Εξετάζεται να ισχύουν στοχευμένες εκπτώσεις από το φορολογητέο εισόδημα ή να δοθούν μεγαλύτερα χρηματικά έπαθλα στη φορολοταρία, ακόμη και 100.000 ευρώ
Σχέδιο ενίσχυσης των ηλεκτρονικών συναλλαγών με παροχή κινήτρων ετοιμάζεται να προωθήσει από τις αρχές του 2022 η κυβέρνηση, στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης.
Αιχμή της στρατηγικής είναι να δοθούν κίνητρα για περισσότερες ηλεκτρονικές πληρωμές, με κυριότερο να μετρούν διπλά οι e-αποδείξεις από συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελματιών με ροπή προς τη φοροδιαφυγή.
Παράλληλα εξετάζεται να ισχύσουν στοχευμένες εκπτώσεις από το φορολογητέο εισόδημα ή να δοθούν μεγαλύτερα χρηματικά έπαθλα για λίγους τυχερούς της φορολοταρίας, που μπορεί να φθάνουν ακόμη και τα 100.000 ευρώ.
Στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι να ωθήσει τους φορολογούμενους να προχωρούν σε ηλεκτρονικές πληρωμές «χτίζοντας» πιο εύκολα το 30% επί του εισοδήματός τους και ταυτόχρονα να «χτυπήσει» τα επαγγέλματα που φοροδιαφεύγουν.
Bonus και επιστροφή μετρητών
Παράλληλα στο τραπέζι βρίσκεται και η πρόταση για επιστροφή σε μετρητά μέρους της αξίας των συναλλαγών ή αντίστοιχη μείωση φόρου, ενώ θα υπάρξει ολικό λίφτινγκ στη φορολοταρία, καθώς εκτιμάται ότι δεν έχει βοηθήσει αποτελεσματικά στην αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών.
Για παράδειγμα, αν ένας φορολογούμενος πραγματοποιήσει δαπάνη μέσω κάρτας ύψους 1.000 ευρώ σε συνεργείο, ποσό ύψους 330 ευρώ (ήτοι 30%) θα μειώσει το φορολογητέο εισόδημα του. Το σύστημα αυτό θα μπορούσε να μοιάζει με τα προγράμματα «bonus» που έχουν οι τράπεζες.
Με αυτόν τον τρόπο η εφορία θα έχει εικόνα για τις πληρωμές που έχουν γίνει για αγορά προϊόντων ή παροχή υπηρεσιών που περιλαμβάνονται στις κατηγορίες επαγγελμάτων με υψηλή φοροδιαφυγή, αλλά και ο φορολογούμενος θα έχει όφελος, είτε λαμβάνοντας πίσω κάποια μετρητά, είτε πληρώνοντας λιγότερο φόρο.
Στα 66 δισ. ευρώ οι ηλεκτρονικές συναλλαγές το 2020
Αύξηση στο πλήθος, αλλά μείωση στην αξία των συναλλαγών με κάρτες πληρωμών σημειώθηκε το 2020, λόγω των παρενεργειών που προκάλεσε η πανδημία στα εισοδήματα νοικοκυριών και επιχειρήσεων, σύμφωνα με στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος.
Ο αριθμός των συναλλαγών αυξήθηκε κατά 18% σε σχέση με το 2019, αλλά η μέση αξία των ηλεκτρονικών συναλλαγών είναι μειωμένη λόγω της μείωσης της κατανάλωσης που προκάλεσε η υγειονομική κρίση και τα απανωτά lockdown.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, ο συνολικός αριθμός συναλλαγών με κάρτες πληρωμών το 2020 ανήλθε σε 1,150 δισ., από 976 εκατ. το 2019, παρουσιάζοντας σημαντική αύξηση κατά 18%. Ο αριθμός των συναλλαγών με χρεωστικές κάρτες ανήλθε σε 1,029 δισ., από 857 εκατ. το προηγούμενο έτος, αυξημένος κατά 20%.
«Πρωταθλήτριες» οι χρεωστικές κάρτες
Οι χρεωστικές κάρτες συνέχισαν να αποτελούν το κύριο υποκατάστατο της χρήσης μετρητών, με ποσοστιαία συμμετοχή 89% στον συνολικό αριθμό συναλλαγών με όλα τα είδη καρτών πληρωμών. Ο αριθμός των συναλλαγών με πιστωτικές κάρτες ανήλθε σε 121 εκατ., από 119 εκατ. το 2019, αυξημένος κατά 1,68%.
Οι πιστωτικές κάρτες συμμετείχαν κατά 11% στον συνολικό αριθμό συναλλαγών. Η αξία των συναλλαγών με κάρτες πληρωμών κυμάνθηκε στα 66 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 2% συγκριτικά με το προηγούμενο έτος. Οι χρεωστικές κάρτες συμμετείχαν κατά 92% στη συνολική αξία των συναλλαγών με όλα τα είδη καρτών πληρωμών, ενώ οι πιστωτικές κάρτες συμμετείχαν κατά 8%. Ο μέσος αριθμός συναλλαγών ανά κάρτα αυξήθηκε κατά 15%, σε 62 συναλλαγές, από 54 το προηγούμενο έτος.
Σύμφωνα με την ΤτΕ, η αυξητική μεταβολή του μέσου αριθμού συναλλαγών ανά κάρτα οφείλεται στη σημαντική αύξηση του μέσου αριθμού συναλλαγών ανά χρεωστική κάρτα σε 65 συναλλαγές, από 56 το 2019, η οποία υπερσκέλισε τη μείωση του μέσου αριθμού συναλλαγών ανά πιστωτική κάρτα σε 42 συναλλαγές, από 45 το 2019.
Μείωση της μέσης αξίας συναλλαγών
Η μέση αξία συναλλαγών ανά κάρτα μειώθηκε κατά 1%, σε 3.550 ευρώ, από 3.592 ευρώ το προηγούμενο έτος. Η οριακή μείωση της μέσης αξίας συναλλαγών ανά κάρτα οφείλεται στον αριθμό και στην αξία των συναλλαγών με χρεωστικές κάρτες, δεδομένου και του μεγαλύτερου όγκου τους.
Αναλυτικότερα, η μέση αξία συναλλαγών ανά χρεωστική κάρτα παρουσίασε αύξηση κατά 1%, στα 3.845 ευρώ, από 3.798 ευρώ το 2019, ενώ η μέση αξία συναλλαγών ανά πιστωτική κάρτα μειώθηκε κατά 19%, σε 1.938 ευρώ, από 2.390 ευρώ το προηγούμενο έτος.
Η μέση αξία ανά συναλλαγή συνέχισε την πτωτική πορεία της και το 2020, μειωμένη σε 57 ευρώ, από 66 ευρώ το 2019 και 70 ευρώ το 2018. Η πτώση της μέσης αξίας ανά συναλλαγή καταγράφηκε τόσο στις συναλλαγές με χρεωστικές κάρτες, όπου μειώθηκε σε 59 ευρώ, από 68 ευρώ το 2019, όσο και στις συναλλαγές με πιστωτικές κάρτες, στις οποίες μειώθηκε σε 46 ευρώ, από 52 ευρώ το προηγούμενο έτος.