Τη συμβολή του τραπεζικού συστήματος στην ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία ζήτησε ο Χρήστος Σταϊκούρας – Τα «αγκάθια» στη χορήγηση δανείων και πώς μπορεί να δώσει λύση το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης
Ένα εμπροσθοβαρές σχέδιο δανειοδότησης στη βάση συγκεκριμένων προτάσεων για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας, ζήτησε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας από τους τραπεζίτες κατά την τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε, με τη συμμετοχή της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, των συστημικών τραπεζών, της Τράπεζας της Ελλάδος και εκπροσώπων από φορείς της αγοράς και Επιμελητήρια, με αντικείμενο τη συμβολή του τραπεζικού συστήματος στην ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία.
«Οχι» από τις τράπεζες – Τα στοιχεία που παρουσίασαν
Οι δύο πλευρές ανανέωσαν το ραντεβού τους για μετά από 15 ημέρες, αλλά φαίνεται εξαιρετικά δύσκολη η εξεύρεση μιας κοινής οπτικής, καθώς οι τραπεζίτες εμφανίζονται να δηλώνουν ότι δεν μπορούν να αναλάβουν μεγαλύτερο πιστωτικό ρίσκο και ζητούν εγγυήσεις προκειμένου να χρηματοδοτήσουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις τη στιγμή που δεν πληρούν τους κανόνες χρηματοδότησης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τράπεζες παρουσίασαν στοιχεία από τα οποία προκύπτει ότι:
- το 50% των αιτήσεων χρηματοδότησης απορρίπτεται λόγω χαμηλής πιστοληπτικής ικανότητας,
- το 15% επειδή η αίτηση συνοδεύεται από μη βιώσιμα επενδυτικά σχέδια, ενώ
- ένα ακόμη 15% καθώς υποβάλλεται από επιχειρήσεις με συνεχείς ζημιογόνες χρήσεις.
Yπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Γεώργιος Χαντζηνικολάου, μιλώντας σε συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων είχε δηλώσει ότι επιχειρήσεις και ιδιώτες που δεν ικανοποιούν τα βασικά τραπεζικά κριτήρια (έχουν ήδη μη εξυπηρετούμενα δάνεια, μη ρυθμισμένες οφειλές προς το Δημόσιο, αρνητικά ίδια κεφάλαια κ.λπ.) δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στο τραπεζικό δανεισμό.
Με άλλα λόγια, ανήκουν σε μια κατηγορία που για τις ανάγκες του δανεισμού είναι προβληματικές ως προς την πιθανότητα αποπληρωμής των συνολικών υποχρεώσεών τους.
Οι αυστηρές οδηγίες του SSM
Είναι γεγονός ότι οι τράπεζες ακόμη βρίσκονται στη διαδικασία εξυγίανσης των ισολογισμών τους λόγω των κόκκινων δανείων, ενώ ο SSM – o εποπτικός μηχανισμός των τραπεζών – απευθύνει αυστηρές οδηγίες και συστάσεις στη χορήγηση δανείων. Επιπλέον, οι συστημικές τράπεζες τελούν υπό το καθεστώς ισχυρής πίεσης τη στιγμή που τα μορατόρια των τραπεζών ανήλθαν σε 45 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 30 δισ. ευρώ αφορούσαν αναστολή δόσεων και 15 δισ. ευρώ ήταν ρυθμίσεις δανείων.
Η λύση του Ταμείου Ανάκαμψης
Το υπουργείο Οικονομικών φαίνεται να δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στο νομοσχέδιο που ετοιμάζεται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης, με ισχύ εφαρμογής από το 2022 και αφορά τα κίνητρα για συγχωνεύσεις μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Η ανάγκη θέσπισης κινήτρων με στόχο τις συγχωνεύσεις και τις εξαγορές στο επιχειρείν υπαγορεύεται, μεταξύ άλλων, και λόγω του αποκλεισμού τους από την εύκολη πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό.
Μεγαλύτερες και αξιόχρεες επιχειρήσεις θα μπορούν να δανειοδοτηθούν πιο εύκολα, λένε παράγοντες του οικονομικού επιτελείου. Προσθέτουν, δε, ότι το μεγάλο στοίχημα της ανάκαμψης και η επιβεβαίωση των ισχυρών αναπτυξιακών προβλέψεων δεν μπορούν να έρθουν από μόνα τους. Η ενίσχυση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποτελεί βασικό άξονα της κυβερνητικής πολιτικής για την επίτευξη ισχυρής και διατηρήσιμης ανάπτυξης.