Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, το ΑΕΠ μειώθηκε «μόνο» κατά 2,3% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό
Καλύτερα από σχεδόν κάθε πρόβλεψη που είχε διατυπωθεί διαμορφώθηκε το ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο, υποχωρώντας μόνο κατά 2,3% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2020, ενώ παρουσίασε αύξηση κατά 4,4% σε σύγκριση με το δ΄ τρίμηνο του 2020, σύμφωνα με τα χθεσινά, προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.
Στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν στις 30 Απριλίου, το ΑΕΠ υποχώρησε κατά 1,8% το πρώτο τρίμηνο σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους και κατά 0,6% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο. Επομένως, οι ελληνικές επιδόσεις ήταν χειρότερες από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης σε ετήσια βάση, αλλά καλύτερες σε τριμηνιαία.
Τη μεγαλύτερη συνεισφορά στην αύξηση αυτή του ΑΕΠ, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, είχαν οι επενδύσεις, αφού ο ακαθάριστος σχηματισμός παγίου κεφαλαίου αυξήθηκε κατά 8,6%. Οπως επισημαίνει σε σχόλιό της η Εθνική Τράπεζα, πρόκειται για τον υψηλότερο ρυθμό αύξησης των επενδύσεων από το δεύτερο τρίμηνο του 2018 και αφορά σε μεγάλο βαθμό δαπάνες για εξοπλισμό με προϊόντα τεχνολογίας πληροφορικής και επικοινωνιών και άλλα, καθώς και για κατασκευές, πλην κατοικίας. Επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες πραγματοποίησαν τις σχετικές δαπάνες, αφού τα νοικοκυριά δεν συνυπολογίζονται στις επενδύσεις.
Ωστόσο, έως ένα βαθμό, η αύξηση αυτή των επενδύσεων οφείλεται στη χαμηλή βάση του 2020, καθώς το πρώτο τρίμηνο του προηγούμενου χρόνου είχαν σημειώσει μείωση κατά 4,3%, όπως επισημαίνουν άλλοι αναλυτές.
«Η ελληνική οικονομία επέδειξε μεγαλύτερη από την αναμενόμενη αντοχή το πρώτο τρίμηνο, παρά την παράταση των μέτρων προστασίας», αναφέρει το σημείωμα της Εθνικής, που προβλέπει πλέον ρυθμό ανάκαμψης πάνω από 5% φέτος και μάλιστα με ισχυρότερες τις πιθανότητες θετικής αναθεώρησης. Για το β΄ τρίμηνο, εκτιμά ότι θα αυξηθεί το ΑΕΠ κατά 12,3% σε ετήσια βάση.
Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση προέβλεπε στο Πρόγραμμα Σταθερότητας ρυθμό ανάπτυξης 3,6%, ενώ ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας τοποθέτησε πιο ψηλά τον πήχυ, στην έκθεσή του τον περασμένο μήνα, στο 4,2%. Η Κομισιόν βλέπει ένα ρυθμό 4,1% για φέτος, ενώ αντίθετα το ΔΝΤ 3,3% και ο ΟΟΣΑ 3,8%.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, εκτός από τις επενδύσεις, οι μεταβολές που καθόρισαν το ύψος του ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου φέτος είναι οι εξής:
• Η συνολική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε μείωση κατά 2,4% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2020. Ειδικά η δαπάνη των νοικοκυριών ήταν μειωμένη κατά 4,9%, όπως και το προηγούμενο τρίμηνο, λόγω της παράτασης των περιοριστικών μέτρων, ενώ αυτή της γενικής κυβέρνησης ήταν αυξημένη κατά 4,9%.
• Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών ήταν μειωμένες κατά 13,4%, παρότι οι εξαγωγές αγαθών ήταν αυξημένες κατά 8,2%, καθώς οι εξαγωγές υπηρεσιών ήταν μειωμένες κατά 38,7%. Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών ήταν μειωμένες κατά 5%. Οι καθαρές εξαγωγές είχαν μια αρνητική επίπτωση στο ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου 3 ποσοστιαίων μονάδων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΕΛΣΤΑΤ τονίζει στην ανακοίνωσή της ότι τα στοιχεία αναμένεται να αναθεωρηθούν, όταν θα ανακοινωθούν τα προσωρινά του δεύτερου τριμήνου, με βάση τα επικαιροποιημένα πρωτογενή στοιχεία, που θα έχει τότε.
Αλλωστε, τροποποίησε και στη χθεσινή της ανακοίνωση τα στοιχεία του 2020. Ετσι, το πρώτο τρίμηνο του 2020 είχαμε τελικά ύφεση 0,5% και όχι αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,6%. Είναι κι αυτό μια ερμηνεία της αύξησης του ΑΕΠ το φετινό πρώτο τρίμηνο, αφού η σύγκριση ξεκίνησε από πιο χαμηλή βάση.
Ικανοποιημένος από τα στοιχεία, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε: «Η ελληνική οικονομία, παρά το υψηλό κόστος που υπέστη εξαιτίας της αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης, επέδειξε ανθεκτικότητα και αντοχή… Η ελληνική οικονομία φαίνεται να ξεπερνάει με απώλειες, αλλά όρθια και σε λειτουργικό επίπεδο, αυτή την πρωτοφανή καταιγίδα».
https://www.kathimerini.gr/economy/561389269/ta-mystika-tis-aprosmena-chamilis-yfesis/