άλλου προσωπικού Πανεπιστημίων και ΤΕΙ.
Μετά από σχετική απόφαση του προ μηνών, που αφορούσε τραπεζικούς υπαλλήλους και είχε γράψει το dikastiko.gr, το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) ήρθε με νέα να απορρίψει προσφυγή μελών ΔΕΠ των Πανεπιστημίων, μελών Ε.Π. των ΤΕΙ., καθώς και άλλων κατηγοριών διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και ερευνητικών φορέων. Η προσφυγή αφορούσε τον μη υπολογισμό στην καταβολή του εφάπαξ των δώρων εορτών και του επιδόματος αδείας, που είχε περικοπεί βάσει νομοθετικών διατάξεων.
Ειδικότερα, το Ανώτατο Δικαστήριο κατέληξε πως λόγοι δημοσίου συμφέροντος οδήγησαν στην περικοπή των συγκεκριμένων επιδομάτων και νομίμως βάσει και των προηγούμενων αποφάσεων του δεν υπολογίζονται στο εφάπαξ.
Τι αναφέρει η απόφαση του ΣτΕ
«Κρίθηκε ότι η διάταξη αυτή, με την οποία καταργήθηκαν πλήρως, από 1.1.2013, τα επιδόματα εορτών και αδείας για όλους τους λειτουργούς και υπαλλήλους που αμείβονται από το δημόσιο ταμείο, όπως τα μέλη ΔΕΠ και ΕΕΠ των ΑΕΙ, δεν αντίκειται στο Σύνταγμα, διότι ο νομοθέτης, από καμία συνταγματική διάταξη ή αρχή δεν κωλύεται, καταρχήν, εκτιμώντας τις εκάστοτε συνθήκες και λαμβάνοντας υπόψη τη δημοσιονομική κατάσταση της Χώρας, να προβαίνει σε αναμόρφωση του μισθολογίου των δημοσίων λειτουργών και υπαλλήλων, εισάγοντας νέες ρυθμίσεις, οι οποίες υπόκεινται σε οριακό, μόνο, δικαστικό έλεγχο» επισημαίνεται.
«Δύναται, επομένως, ο νομοθέτης, για λόγους που αυτός εκτιμά και η κατ’ ουσίαν αξιολόγηση των οποίων δεν υπόκειται σε δικαστικό έλεγχο, να θεσπίσει μέτρα περιστολής των δημόσιων δαπανών που συνεπάγονται οικονομική επιβάρυνση μεγάλων κατηγοριών του πληθυσμού και, ιδίως, όσων λαμβάνουν μισθό, σύνταξη ή άλλες παροχές από το δημόσιο ταμείο, λόγω της ανάγκης άμεσης απόδοσης και αποτελεσματικότητας των επιβαλλόμενων μέτρων για τον περιορισμό του δημόσιου ελλείμματος» προστίθεται στην απόφαση του ΣτΕ.
«Εν προκειμένω, με την επίμαχη διάταξη του ν. 4093/2012, ο νομοθέτης προέβη στην πλήρη κατάργηση των επιδομάτων εορτών και αδείας για όλους τους λειτουργούς και υπαλλήλους του Δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα και τους στρατιωτικούς, και, συνεπώς, και για τα μέλη ΔΕΠ και ΕΕΠ των ΑΕΙ, ως άμεσο μέτρο για την αντιμετώπιση της, κατά την εκτίμησή του, συνεχιζόμενης οικονομικής και δημοσιονομικής κρίσης. Το μέτρο δε αυτό αποτέλεσε τμήμα ενός ευρύτερου, ολοκληρωμένου προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής («Μεσοπρόθεσμο Σχέδιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013 – 2016») και προώθησης διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων της ελληνικής οικονομίας, το οποίο αποσκοπούσε τόσο στην κάλυψη των άμεσων οικονομικών αναγκών της Χώρας και την αντιμετώπιση των ιδιαίτερα αυξημένων ελλειμμάτων, όσο και στη βελτίωση της μελλοντικής δημοσιονομικής κατάστασής της δηλαδή στην εξυπηρέτηση σκοπών, που συνιστούν σοβαρούς λόγους δημοσίου συμφέροντος, δυνάμενους να δικαιολογήσουν, κατ’ αρχήν, τη λήψη μέτρων περιστολής μισθολογικών δαπανών του Δημοσίου» υπογραμμίζεται.
Και η απόφαση του ΣτΕ καταλήγει:
«Τα επιδόματα εορτών και αδείας δεν συνιστούν απόλυτα προνόμια και ο περιορισμός των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων και λειτουργών με την κατάργησή τους δικαιολογείται για λόγους γενικού συμφέροντος, που αποσκοπεί στη διασφάλιση της δημοσιονομικής εξυγίανσης και στη μείωση των δημοσίων δαπανών της Χώρας και, κατά συνέπεια, το μέτρο αυτό ανταποκρίνεται επίσης στους σκοπούς που επιδιώκει η Ευρωπαϊκή Ένωση, δηλαδή στη διασφάλιση της δημοσιονομικής πειθαρχίας των κρατών μελών που έχουν ως νόμισμα το ευρώ και στην εξασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας της ζώνης του ευρώ».
ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΔΩ