Του Τάσου Δασόπουλου
Την “ωρολογιακή βόμβα” των καταπτώσεων εγγυήσεων που έχει δώσει το δημόσιο για δάνεια συνολικού ύψους 5,7 δισ. ευρώ που καταγράφονταν στο τέλος του 2020 θέλει να απενεργοποιήσει εκ των προτέρων το υπουργείο Οικονομικών.
Από τα δάνεια αυτά τα 4,1 δισ. ευρώ αφορούν παλαιότερα δάνεια σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου από εμπορικές τράπεζες ή μέσω του Ταμείου Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων ΑE (TΕΜΠΜΕ ΑΕ). Τα υπόλοιπα 1,6 δισ. ευρώ είναι νέα δάνεια που δόθηκαν με εγγύηση του δημοσίου το 2020 ώστε οι επιχειρήσεις να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της πανδημίας του κορονοϊού.
Στο τέλος του 2020 για καταπτώσεις εγγυήσεων δανείων ύψους 1,6 δισ. ευρώ το δημόσιο πλήρωσε τα δάνεια και χρέωσε τα αντίστοιχα ποσά στους λήπτες μέσω της ΑΑΔΕ. Λόγω και της υγειονομικής κρίσης οι οφειλές προς το δημόσιο ρυθμίστηκαν σε 120 δόσεις. Με ανάλογο τρόπο θα ανακτηθούν και οι νέες καταπτώσεις εγγυήσεων για την πενταετία 2021 -2025.
Παράλληλα το υπουργείο Οικονομικών έχει ενεργοποιήσει και τον “ηλεκτρονικό φάκελο του δανειολήπτη”, ειδικά για τα δάνεια που δίνονται με την εγγύηση του δημοσίου ώστε να παρακολουθείται η αποπληρωμή των δανείων και να υπάρχουν σαφή στοιχεία για νέες μελλοντικές καταπτώσεις.
Επίσης από τώρα το υπουργείο Οικονομικών έχει κάνει πρόβλεψη για καταπτώσεις εγγυήσεων ύψους 2,4 δισ. ευρώ για την πενταετία 2021-2025. Μάλιστα έχει επιμερίσει το κόστος από την πληρωμή των εγγυημένων δανείων ανά έτος, ώστε να ξέρει κάθε χρόνο τι θα πρέπει να πληρώσει και να μην αλλάζει συνεχώς τις προβλέψεις του για έλλειμμα και χρέος.
Σχετικά μικρότερο κίνδυνο για καταπτώσεις έχουν τα δάνεια που εγγυήθηκε το δημόσιο στην ΕΤΕπ και τα οποία δόθηκαν στους δικαιούχους μέσω των εμπορικών τραπεζών. Τούτο, με δεδομένο ότι τα δάνεια αυτά χορηγήθηκαν με αυστηρότερα τραπεζικά κριτήρια και είναι σχετικά διασφαλισμένα ως προς την αποπληρωμή τους.
Αύξηση των εγγυήσεων κατά 3,2 δισ. ευρώ το 2020
Με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών οι εγγυήσεις του δημοσίου αυξήθηκαν από το 2020 κατά 3,22 δισ. ευρώ, φτάνοντας τα 10,77 δισ. ευρώ από 7,53 δισ. ευρώ το 2019. Από αυτά τα 2,27 δισ. ευρώ αφορούν δράσεις για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κορονοϊού.
Εκτός από τα εγγυημένα δάνεια ύψους 1,6 δισ. ευρώ το υπουργείο έχει δώσει εγγύηση 343 εκατ. ευρώ, για να μπορεί να συμμετέχει στην κοινοτική πρωτοβουλία SURE για τη στήριξη της απασχόλησης. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι δανειοδοτικό. Δηλαδή η ΕΕ δανείστηκε για να παρέχει στη συνέχεια τα χρήματα στα κράτη μέλη της. Η Ελλάδα έχει ευεργετηθεί από το πρόγραμμα με 5,2 δισ. ευρώ.
Επίσης έχει δοθεί εγγύηση του δημοσίου ύψους 353 εκατ. ευρώ για δάνεια που χορήγησε το Ταμείο Εγγυοδοσίας Covid 19 προς μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.
Εκτός των δράσεων κατά του Covid 19, το δημόσιο έδωσε εγγυήσεις 2,4 δισ. ευρώ για το πρόγραμμα “Ηρακλής”, που στόχο έχει τη μείωση των κόκκινων δανείων στα χαρτοφυλάκια των εμπορικών τραπεζών.