Αλλαγές στη φορολογική πολιτική συνδέθηκαν με την εκταμίευση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και οδεύουν άμεσα προς ψήφιση στη Βουλή. Μέχρι το τέλος του χρόνου θα νομοθετηθούν κίνητρα για την έκδοση αποδείξεων λιανικής, η σύνδεση των δημοτικών τελών με την ανακύκλωση -όσο περισσότερα σκουπίδια πετάμε και δεν ανακυκλώνουμε τόσο περισσότερα θα είναι τα δημοτικά τέλη- το νέο πλαίσιο ενίσχυσης των συγχωνεύσεων αλλά και οι υπεραποσβέσεις για όσους πραγματοποιούν πράσινες επενδύσεις ή επενδύσεις που συνδέονται με τη ψηφιακή μετάβαση (δηλαδή τους δύο πυλώνες του Ταμείου Ανάκαμψης).
Η 1η δόση των πόρων είναι προγραμματισμένο να εκταμιευτεί έως το τέλος του χρόνου. Συνολικά, θα δοθούν 1,8 δισ. ευρώ υπό μορφή επιδοτήσεων και 1,7 δισ. ευρώ υπό μορφή δανείων. Για να εγκριθεί η εκταμίευση, θα πρέπει να υλοποιηθούν συνολικά 14-15 δράσεις και μεταρρυθμίσεις οι οποίες «αγγίζουν» και την φορολογική νομοθεσία.
Μέσα στο γ’ και στο δ’ τρίμηνο της χρονιάς, θα πρέπει να ψηφιστεί το νομοσχέδιο για την παροχή κινήτρων συγχώνευσης σε πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις. Τα κίνητρα θα είναι και φορολογικά, και οικονομικά (πρόσβαση σε χαμηλότοκο δανεισμό) αλλά και γραφειοκρατικά με απλοποίηση διαδικασιών. Από την άλλη, για τις ηλεκτρονικές πληρωμές, θα ισχύσει το σχέδιο του «σκαναρίσματος» χάρτινων αποδείξεων προκειμένου οι καταναλωτές να γίνουν έμμεσα βοηθοί στον εντοπισμό των ταμειακών μηχανών μαϊμού.
Από τις αρχές του 2022, θα ενεργοποιηθεί ο φόρος υγειονομικής ταφής ο οποίος ουσιαστικά θα συνδέσει τα δημοτικά τέλη με τον όγκο της ανακύκλωσης που θα κάνουν τα νοικοκυριά. Επίσης, προωθείται και το μέτρο των υπεραποσβέσεων για τις πράσινες και ψηφιακές επενδύσεις. Πρακτικά, όσοι κάνουν πράσινες επενδύσεις ή ψηφιακές επενδύσεις, θα αφαιρούν από τις επαγγελματικές τους δαπάνες (μειώνοντας τον φόρο εισοδήματος) όχι μόνο το συνολικό ύψος της επενδυτικής δαπάνης αλλά και ακόμη μεγαλύτερα ποσά επιταγχύνοντας έτσι έμμεσα (μέσα από τη μείωση των φόρων) την περίοδο απόσβεσης της πράσινης ή ψηφιακής επένδυσης.