Η αποτελεσματική αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων «κλειδί» για την παραγωγικότητα
Η επίτευξη ισχυρής μακροπρόθεσμης ανάπτυξης, η επιστροφή σε ένα δημοσιονομικό μονοπάτι που να συμμορφώνεται με τους κοινοτικούς κανόνες και η βελτίωση της ανθεκτικότητας είναι σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) οι βασικές προκλήσεις για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Στο πλαίσιο αυτό, μέσω της ετήσιας έκθεσής του, ο ESM συστήνει την ενίσχυση της παραγωγικότητας και την ενθάρρυνση των επενδύσεων, καθώς οι δημογραφικές εξελίξεις αναμένεται να περιορίσουν την συνεισφορά της εργασίας στην ανάπτυξη μακροπρόθεσμα.
Σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό θεσμό, η ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας απαιτεί προσπάθειες σε πολλά πεδία πολιτικής, όπως η συνέχιση της υλοποίησης της μεταρρυθμιστικής ατζέντας και η εφαρμογή του φιλόδοξου σχεδίου για την επανεκκίνηση της οικονομίας.
Η πλήρης απορρόφηση και η αποτελεσματική αξιοποίηση των διαθέσιμων κοινοτικών κονδυλίων, τα οποία ισοδυναμούν σε πάνω από 10% του ΑΕΠ, αποτελεί μία μοναδική ευκαιρία για την αύξηση της παραγωγικότητας της οικονομίας μέσω επενδύσεων σε πιο ψηφιοποιημένες δομές, με μεγαλύτερη ένταση κεφαλαίου, και με την αντίστοιχη αναβάθμιση των δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού.
Για να διευκολυνθούν οι τράπεζες να στηρίξουν αυτό το μοντέλο ανάπτυξης που στηρίζεται στις επενδύσεις, απαιτείται η περαιτέρω μείωση των κόκκινων δανείων, τονίζει ο ESM.
Η στήριξη της ανάκαμψης και η διαφύλαξη της ανθεκτικότητας των τραπεζών παραμένει προτεραιότητα και εξαρτάται από την πλήρη υλοποίηση της μεταρρύθμισης του πτωχευτικού, τονίζει ο ESM.
«Όλα αυτά μπορούν να συνδυαστούν με την περαιτέρω ενίσχυση των κοινωνικών δικτύων ασφαλείας και την εκπλήρωση των δεσμεύσεων της ενισχυμένης εποπτείας προς το Eurogroup», καταλήγει.