Πότε περιμένουν το «back to business» οι ελληνικές επιχειρήσεις
Το 46% των ελληνικών επιχειρήσεων δηλώνουν ότι είναι τυχερές που επιβίωσαν το 2020, με δεδομένες τις επιπτώσεις που είχε η κρίση του κορωνοϊού στα έσοδα και τις ταμειακές ροές τους. Και το 48% εξ αυτών δηλώνουν ότι τα περιθώρια κέρδους τους είναι ακόμα μειωμένα, καθώς το 41% των επιχειρηματιών εκτιμούν ότι η πανδημία θα σταματήσει να επηρεάζει αρνητικά τις δραστηριότητές τους σε έξι μήνες με έναν χρόνο από σήμερα.
Αυτή είναι η εικόνα του ελληνικού επιχειρείν σήμερα, όπως προκύπτει από έρευνα που πραγματοποίησε η Intrum, η μεγαλύτερη εταιρεία είσπραξης δανείων στην Ευρώπη, με τη συμμετοχή 11.187 επιχειρήσεων σε 29 χώρες, έως τα μέσα Απριλίου.
Η έρευνα δείχνει ότι οι επιχειρηματίες σε όλη την Ευρώπη φοβούνται πως το επόμενο διάστημα θα υπάρξει πρόβλημα στις πληρωμές, καθώς οι κυβερνήσεις θα αίρουν τα μέτρα στήριξης.
Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι από τις απαντήσεις που έδωσαν οι ελληνικές επιχειρήσεις στην έρευνα της Intrum διαμορφώνεται μία καλύτερη εικόνες σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο σε πολλά από τα ερωτήματα, αντανακλώντας προφανώς τα έγκαιρη λήψη μέτρων στήριξης για τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους στην Ελλάδα.
Είναι χαρακτηριστικό, για παράδειγμα, ότι ενώ σχεδόν οι μισές επιχειρήσεις (47% από αυτές που δηλώνουν ότι τα κέρδη τους μειώθηκαν) στην Ευρώπη πιστεύουν ότι θα χρειαστεί να φτάσουμε τουλάχιστον στο 2022 ή στο 2023 για να επιστρέψουν στο «business as usual», την ίδια απάντηση δίνει μόνο το 42% των ελληνικών επιχειρήσεων (πρόκειται για το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό μετά την Ιρλανδία).
Σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις που είχε η πανδημία στον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν οι ελληνικές επιχειρήσεις, σε ποσοστό 48% απάντησαν ότι αναγκάστηκαν να αποδεχθούν μεγαλύτερες καθυστερήσεις στις πληρωμές από αυτές με τις οποίες νιώθουν άνετα, προκειμένου να μην διαταράξουν τις σχέσεις τους με τους πελάτες.
Και 6 στις 10 επιχειρήσεις αναγνωρίζουν ότι ο κορωνοϊός τους έδωσε ένα κίνητρο να διαχειρίζονται καλύτερα το ρίσκο των καθυστερημένων πληρωμών.
Το 66% των ελληνικών επιχειρήσεων (όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη) εκτιμά ότι ο κίνδυνος καθυστερημένων πληρωμών ή αθέτησης πληρωμών θα αυξηθεί τον επόμενο χρόνο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Intrum, στην Ελλάδα, στο κομμάτι των καταναλωτών προς τις επιχειρήσεις (B2C), προσφέρεται κατά μέσο όρο περιθώριο 22 ημερών στις πληρωμές, όμως οι πληρωμές γίνονται κατά μέσο όρο στις 30 ημέρες.
Στις συναλλαγές επιχειρήσεων προς επιχειρήσεις (B2B) προσφέρεται περιθώριο 44 ημερών για τις πληρωμές, οι οποίες τελικά πραγματοποιούνται με καθυστέρηση 57 ημερών κατά μέσο όρο.
Και στις συναλλαγές με τον δημόσιο τομέα, προσφέρεται περιθώριο 55 ημερών, με τις πληρωμές να γίνονται κατά μέσο όρο με καθυστέρηση 67 ημερών.