«Ράπισμα» στην Τουρκία από την UNESCO για την Αγιά Σοφιά

149

Η απόφαση ικανοποιεί την Ελλάδα και ζητά από την Τουρκία να καταθέσει έκθεση των εργασιών συντήρησης των δυο μνημείων

«Ράπισμα» στην Τουρκία από την UNESCO για την μετατροπή των Μνημείων Πολιτιστικής Κληρονομίας της Αγιά Σοφιάς και της Μονής της Χώρας σε μουσουλμανικά τεμένη ικανοποιώντας απόλυτα τις θέσεις της Ελλάδας.  

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, στη διάρκεια της 44ης Συνόδου της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομίας της UNESCO, υιοθετήθηκε απόφαση, που  ικανοποιεί την Ελλάδα αναφορικά με την απόφαση της Τουρκίας.

Η απόφαση, μεταξύ άλλων, αποτυπώνει την βαθύτατη λύπη της Επιτροπής για την έλλειψη διαλόγου και σχετικής πληροφόρησης των προθέσεων της Τουρκίας για την αλλαγή του χαρακτήρα της Αγίας Σοφίας και της Μονής της Χώρας και τούτο παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις προς την Τουρκία να συμμορφωθεί με τις οδηγίες των κατευθυντήριων γραμμών του Οργανισμού. 

Εκφράζει ακόμη την έντονη ανησυχία της για τις επιπτώσεις που αυτές οι αλλαγές θα επιφέρουν  στον οικουμενικό χαρακτήρα των δυο μνημείων και καλεί την Τουρκία να γνωστοποιήσει τις προθέσεις της και να προχωρήσει σε διάλογο πριν αποφασίσει οποιαδήποτε άλλη ριζική αλλαγή η οποία θα αφορά τα δύο μνημεία.

Τέλος, η απόφαση, ζητάει από την Τουρκία να καταθέσει  στο Κέντρο Παγκόσμιας Κληρονομιάς, μέχρι τη 1η Φεβρουαρίου 2022, ενημερωμένη έκθεση των εργασιών συντήρησης των δυο μνημείων προκειμένου το θέμα να συζητηθεί στην επόμενη Σύνοδο της Επιτροπής. 

Σημειώνεται ότι στην εν λόγω Επιτροπή στην οποία συμμετέχουν 21 κράτη-μέλη, η Ελλάδα μετέχει ως παρατηρητής  καθώς έχει θέσει υποψηφιότητα για την επόμενη περίοδο.

Να σημειωθεί ότι το Υπουργείο Εξωτερικών σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού προέβησαν σε φιλικές κρούσεις προς τα κράτη μέλη της εν λόγω Επιτροπής με σκοπό αφενός να επιτευχθεί θετικό για την χώρα μας λεκτικό, και αφετέρου να αντικρουστούν αντίστοιχες προσπάθειες της Τουρκίας, η οποία επίσης προσπάθησε, χωρίς επιτυχία, να αποφύγει την υιοθέτηση του λεκτικού αυτού

Καθοριστικό ρόλο στις προσπάθειες μας διαδραμάτισε η Αίγυπτος. Σημειώνεται εν προκειμένω ότι ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας είχε συζητήσει εκτενώς το ζήτημα με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι και άλλους Υπουργούς φιλικών προς την Ελλάδα κρατών.

https://www.imerisia.gr/politiki/18904_rapisma-stin-toyrkia-apo-tin-unesco-gia-tin-agia-sofia

ΠΗΓΗimerisia.gr