Κομισιόν: Πρόστιμα 875 εκατ. ευρώ στη Volkswagen και τη BMW για καρτέλ

134

«Δεν είχαμε ποτέ ένα καρτέλ, ο σκοπός του οποίου ήταν να περιορίσει τη χρήση νέας τεχνολογίας», δήλωσε η επικεφαλής της Κομισιόν για τον ανταγωνισμό, Μαργκρέτε Βεστάγκερ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέβαλε σήμερα στις γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες, Volkswagen και BMW, πρόστιμα συνολικού ύψους 875 εκατ. ευρώ για σύμπραξη με σκοπό να περιορίσουν τη χρήση της τεχνολογίας καθαρισμού των εκπομπών αερίων που είχαν αναπτύξει.

Η υπόθεση αυτή, η οποία είναι ξεχωριστή από το λεγόμενο σκάνδαλο «Dieselgate» που είχε στόχο την εξαπάτηση στους ελέγχους για τις εκπομπές αερίων των αυτοκινήτων, αποτελεί προηγούμενο, καθώς επεκτείνει τη νομοθεσία για τον ευρωπαϊκό ανταγωνισμό σε συζητήσεις μεταξύ βιομηχανιών σε τεχνικό επίπεδο.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, οι συζητήσεις που είχαν γίνει πριν από μία δεκαετία επικεντρώθηκαν στον σχεδιασμό των κανόνων για το Adblue, το οποίο χρησιμοποιείται για τον καθαρισμό του οξειδίου του αζώτου από τα αέρια που παράγονται από τα ντιζελοκίνητα αυτοκίνητα.

«Αυτό είναι το πρώτο. Δεν είχαμε ποτέ ένα καρτέλ, ο σκοπός του οποίου ήταν να περιορίσει τη χρήση νέας τεχνολογίας», δήλωσε η επικεφαλής της Κομισιόν για τον ανταγωνισμό, Μαργκρέτε Βεστάγκερ.

Η Volkswagen πρέπει να πληρώσει πρόστιμο 502 εκατ. ευρώ και η BMW 373 εκατ. ευρώ. Στη Daimler, που μετείχε επίσης στο καρτέλ, δεν επιβλήθηκε πρόστιμο μετά την αποκάλυψη που έκανε για αυτό.

Η Βεστάγκερ είπε ότι οι γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες, στις οποίες περιλαμβάνονται και οι θυγατρικές της VW, Audi kai Porsche, είχαν προωθήσει την τεχνολογία για τη μείωση των επικίνδυνων εκπομπών αερίων αλλά απέφυγαν να μπουν σε ανταγωνισμό για την εφαρμογή της.

https://www.imerisia.gr/kosmos/17842_komision-prostima-875-ekat-eyro-sti-volkswagen-kai-ti-bmw-gia-kartel

ΠΗΓΗimerisia.gr