Τα εννέα κράτη με πυρηνικά όπλα -οι ΗΠΑ, η Ρωσία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, η Κίνα, η Ινδία, το Πακιστάν, το Ισραήλ και η Βόρεια Κορέα- μαζί κατέχουν συνολικά έναν εκτιμώμενο αριθμό 13.080 πυρηνικών όπλων με βάση τα στοιχεία στην αρχή του 2021. Αυτό σηματοδοτεί πτώση από τα 13.400 που κατείχαν αυτά τα κράτη στις αρχές του 2020, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του 2020.
Παρά τη συνολική μείωση, ο εκτιμώμενος αριθμός των πυρηνικών όπλων που αναπτύσσονται σήμερα με επιχειρησιακές δυνάμεις, αυξήθηκε στα 3.825 από τα 3.720 στο περασμένο έτος. Περίπου 2.000 από αυτά -σχεδόν όλα ανήκουν στη Ρωσία ή στις ΗΠΑ- διατηρούνται σε καθεστώς υψηλής επιφυλακής.
Με τις ΗΠΑ και τη Ρωσία να συνεχίζουν να μειώνουν τα συνολικά αποθέματα πυρηνικών, αποσυναρμολογώντας πυρηνικές κεφαλές το 2020, και οι δύο εκτιμάται ότι έχουν περίπου 50 περισσότερες πυρηνικές κεφαλές σε επιχειρησιακή ανάπτυξη στην αρχή του 2021 σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
Η Ρωσία επίσης αύξησε τα συνολικά στρατιωτικά πυρηνικά της αποθέματα κατά περίπου 180 κεφαλές, κυρίως λόγω της ανάπτυξης περισσότερο χερσαίων διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων (ICBMs) και βαλλιστικών πυραύλων που εκτοξεύονται από τη θάλασσα (SLBMs).
Οι στρατηγικές πυρηνικές δυνάμεις και των δύο χωρών παρέμειναν εντός των ορίων που τέθηκαν από τη Συνθήκη του 2020 για τα μέτρα για την Περαιτέρω Μείωση και Περιορισμό των Στρατηγικών Επιθετικών Όπλων (New START), αν και η συνθήκη δεν περιορίζει τα συνολικά αποθέματα πυρηνικών κεφαλών.
“Ο συνολικός αριθμός των πυρηνικών κεφαλών σε παγκόσμια στρατιωτικά αποθέματα, φαίνεται τώρα ότι αυξάνεται, σε μια ανησυχητική ένδειξη ότι η πτωτική τάση που έχει χαρακτηρίσει τα πυρηνικά οπλοστάσια παγκοσμίως, έχει σταματήσει”, ανέφερε ο Hans M. Kristensen, associate senior fellow του προγράμματος πυρηνικού αφοπλισμού, ελέγχου των όπλων και μη διάδοσης του SIPRI, και διευθυντή του προγράμματος πυρηνικού project στην Ομοσπονδία Αμερικανών Επιστημόνων (FAS).
“Η επέκταση της τελευταίας στιγμής του New START από τη Ρωσία και τις ΗΠΑ τον Φεβρουάριο αυτού του έτους, ήταν μια ανακούφιση αλλά οι προοπτικές για τον διμερή έλεγχο των πυρηνικών όπλων μεταξύ των πυρηνικών υπέρ-δυνάμεων, παραμένουν φτωχές”.
Η Ρωσία και οι ΗΠΑ μαζί κατέχουν περισσότερο του 90% των πυρηνικών όπλων παγκοσμίως. Και οι δύο έχουν εκτεταμένα και ακριβά προγράμματα σε εξέλιξη για την αντικατάσταση και τον εκσυγχρονισμό των πυρηνικών τους κεφαλών, των συστημάτων παράδοσης πυραύλων και αεροσκαφών, και των εγκαταστάσεων παραγωγής.
“Και οι ΗΠΑ και η Ρωσία φαίνεται να αυξάνουν τη σημασία που αποδίδουν στα πυρηνικά όπλα στις εθνικές στρατηγικές τους ασφάλειας”, ανέφερε ο Kristensen.
Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ: https://www.sipri.org/media/press-release/2021/global-nuclear-arsenals-grow-states-continue-modernize-new-sipri-yearbook-out-now
https://www.capital.gr/sipri-org/3552808/stamatise-i-meiosi-ton-purinikon-oplon-pagkosmios